Prima paginăSocialReligie

Hramul Mănăstirii Giurgeni adună mii de pelerini

Dimensiune text

Slujba de sfinţire a clopotelor Mănăstirii Giurgeni

Slujba de sfinţire a clopotelor Mănăstirii Giurgeni

Pelerini din toată țara sunt așteptați să participe la slujba de hram.

PS Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, va participa duminică, 8 septembrie, când sărbătorim Nașterea Maicii Domnului, la hramul Mănăstirii Giurgeni, din comuna Valea Ursului. La eveniment sunt așteptați peste 1.000 de pelerini din toată țara, care vor vor lua parte la slujba de hram. Pentru aceștia, viețuitorii mănăstirii pregătesc hrană caldă, care va împărțită după slujbă.

Biserica actuală a fost construită în anul 1833. Realizată în 1955, catapeteasma a fost sculptată în atelierele Institutului Biblic al Bisericii Ortodoxe Române din București, având o valoare artistică deosebită. Printre obiectele de valoare ale lăcașului de cult se numără un epitaf din 1903, donat de consilierul țarului Rusiei din acea vreme.

Mănăstirea a fost desființată de comuniști în 1959. Decretul 410 din 1959 i-a forțat pe călugări să plece la alte mănăstiri.

În anul 1965, biserica a devenit filie a parohiei Linsești, comuna Oniceni.

Redeschiderea mănăstirii a avut loc în 1993, la inițiativa unui grup de credinicoși. Doi ani mai târziu, au început lucrările de restaurare și reconstrucție a mănăstirii.

Mănăstirea de la Giurgeni adăpostește o icoană veche, recunoscută pentru miracolele pe care le înfăptuiește. Icoana este îmbrăcată în argint și a fost dăruită mănăstirii la data de 6 august 1831, dovedindu-se, după cum spun localnicii, făcătoare de minuni.

Printre lăcașurile de cult care își vor sărbători hramul duminică sunt cele din localitățile Holm (comuna Pâncești) – ctitorită în 1958 și Gherăeștii Noi (comuna Gherăești) – ridicată în 1923.

COMENTARII

WORDPRESS: 0