HomeRural

Hoții și scandalagiii salvează bugetele locale

Taxele și impozitele locale sînt plătite în proporție de peste 70%. Amenzile aplicate locuitorilor dintr-o singură comună, în acest an, depășește 200.000 de lei. Ele vor fi plătite de hoți și scandalagii.

 

 

Fără bani în bugetele locale, primarii comunelor din zona limitrofă a Romanului caută soluții pentru funcționarea administrației. Cea mai la îndemînă dintre acestea este colectarea taxelor și impozitelor locale, cum ar fi cele pe teren și locuință, precum și amenzile care sînt încasate la nivel local. Aceste fonduri acoperă, în situații critice, cheltuielile curente din primării.

Nivelul de colectare a taxelor și impozitelor este, în comuna Bîra, de 80%. „De regulă, mulți localnici vin să-și plătească taxele și impozitele pînă la sfîrșitul lunii martie, pentru a beneficia de reducerea de 10%. Ca și în oraș, cei mai conștiincioși sînt pensionarii. O situație dificilă o întîlnim în cazul celor plecați la muncă în străinătate, care lipsesc din țară foarte mulți ani, și nu lasă în grija rudelor plata impozitelor. În cazul celor decedați, fără urmași, recuperarea impozitelor este practic imposibilă„, a precizat Constantin Ciobanu, viceprimarul comunei Bîra.

Acesta spune că nu poate condiționa plata taxelor și impozitelor. „Oamenii pot fi obligați să plătească numai cînd înstrăinează o clădire sau un teren. Atunci au nevoie de un certificat fiscal care dovedește că nu au datorii la buget” explică viceprimarul comunei Bîra.

Colectarea taxelor și impozitelor din comuna Oniceni, de 70%, a fost realizată cu multă strădanie din partea angajaților primăriei. „Colectarea taxelor și impozitelor este o problemă delicată, avînd în vedere gradul de sărăcie al locuitorilor comunei. Ne-am luat măsuri de precauție și nu am așteptat noi să vină la primărie. Angajații primăriei s-au deplasat în sate și au discutat cu ei. Unii au înțeles și au plătit„, a spus Ioan Duminică, primarul comunei Oniceni.

O altă metodă de creștere a veniturilor administrațiilor locale  o reprezintă amenzile. „Valoarea amenzilor primite în acest an de cetățenii din comuna Oniceni depășește 200.000 lei. Cele mai multe se referă la infracțiuni silvice și tulburarea ordinii publice„, spune primarul comunei Oniceni.

Comentarii

WORDPRESS: 0