Prima paginăEconomie

Impozitarea bacşişului nu este pe placul romaşcanilor

Dimensiune text

Persoanele care primesc bacşişuri în urma activităţilor prestate spun că banii primiţi suplimentar îi ajută să trăiască un pic mai bine. 

Executivul a adoptat, în şedinţa de Guvern de miercuri, proiectul de ordonanţă privind activitatea de control a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, care prevede inclusiv impozitarea bacşişurilor încasate de lucrătorii din zona serviciilor turistice şi a alimentaţiei publice. Măsura ar urma să se aplice din luna mai.

Astfel, taximetriştii, ospătarii, frizerii, curierii, instalatorii şi alte categorii profesionale vor fi nevoiţi să plătească impozit de 16% din bacşişurile pe care le fac. Vestea nu este deloc una bună pentru aceştia, deoarece, în condiţiile în care salariul în unele domenii este unul de subzistenţă, respectiv salariul minim pe economie, bacşişul este principala sursă pentru un trei decent. Romaşcanii care prestează activităţile respective sunt revoltaţi şi consideră măsura un abuz. În plus, ei susţin că bacşişurile îi ajută să trăiască un pic mai bine şi să-şi plătească dările la timp. „Cei care vor acest lucru cred că îşi imaginează că se câştigă sume fabuloase din bacşişuri. Eu primesc în plus cel mult doi lei de la o persoană atunci când o tund, dar sunt şi multe cazuri în care se achită preţul exact. Pe lună, să spun că adun cel mult 300 de lei. Până la urmă, plăcerea este a omului. Nu-i bag mâna în buzunar, iar cu banii ăia cumpăr ceva sau achit o factură şi ajung şi la stat. Nu este o măsură bună şi doar noi avem de pierdut din ea”, a spus un frizer din zona Smirodava.

Potrivit autorităţilor, banii lăsaţi de clienţi ar putea fi trecuţi pe un bon fiscal separat şi taxaţi cu 16%. „Eu nu ştiu cum se poate pune în practică aşa ceva. Nu poţi da două bonuri fiscale, unul pentru cursă şi altul pentru cât îmi lasă clientul. În plus, este jenant să-l întreb cât îmi lasă în plus ca să-i pot elibera bonul. Poate el nu vrea să-mi dea nimic în plus şi, când îl întreb, se simte omul obligat. E neplăcut şi pentru client”, ne-a spus Constantin V., taximetrist în Roman. Acesta a mai menţionat, însă, că, dacă e lege în acest sens, va trebui respectată, deoarece se vor da şi sancţiuni pentru nerespectarea ei.

Aceeaşi problemă legată de bonul fiscal o au şi cei care livrează mâncare sau produse la birou sau la domiciliul clientului sau fac activitatea de curierat. Nici cei care lasă bacşiş nu văd cu ochi buni decizia autorităţilor. Mulţi spun că lasă bani în plus şi cred că sumele trebuie să rămână în buzunarul persoanelor respective. „De cele mai multe ori, las când ies într-un bar sau la o terasă. Numai asta nu s-a taxat, că, în rest, le-au făcut pe toate. Cumnatul meu este ospătar la un restaurant din Roman şi are salariul minim pe economie. Îşi suplimentează zilnic veniturile cu ce primeşte de la clienţi. Practic, acei bani îl ajută să trăiască un pic mai bine. Mai bine s-ar gândi cei care vor astfel de legi cum să recupereze banii fraudaţi de diverse persoane”, a precizat Oana Dima, din Roman.

Piaţa bacşişului este estimată la peste 300 de milioane de euro, la nivel naţional. De exemplu, în România, chelnerii şi barmanii sunt plătiţi cu salariul minim pe economie, respectiv 975 de lei brut (725 de lei net). Bacşişurile rotunjesc însă, semni­ficativ, veniturile aces­tora, în Bucureşti personalul din HoReCa (industria de hoteluri, restaurante şi catering) încheind luna cu un salariul de chiar 3.000 – 4.000 de lei net, mult peste media pe economie de 1.800 de lei. La o medie de 700-1.000 de lei bacşiş lunar la nivel naţional (în Bucureşti media este mult mai mare decât în provincie, însă cea mai mare concentrare de localuri HoReCa este în Capitală) şi la un total de 100.000 de salariaţi, totalul bacşişurilor s-ar ridica la 70-100 milioane de lei lunar, respectiv 840 milioane lei – 1 miliard lei anual. La un impozit de 16%, veniturile încasate de stat ar fi de 135-160 milioane lei.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 4
  • mama omida 6 ani

    la o tara condusa de o armata de tampiti retardati la ce te puteai astepta !

  • N-ar fi mai bine sa nu mai dam bacsis deloc? Chelneri frizeri … toti au un salariu.Eu sunt confectioner la o firma privata.Mie nu i-mi da nimeni bacsis. .Traiesc doar din salar.De ce trebuie sa dau bacsisuri peste tot?

  • mihai 6 ani

    Gelu!! Ospatarul tre sa iti suporte figurile!

  • Florin 6 ani

    Toata lumea se vaita ca-n povestea cu drobul de sare. Sunteti intregi la cap, mai oameni buni ? Daca va intreaba ANAF de bacsis, spuneti ca oamenii nu mai dau, bagati banutii in buzunar si basta! Nimeni nu baga mina in buzunarul clientului pentru bacsis. Daca idiotii care au scos o asemenea aberatie nu inteleg asoectul, lasati-i in plata Domnului si vedeti-va de ale voastre.