Incendii de vegetație uscată pe 32 de hectare, în cursul zilei de miercuri

HomeSocial

Incendii de vegetație uscată pe 32 de hectare, în cursul zilei de miercuri

 

 

Miercuri, 3 aprilie, pompierii militari nemțeni, alături de membrii Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență, au intervenit pentru localizarea și lichidarea a nouă incendii de vegetație uscată, resturi vegetale, litieră, arbori și arbuști izolați de conifere, care au afectat o suprafață de aproximativ 32 hectare.

Acestea s-au produs în localităţile: comuna Negrești – sat Poiana (6 hectare), comuna Ceahlău (10 hectare), comuna Grumăzești – sat Deleni (5 hectare), comuna Hangu – sat Ruginești (4 hectare), comuna Trifești – sat Miron Costin, comuna Brusturi – sat Târzia (7 hectare), municipiul Piatra Neamț – strada Mihai Stamatin, comuna Bozieni – sat Cuci (0,5 hectare), comuna Petricani – sat Țolici.

Au fost şi situaţii când incendiile de vegetație uscată s-au propagat la construcţii. În cazul incendiului din comuna Trifești, satul Miron Costin, anunțat la 112 la ora 16:30, în urma arderii unor deșeuri din crengi și vegetație uscată, flăcările s-au propagat la un adăpost de animale, unde au ars aproximativ 10 metri pătrați din construcția realizată din scânduri. În cazul incendiului din comuna Petricani, sat Țolici, în urma arderii unor deșeuri vegetale în fața casei, jarul rezultat nu a fost stins, iar pe timpul nopții, din cauza vântului, focul s-a reaprins și s-a propagat la peretele locuinței, unde au ars circa trei metri pătrați din peretele din bârnă de lemn. Cauza probabilă de producere a acestor incendii a fost, conform pompierilor, focul deschis în spaţii deschise sau jocul copiilor cu focul.

„Proprietarii terenurilor de unde au pornit incendiile de vegetație uscată, resturi vegetale, litieră, arbori și arbuști izolați de conifere, din comunele Ceahlău și Negrești, au fost sancționați cu amendă de către inspectorii de specialitate din cadrul instituției noastre. De la începutul acestui an, aceștia au aplicat un număr de 9 sancțiuni contravenționale în cuantum de 15.000 lei, iar acțiunea de sancționare contravențională a persoanelor identificate, vinovate de producerea incendiilor de vegetație, va continua”, informează ISU Neamț.

Pompierii reamintesc cetățenilor că arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deșeurilor și a altor materiale combustibile fără obținerea permisului de lucru cu foc și fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăți se sancționează cu amendă de la 1.000 la 2.500 de lei.

„Protejaţi viaţa, bunurile şi mediul înconjurător! Anual, mii de incendii de vegetaţie distrug bunuri, afectează mediul înconjurător şi uneori, din păcate, se finalizează cu pierderi de vieţi! Utilizarea focului deschis pentru igienizarea terenurilor și deșeurilor menajere conduce adesea la arderi necontrolate, care produc pagube materiale însemnate sau chiar pierderi de vieți omenești. Condiţiile de vânt şi nerespectarea măsurilor obligatorii de protecţie constituie elemente care întreţin şi favorizează propagarea focului”, precizează reprezentanții ISU Neamț.

Pentru evitarea producerii acestor tipuri de evenimente, pompierii nemțeni reamintesc cetăţenilor următoarele măsuri de prevenire:

  • Utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt este interzisă;
  • Realizarea arderii doar în locuri special amenajate, cu respectarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi;
  • Supravegherea permanentă a arderii, precum şi stingerea jarului, după terminarea activităţii;
  • Utilizarea focului deschis la distanţe mai mici de 40 m faţă de locurile cu pericol de explozie (gaze şi lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc.), respectiv de 10 m faţă de materiale sau substanţe combustibile (lemn, hârtie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei etc.) este interzisă;
  • Asigurarea mijloacelor tehnice pentru stingerea de îndată a focului (rezervor cu apă, găleţi, lopată, sapă, cazma), atunci când acesta scapă de sub control;
  • Responsabilizarea adulţilor în ceea ce priveşte jocul copiilor cu focul şi accesul acestora la sursele de foc (chibrituri, brichete, lumânări, lămpi cu gaz etc).

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0