În fiecare zi, doi copii sunt abuzaţi în judeţul Neamţ

HomeSocial

În fiecare zi, doi copii sunt abuzaţi în judeţul Neamţ

 

copil abuzÎn fiecare zi din 2016, cel puţin doi copii din judeţul Neamţ au fost victime ale violenţei sau iresponsabilităţii părinţilor ori ale celor care ar trebui să-i apere şi să-i îngrijească. În perioada 1 ianuarie – 30 aprilie, la Serviciul de prevenire şi intervenţie rapidă în cazuri de abuz din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Neamţ s-au înregistrat 240 de cazuri de abuz asupra copiilor, apogeul fiind atins în aprilie, când au fost 72 de cazuri (media depăşind două cazuri pe zi). Cele mai puţine au fost în ianuarie, când s-au consemnat 42 de situaţii de maltratare a copilului.

După forma de maltratare, cele mai numeroase cazuri înregistrate în aprilie au fost de neglijare, fiind 42 de copii în astfel de situaţii, dintre care nouă în mediul urban şi 33 în mediul rural. Au mai fost consemnate şi 15 cazuri de abuz emoţional (cinci în urban şi zece în rural), şase cazuri de copii dispăruţi, (toţi fiind din mediul rural), trei cazuri de abuz fizic, trei de comportament delincvent, două cazuri de abuz sexual şi un caz de abuz instituţional, acesta din urmă înregistrându-se în mediul rural. În luna aprilie au fost înregistrate şi patru cazuri de abuz semnalate chiar de copii la Telefonul Copilului.

„Îngrijorător este faptul că violenţa asupra copiilor cunoaşte o creştere accentuată, zilnic apărând noi cazuri. Aceste statistici sunt alarmante, dar pot fi privite şi ca o responsabilizare a comunităţii faţă de problemele copiilor. Faptul că aceste cazuri sunt sesizate demonstrează creşterea gradului de implicare a comunităţilor în protejarea celor mici. Dincolo de aceste aspecte, rămâne cert numărul mare de agresiuni asupra copilului şi, din păcate, cel mai adesea, acest lucru are loc în familie, locul în care minorul ar trebui protejat afectiv şi emoţional, iar când acest lucru nu se întâmplă, copilul suferă consecinţe severe asupra dezvoltării sale ulterioare”, a declarat Cristina Păvăluţă, director general al DGASPC Neamţ.

Ca urmare a instrumentării acestor cazuri, specialiştii Serviciului Abuz au propus în aprilie instituirea măsurii de protecţie specială (plasamentul în regim de urgenţă în cadrul unui serviciu de tip rezidenţial din structura DGASPC) pentru un copil abuzat fizic de tatăl său. De asemenea, Comisia pentru Protecţia Copilului Neamţ a hotărât instituirea măsurii de protecţie specială – supraveghere specializată în familie – pentru un copil care a săvârşit fapte penale şi care nu a împlinit vârsta răspunderii penale. În toate cazurile instrumentate s-a oferit asistenţă, sprijin şi consiliere şi s-a făcut totul pentru responsabilizarea familiilor sau a reprezentanţilor legali ai copiilor în vederea protejării acestora, scopul instituţiei fiind acela de a acorda servicii şi asistenţă pentru rămânerea copilului în familie, precizează un comunicat al DGASPC Neamţ.

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0