Prima paginăSanatate

În loc să se trateze, îngrășa găinile cu medicamente

Dimensiune text

Un bolnav de TBC folosea pastilele prescrise de medic să îngrașe găinile.

 

Este binecunoscut faptul că, pentru bolnavii de TBC, respectarea strictă a tratamentului este vitală pentru vindecare. Cu toate acestea, medicii spun că unii bolnavi nu respectă schema de tratament prescrisă, astfel că șansele de vindecare sînt reduse. Alții, și mai inconștienți, folosesc medicamentele în cu totul alte scopuri.
Medicul pneumolog Gabriela Popovici, șeful secției Pneumologie din cadrul Spitalului Municipal de Urgență Roman, a avut parte de un caz stupefiant: un pacient care se trata de tuberculoză, în loc să-și urmeze tratamentul, a găsit de cuviință să folosească medicamentele sale pentru a îngrășa găini. Totul nu ar fi ieșit la iveală, dacă nu ar fi fost descoperit de către cadrele medicale cu o cantitate mai mare de medicamente.
Acesta a fost unul din cazurile cele mai amuzante din carieră. Un pacient de-al meu urma un tratament cu hidrazidă. Acest medicament este unul dintre cele mai utilizate tuberculostatice și se ia, de obicei, în asociere cu alte medicamente. Pe lîngă efectul curativ, hidrazida conduce, pe moment, la reținerea apei în organism, ceea ce presupune o îngrășare temporară artificală a corpului. Inițial, noi nu am știut dacă pacientul respectă tratamentul, pentru că venea la noi și își lua medicația pentru acasă. Luîndu-se în combinație cu alte medicamente, nu aveam de unde să știm dacă lua și acest medicament. În plus, hidrazida crește și pofta de mîncare. Într-o zi, l-am văzut pe acest pacient cu o cantitate mai mare de hidrazidă și l-am întrebat ce face cu ea. Explicația pe care a dat-o a fost una stupefiantă. El ne-a spus că a observat că se îngrașă și s-a gîndit că ar putea folosi pastilele ca să îngrașe mai repede găinile din gospodărie. El nu a înțeles faptul că aceste pastile produc o îngrășare de moment, artificială, dar a considerat că așa poate accelera procesul de îngrășare al păsărilor„, a povestit medicul pneumolog Gabriela Popovici.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0