Prima paginăSanatate

Hrănită cu perfuzii pentru că nu vrea să mănânce

Dimensiune text

O adolescentă din Roman este tratată la Iași de anorexie.

 

 

O adolescentă de 15 ani, din Roman, a ajuns la Spitalul „Sfânta Maria” din Iași pentru că a refuzat, în mod sistematic, să mănânce. Internată cu afecțiuni la stomac, medicii ieșeni au diagnosticat-o cu anorexie mentală, iar în zilele următoare ea va fi supusă unui consult psihologic. Potrivit managerului Spitalului de Copii „Sfânta Maria” din Iași, profesor doctor Marin Burlea, adolescenta avea o greutate redusă semnificativ pentru vârsta ei și i s-au administrat perfuzii pentru a suplini lipsa substanțelor nutritive din organism.

„Pacienta s-a prezentat în urmă cu cinci zile la spital, însoțită de mama ei. Avea crize și amețeli corelate anorexiei. Adolescenta avea o gastrită mai veche și o esofagită. I s-au administrat perfuzii nutritive pentru că mânca extrem de puțin. Noi am diagnosticat-o cu anorexie mentală, întrucât anorexia nu este o problemă biologică. Deocamdată, nu cunoaștem cauzele, însă se pot avansa niște ipoteze. Refuzul ei de a mânca se datorează fie dorinței ei de a slăbi, fie unor stări conflictuale în familie, iar refuzul de a mânca reprezintă un mod de protest. La numai 15 ani, cântărește 37 de kilograme, ceea ce este foarte puțin având în vedere înălțimea ei. În zilele următoare va fi supusă unui examen psihologic, în care îi vom explica importanța alimentației și o vom convinge să mănânce, astfel că acest examen este foarte important”, a precizat profesor doctor Marin Burlea.

Anorexia este o tulburare psihică din categoria tulburărilor alimentare care afectează în special adolescentele. Acestea se înfometează perioade îndelungate fie prin faptul că mănâncă intenționat foarte puțin, fie nu mănâncă deloc ori fac exces de substanțe purgative sau diuretice.

COMENTARII

WORDPRESS: 0