Într-o postare publică, viceprimarul Radu Samson dă vina pe „haosul” din Consiliul Local și pe modul în care au fost redactate cele cinci proiecte de hotărâre, inițiate de Opoziție, și respinse în ultima ședință (detalii aici) de consilierii USR-PLUS și PNL.
Referitor la modul de scriere a proiectelor de hotărâre, romașcanii trebuie să știe că la nivelul Primăriei municipiului Roman există „aparatul Consiliului Local”, adică un departament care știe și poate să dea forma care trebuie unei idei, astfel încât ea să întrunească toate condițiile pentru a fi „în spiritul legii”. Mai mult, secretarul municipiului, și el tot din Primărie, are obligația de a conlucra cu oricine vrea să depună un proiect de hotărâre, pentru că mai departe trimite hotărârea spre avizare la Instituția Prefectului. Mai mult, raportul de specialitate ce însoțește un proiect și care este semnat de un specialist tot din Primărie este doar o recomandare. La fel este și cu avizul comisiilor din Consiliul Local, este un aviz doar consultativ. Tot ceea ce contează când vine vorba de aprobarea sau respingerea unui proiect ține de câte mânuțe se ridică în plenul ședinței. Cu alte cuvinte, un proiect de hotărâre pică pentru că nu se vrea, nu pentru că nu se poate.
De altfel, viceprimarul Radu Samson, la unele întrebări ale cetățenilor, răspunde că este doar „VICEprimar” și că are mâinile legate când vine vorba de unele decizii. Se știe faptul că stăpânul orașului, mai acuși stăpânul județului, i-a oferit cu un degețel și i-a luat cu mânuțele ținute căuș, dar nici asta nu este o scuză. Odată acceptată o funcție, atunci ea trebuie să fie asumată, cu bune, nu cu scuze.
Pe cetățeni nu-i interesează că viceprimarul are în subordine doar două direcții. El este la cârma orașului, lângă primar. Deci ei conduc orașul. Mâine-poimâine, viceprimarul ajunge viceprimar cu atribuții de primar, se poate întâmpla orice în aceste vremuri, iar apoi ni se vor vinde alte scuze pentru că se duce totul de râpă. Viceprimarul știe doar cu tichetele sociale și este îngropat peste umeri în hârtiile de la Urbanism. Hârtiile nu ajung la vot în Consiliul Local pentru că nu se vrea, pentru că acum câteva luni, când s-a vrut, însăși familia viceprimarului a putut și a primit.
Primăria e a noastră când ne convine și e a altora când nu știm ce să mai inventăm.
Comentarii