HomeActualitateNeamt

În caz de rectificare negativă, primăriile intră în criză

Primarii din judeţ fac liste cu proiectele pe care le vor acoperite din rectificarea de buget În multe primării nu sunt bani pentru salarii sau utilităţi până la sfârşitul anului.

Administraţiile locale din judeţ aşteaptă, cu speranţă şi cu nelinişte, în acelaşi timp, rectificarea bugetară din luna octombrie. La nivelul Consiliului Judeţean Neamţ au început să fie puse pe hârtie nevoile primarilor pentru ultimul trimestru al acestui an. Ca şi până acum, cea mai mare „durere” a şefilor din comune şi oraşe sunt drumurile şi infrastructura. „Am vorbit până acum cu zece primari din judeţ şi le-am cerut să îmi spună care sunt ivestiţiile la care trebuie intervenit urgent. La rectificare vom putea aloca fonduri pentru reparaţii la drumurile judeţene şi alte probleme de infrastructură, fiindcă nu sunt bani. Și, din ce avem, trebuie să oprim o rezervă pentru deszăpezire, pe lunile noiembrie şi decembrie”, a afirmat Dan Manoliu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Neamţ.

În următoarele săptămâni, reprezentanţii Consiliului Judeţean se vor întâlni şi cu ceilalţi primari din judeţ, pentru a le afla problemele şi pentru a centraliza nevoile comunităţilor. Acest lucru ar putea fi, însă, nefolositor, dacă temerile oamenilor politici se adeveresc. „Este posibil ca, pentru ultimele două luni ale anului, mulţi primari să rămână fără bani de salarii sau de utilităţi. Situaţia e de plâns şi mă tem de o rectificare negativă. Sunt primari care nu au făcut nimic din iunie 2012 încoace, din cauza lipsei fondurilor”, a spus Ioan Munteanu, deputat al Colegiului uninomial nr. 5.

Gândul că ar putea rămâne fără bani nu-i mai sperie pe primari, ci îi înfurie. „Eu am spus acest lucru de la începutul anului. Ar trebui ca guvernanţii să se gândească, pentru că avem proiecte pe fonduri europene, iar lipsa banilor care ar trebui să acopere cheltuielile neeligibile ne pot duce în situaţia în care să primim penalităţi fantastice de la Uniunea Europeană. La mine, lunile noiembrie şi decembrie nu sunt acoperite şi, în caz de rectifiare negativă, vor fi probleme mari. Mereu au fost promisiuni, dar nimeni nu a făcut nimic”, a zis, revoltat, Nicu Chirilă, primarul comunei Ruginoasa. Primarul comunei Boghicea face inventarul primelor domenii de activitate afectate în caz de rectificare negativă. „Dacă nu vom primi bani, nu vom putea plăti indemnizaţiile persoanelor cu handicap, nu vom putea plăti utilităţi sau asigura lemnele pentru încălzirea şcolilor”, a explicat Eugen Mihai, primarul comunei Boghicea. Ceva mai optimist, vicepreședintele Dan Manoliu este de părere că rectificarea de buget de luna viitoare ar putea avea două scenarii posibile: să fie pe zero sau să asigure doar utilităţile.

Nici Primăria municipiului Roman nu face excepţie de la această situaţie. În luna iulie, primarul Laurenţiu Dan Leoreanu recunoştea că salariile pentru bugetarii din învăţământ şi sănătate sunt asigurate doar până la jumătatea lunii octombrie.

Comentarii

WORDPRESS: 1
  • mama Omida 11 ani ago

    Unii primari fac rectificarile probabil pentru buzunarul lor se stie ffffffffffffff bine.