Prima paginăRoman

În Roman sînt 1.000 de săraci „cu diplomă”

Dimensiune text

Ajutoarele sociale acordate de Primăria Roman au ca beneficiari peste 1.000 de persoane încadrate în diferite norme legislative. Cea mai mare indemnizație socială este de 586 de lei pe lună, din care trăiesc nouă persoane.

 

În municipiul Roman există persoane care iau ajutoare sociale aproape cît un salariu minim pe economie, deși nu muncesc deloc. Numărul celor care beneficiază de ajutoare sociale s-a mai împuținat de-a lungul anului, dar, chiar și așa, sute de romașcani trăiesc din taxele și impozitele cetățenilor activi pe piața muncii. Ultimele modificări legislative au micșorat numărul beneficiarilor. În Roman, aproximativ o mie de cetățeni beneficiază de ajutoare sociale.

Cea mai mare sumă pe care o primește o familie din ajutoare și indemnizații sociale este de 586 lei, bani din care trăiesc nouă persoane. Pentru acești bani, beneficiarii adulți sînt obligați prin lege să presteze cîteva ore de muncă în folosul comunității, dacă nu au atașat la dosar un act medical care să-i scutească de munca fizică.

La finalul lunii iulie, la Direcția de Asistență Socială din cadrul Primăriei Roman erau înregistrate 419 dosare, ceea ce înseamnă că peste o mie de romașcani primesc ajutor de la Primărie. Cea mai mică sumă pe care o primește un beneficiar de ajutor social este de 125 lei.

Pe lîngă aceste ajutoare, persoanele care demonstrează că nu au venituri pot beneficia și de alte facilități. Spre exemplu, la finalul lunii noiembrie 2011, consilierii locali au aprobat o hotărîre privind reducerea cu 50% a impozitelor locale aferente anului 2012 pentru locuințele persoanelor sărace din municipiu. Conform articolului 286 din Codul fiscal, Consiliul Local poate acorda o reducere a impozitului pe clădiri și a impozitului pe teren pentru persoanele ale căror venituri lunare sînt mai mici decît salariul minim brut pe țară ori constau în exclusivitate din indemnizație de șomaj sau ajutor social. În consecință, Hotărîrea de Consiliu Local 143/2011 prevede reducerea cu 50% a impozitului aferent anului 2012 pentru locuința de domiciliu și terenul aferent acesteia în cazul persoanelor fizice care îndeplinesc cumulativ mai multe condiții, printre care și un venit maxim de 670 lei lunar.

O altă categorie de ajutoare, dar care vin de la bugetul administrației locale, sînt ajutoarele de urgență. Conform legii, acest tip de ajutoare se oferă de către primar, prin dispoziție nominală, fără ca solicitarea să treacă prin Consiliul Local. „De la începutul anului 2012 și pînă în prezent s-au acordat 400 de ajutoare de urgență, în cuantum de 55.600 lei. Cel mai mare cuantum a fost de 500 de lei și a fost destinat efectuării unei intervenții chirurgicale pe creier. Cel mai mic sprijin acordat a fost în valoare de 50 de lei„, a afirmat Constantin Cudalb, consilier personal al primarului municipiului Roman. Unii dintre beneficiarii ajutoarelor de urgență primesc și ajutoare sociale lunare.

În lunile de iarnă, persoanele cu venituri mici primesc subvenții pentru încălzire, fie în lemne, fie în scutiri de plată la gazele naturale.

Printre obligațiile beneficiarilor de ajutoare sociale se numără prestarea unor ore de muncă în folosul comunității și plata taxelor. În Roman, pentru a primi ajutorul social, beneficiarii salubrizează zonele în care se aruncă deșeuri, întrețin spații verzi sau curăță gheața de pe trotuare. În anul 2010, beneficiarii venitului minim garantat au muncit, în medie, 60 de ore în fiecare lună.

În schimb, dacă nu și-au plătit impozitele și taxele locale, persoanele îndreptățite să beneficieze de ajutorul social pierd venitul minim garantat pe o perioadă de cinci luni. Decizia de suspendare a dreptului la ajutor social se ia prin dispoziție a primarului și se aplică timp de cinci luni. Achitarea datoriilor către bugetul local salvează beneficiarii de ajutor social de suspendarea acestor drepturi. În plus, beneficiarul primește retroactiv și drepturile cuvenite în perioada în care acestea au fost suspendate. Un alt aspect, mai puțin cunoscut, este acela că beneficiarii de ajutor social care refuză un loc de muncă sau nu participă la serviciile de ocupare și de formare profesională oferite de agențiile locale pentru ocuparea forței de muncă se aleg cu diminuarea la jumătate a cuantumului drepturilor bănești timp de trei luni. Dacă nici după aceste trei luni persoanele respective nu se înscriu în evidențele agențiilor de ocupare sau refuză locuri de muncă, ajutorul lor social se suspendă. Pe de altă parte, beneficiarii de ajutor social care se încadrează în muncă primesc, pe lîngă salariu, și ajutorul social, în primele șase luni de la angajare.

Partajează articolul
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

COMENTARII

WORDPRESS: 0