HomeSocialReligie

În noaptea de Sânziene se deschid cerurile

Sânzienele este denumirea populară a sărbătorii Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul. El va rămâne în memoria creştinătăţii ca fiind cel care, botezându-l pe Mântuitorul Iisus Hristos în Iordan, a spus lumii că Iisus este cu adevărat Mesia, marele trimis al lui Dumnezeu.

sanziene24Creştinii ortodocşi prăznuiesc, pe 24 iunie, sărbătoarea Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul. Misiunea Sfântului Ioan Botezătorul, ultimul mare profet al Vechiului Testament, a fost aceea de a pregăti poporul iudeu pentru venirea Mântuitorului Iisus Hristos. Ioan Botezătorul este cel ce stă la graniţa dintre cer şi pământ şi care uneşte Vechiul şi Noul Testament. În memoria creştinătăţii, el va rămâne cel care, botezându-l pe Mântuitorul Iisus Hristos în Iordan, a spus lumii că Iisus este cu adevărat Mesia, marele trimis al lui Dumnezeu.

Sfântul Ioan Botezătorul s-a născut în satul Ein-Kerem, lângă Ierusalim, şi este fiul Elisabetei şi al rabinului Zaharia. Este cel dintâi sfânt cinstit de întreaga Biserică creştină cu o sărbătoare liturgică specială, încă din cele mai vechi timpuri. Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul a fost fixată cu şase luni înaintea Crăciunului, când se celebrează naşterea lui Iisus.

Tradiţii populare de Sânziene

Sărbătoarea este asociată cu unele obiceiuri străvechi ale poporului nostru. Numită „Sânziene” sau „Drăgaica”, sărbătoarea este legată de cultul recoltei, al vegetaţiei şi fecundităţii. Sărbătoarea Sânzienelor este, în tradiţia populară, un prilej de a sărbători soarele şi muncile agricole specifice verii. Se spune că, în noaptea de Sânziene, 23 spre 24 iunie, se deschid cerurile şi lumea de dincolo vine în contact cu lumea pământeană. În această zi, în foarte multe zone din ţară se pomenesc morţii. Tot tradiţia populară spune că în această zi se fac coroniţe din sânziene, care vor ocroti casa şi gospodăria de puterea forţelor malefice, aducând, totodată, noroc, sănătate şi belşug oamenilor, animalelor şi semănăturilor. Sânzienele poartă denumirea de „iarba Sfântului Ion”, iar în unele locuri „iarba ce alungă diavolii şi duhurile necurate”.

În ajunul sărbătorii, dacă fetele nemăritate îşi pun flori de sânziene sub pernă, se zice că îşi vor visa ursitul. În ziua de Sânziene se culeg plantele de leac, binecuvântate cu puteri tămăduitoare. În popor se spune că, atunci când plouă de Sânziene, e semn că va ploua încă 40 de zile. De asemenea, cucul care a cântat începând de la Buna Vestire amuţeşte după această sărbătoare.

Comentarii

WORDPRESS: 0