Implicare romașcană pentru menținerea biodiversității în Europa

HomeSocial

Implicare romașcană pentru menținerea biodiversității în Europa

 

În perioada 6-10 noiembrie, o echipă formată din profesor Beatrice Suzana Neagu și elevul Iulian Cristea, din cadrul Colegiului Tehnic „Danubiana” din Roman, a participat la întâlnirea de proiect (LTTA)  ERASMUS+ „Biodiversity – Last chance for futures generations!”, proiect finanțat cu sprijinul Comisiei Europene în cadrul Programului de Învățare pe Toată Durata Vieții, prin intermediul Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale. La mobilitatea care s-a desfășurat la IES Alonso Sánchez, Huelva, în Spania, au participat reprezentanți ai partenerilor din cele cinci țări implicate în proiect: Polonia (coordonator proiect), Spania, Italia, Turcia și România.

Reuniunea din Spania a oferit, ca și în celelalte întâlniri, oportunități de studiere și cercetare a temelor din domeniile fundamentale cuprinse în proiect: biodiversitate, protecția mediului, habitatul, încălzirea globală.

Agenda întâlnirii a cuprins activități menite a ilustra biodiversitatea în artă (recitarea de poeme având ca temă flora și fauna națională, expoziție cu prezentarea de tablouri din cultura fiecărei țări participante), biodiversitatea în muzică (recitaluri susținute de elevi cu melodii inspirate din tema proiectului), biodiversitatea în mâncare (incursiune în gastronomia europeană împreună cu chef  Xanti Elias, bucătar la un restaurant cu o stea Michelin).

Programul pregătit de partenerii din Spania a presupus și familiarizarea elevilor cu tradițiile culturale iberice, cunoașterea autorităților locale și regionale, vizitarea unor obiective importante pentru tema proiectului – Grădina Botanică Celestino Mutis, Parcul Maria Luisa, minele din Aracena, Munții Peña de Arias și Grota Marvels.

„Protecţia mediului înconjurător şi asumarea răspunderii pentru menţinerea biodiversității duc la îmbunătăţirea calității vieţii tuturor. Mijloacele folosite în cadrul mobilității au ajutat tinerii să acumuleze cunoştinţe, deprinderi, motivaţii şi valori de care aceștia au nevoie pentru a promova biodiversitatea, pornind de la domenii precum arta, muzica și alimentația. Participarea elevilor și profesorilor din țările partenere la reuniunea de proiect din Spania a dus și la formarea unor competenţe de comunicare şi cooperare în grup, promovarea specificului național și promovarea multiculturalismului din spațiul european”, a declarat profesor Beatrice Neagu.

Următoarea întâlnire din cadrul proiectului Erasmus+ „The Last Chance – Preserving Biodiversity for Future Generations” va avea loc în februarie 2018, la școala parteneră din Turcia. Proiectul a obținut anul acesta confirmarea muncii elevilor și profesorilor implicați prin Certificatul Național de Calitate eTwinning.

 

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0