Împlinirea a 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România, la 27 martie 1918, este marcată în această săptămână în întreg județul Neamț, prin manifestări culturale la care au fost invitați și numeroși oameni de cultură, reprezentanți ai autorităților locale și ai unităților de învățământ din Republica Moldova. Cu această ocazie, numeroase instituții din Neamț au semnat declarații de înfrățire cu instituții sau unități administrativ-teritoriale din Republica Moldova ori declarații simbolice de reunire a Basarabiei cu România.
„Basarabia străvechi pământ românesc”, la Colegiul Național „Roman-Vodă”
Luni, 26 martie, Colegiul Național „Roman-Vodă” (CNRV) a găzduit a opta ediție a simpozionului „Basarabia străvechi pământ românesc”. Printre invitații veniți de peste Prut s-au numărat profesorii Natalia Panfilov și Valentina Boboc, un grup de elevi ai Liceului Teoretic „Principesa Natalia Dadiani” din Chișinău, precum și jurnalistul Octavian Zelinski, de la publicația „Adevărul de Anenii Noi”. Cu acest prilej, elevii din Basarabia au prezentat un montaj artistic, iar elevii CNRV au oferit un recital de versuri și cântece, completat cu un moment de dans susținut de formația „Plai Moldovenesc”. În cadrul evenimentului, s-a semnat de către profesorii de istorie din județul Neamț și Declarația de Unire a Basarabiei cu România.
Unirea Basarabiei cu România, serbată la Catedrala Arhiepiscopală
Eparhia Romanului și Bacăului a marcat acest eveniment istoric marți dimineață, 27 martie, la Catedrala Arhiepiscopală din Roman, în prezența IPS Ioachim, arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a preoților romașcani și a elevilor de la Liceul Teologic „Episcop Melchisedec”, fiind oficiată o slujbă de Te Deum la împlinirea a 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România. În Arhiepiscopie există mai multe parteneriate încheiate între instituții reprezentative ale eparhiei, respectiv Protopopiatul Sascut și Liceul Teologic „Episcop Melchisedec”, cu instituții de învățământ din Basarabia, chiar în acea zi corul „Laudamus” al Liceului Teologic, însoțit de părinți profesori și preoți sascuteni, fiind prezent în Basarabia la evenimente similare cu cel de astăzi desfășurat la Roman.
Totodată, o delegație de profesori basarabeni, tot în contextul Centenarului, a vizitat în aceste zile Catedrala închinată Sfintei Parascheva, pentru a cunoaște istoria concentrată în imagini a acestui ținut și a se putea bucura de patrimoniul spiritual comun al Ortodoxiei celor două țări.
„100+100 de școli întru Marea Unire a Românilor”
În perioada 26 – 28 martie, ISJ Neamț, cu sprijinul Asociației Profesorilor de Istorie Neamț, al Consiliului Județean Neamț, al Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” și al Complexul Muzeal Județean Neamț a organizat evenimente din cadrul Programului educațional „Centenar 2018 – Neamț”, acțiunea „100+100 de școli întru Marea Unire a Românilor”. Aceasta și-a propus să faciliteze încheierea a 100 de parteneriate între școli din Neamț și Republica Moldova, iar marți, 27 martie, s-a concretizat prin semnarea a 120 de parteneriate, în cadrul unei ceremonii oficiale organizate la Muzeul de Istorie și Arheologie Piatra Neamț.
Între semnatari s-au numărat și reprezentanți ai unităților de învățământ din Roman și zonă – Colegiul Național „Roman-Vodă”, Liceul Tehnologic Nisiporeşti din comuna Boteşti, Școala „Mihai Eminescu” din Roman, Colegiul Tehnic „Danubiana” din Roman, Școala „Vasile Alecsandri” din Roman, Liceul „Ion Ionescu de la Brad” din Horia, Liceul Teologic „Episcop Melchisedec” din Roman, Liceul Teologic Romano-Catolic „Sfântul Francisc de Assisi” din Roman, Liceul cu Program Sportiv Roman,
Școala „Calistrat Hogaș” Roman, Liceul Tehnologic Adjudeni din comuna Tămăşeni, Liceul Tehnologic din Valea Ursului, Şcoala „Nicolae Apostol” din Ruginoasa, Şcoala Poienari, Şcoala Stăniţa, Școala Bahna, Școala „Antonie Mureșianu” din Bîra, Şcoala Trifeşti și Şcoala Văleni. Acesta au semnat parteneriate cu Liceul „Prometeu-Prim” din Chișinău, Liceul Teoretic „Principesa Natalia Dadiani” din Chișinău, Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu” din Chișinău, Liceul „Mihai Eminescu” din Chișinău, Liceul Teoretic „Universul” din Chișinău, școala Profesională Bubuieci, Seminarul Teologic Ortodox Chișinău, Liceul „Mihai Eminescu” din Anenii Noi, Şcoala Primară Buda, Gimnaziul Onişcani, Gimnaziul Bahmut, Gimnaziul Hogineşti, Gimnaziul Hirova, Gimnaziul Pituşca, Gimnaziul Vălcineţ, Gimnaziul Săseni, Gimnaziul „Ştefan cel Mare” din Bravicea și Liceu Teoretic „Vasile Alecsandri” Călăraşi – toate din raionul Călărași, și Liceul Teoretic „Prometeu” Baraboi, din raionul Dondușeni.
Înfrățiri la Consiliul Județean, declarații de reunire la Piatra Neamț și Timișești
Marți, 27 martie, la sediul Consiliului Județean Neamț au fost prmite cinci delegații din raioanele Anenii Noi, Criuleni, Dondușeni, Telenești și Ungheni, din Republica Moldova, cu care Consiliul Județean Neamț va avea acorduri de cooperare. „Le mulțumesc colegilor din administrațiile județene de peste Prut care ne-au onorat cu prezența și au semnat aceste acorduri cu noi, în cinstea evenimentului măreț de acum 100 de ani, când Basarabia s-a unit cu România Mare! Îi asigur că înfrățirile de astăzi nu vor rămâne doar la stadiul de teorie, ci împreună vom dezvolta nenumărate proiecte, care ne vor aduce mai aproape pe unii de alții!”, a transmis Ionel Arsene, președintele CJ Neamț.
Tot cu această ocazie, marți, 27 martie, comuna Timișești a semnat Declarația de Reunire a Republicii Moldova cu România, gest moral-simbolic făcut ieri și de Consiliului Local Piatra Neamț, în cadrul unei ședințe solemne, și care urmează a fi făcut, în această săptămână, și de alte unități administrativ-teritoriale din județ.
Comentarii
Nu ar fi fost bine oare ca, dupa 1989, macar la Piatra Neamt si Roman sa existe, la fel ca la Bucuresti si in alte orase mari, strazi cu numele Basarabiei, pe langa cele cu numele altor provincii romanesti (Banat, Bucovina, Maramures, Muntenia, Transilvania) existente deja ? Sau ca, la Roman, strada cu numele marelui patriot si filantrop basarabean Vasile Stroescu, devenita prin 1970, datorita ignorantei si temerilor exagerate ale activistilor comunisti locali, Strada Albinelor, in timp ce, tot pe-atunci, la Bucuresti, vechiul nume al acestei strazi a ramas neschimbat, sa revina la vechea ei denumire, intre timp, pe buna dreptate, existenta si in alte orase de pe ambele maluri ale Prutului ?