Prima paginăActualitateRoman

În cimitirul „Eternitatea” trag să moară și clădirile

Dimensiune text

Mai multe construcţii din cimitirul „Eternitatea” sunt lăsate pradă trecerii timpului. Capela romano-catolică și cea care aparține Comunității Armenilor sunt în paragină, dar autorităților locale nu li se permite intervenția pentru întreținerea lor. 

Reprezentanţii administraţiei publice locale romaşcane au declarat, de mai multe ori în ultimii ani, că doresc să dea o nouă faţă cimitirului „Eternitatea”, loc în care îşi dorm somnul de veci multe din persoanele dragi locuitorilor Romanului. Au fost realizate lucrări de curăţenie, întreţinere, reparaţii, a fost refăcut gradul şi acum se lucrează la extinderea ilminatului public. Cu toate acestea, unele obiective vor rămâne la fel în următorii ani şi chiar se vor degrada în timp, din cauza situaţiei juridice. Este cazul capelei romano-catolice din cimitir, capelă pe care administraţia locală a vrut să o reabiliteze. Totul a pornit de la sugestia unui consilier local care a participat la o înmormântare şi a sesizat mai multe aspecte ce ar fi trebuit îmbunătăţite.

„Am văzut că trebuie făcute reparaţii şi că trebuie tras curent, acolo nu există lumină în interior, lumina vine doar de la iluminatul public. Am vorbit cu persoane din Primărie şi din cadrul societăţii Municipal Locato, pentru a se acorda atenţie şi acelei capele. Din păcate, acest lucru nu a fost posibil, pentru că acea capelă este, de fapt, un mormânt, dedesubt sunt cripte. În plus, nu exită alte documente decât un deviz de lucrări din anii 1950-1960, deviz care ne-a fost prezentat de o persoană din Roman. Am făcut şi mai multe demersuri, ajutat de oameni de bună-credinţă din administraţie şi din cadrul bisericii, dar tot efortul nostru a rămas fără rezultatul dorit; am fost contactaţi de un nepot al doamnei care are devizul de lucrări, avocat în Constanţa, şi ne-a spus că familia nu doreşte reparaţii sau alte lucrări şi că trebuie respectată dorinţa familiei”, a afirmat consilierul local Andrei Fron. Din cauza acestei situaţii, nici Primăria Roman şi nici Municipal Locato Serv SA – societate care aparţine Consiliului Local Roman – nu pot interveni pentru a schimba starea capelei romano-catolice.

O soluţie, în opinia lui Andrei Fron, ar fi ca o capelă romano-catolică să fie construită în cimitirul nou, din cartierul Nicolae Bălcescu. „Nu este singura clădire care are proprietar şi în cazul căreia noi nu putem decât să ne uităm cum se degradează. Avem un imobil în cimitir care aparţine Comunităţii Armenilor din România şi, la fel, nu avem cum să investim în ceva ce nu ne aparţine. De altfel, lipsa de colaborare a Comunităţii Armenilor s-a văzut şi în cazul Clubului Copiilor”, a precizat Constantin Damaschin, drectorul SC Municipal Locato Serv SA.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0