Prima paginăCultural

Horia Mihail a oferit romantism muzical romașcanilor

Dimensiune text

Muzicianul s-a reîntâlnit cu publicul şi cu pianul călător lăsat romaşcanilor în 2013. Aplauzele de la finalul concertului au arătat că publicul din oraşul nostru îndrăgeşte muzica clasică. 

Romaşcanii s-au întâlnit marţi, 12 mai, cu Horia Mihail, la concertul susţinut de pianist pe scena Casei de Cultură. Recitalul a făcut parte din turneul „Pianul Călător”. Aşa cum a făcut, odinioară, Franz Liszt, care a călătorit prin ţară însoţit de pianul său, şi Horia Mihail a venit la Roman, oraşul natal al lui Sergiu Celibidache, pentru a-i bucura pe romaşcani cu lucrări romantice, într-un spectacol de înaltă ţinută artistică. Pianistul a revenit la Roman cu povestea sa muzicală, spre bucuria romaşcanilor veniţi în număr mare şi cu entuziasm, ceea ce a însemnat că ideea acestui turneu a fost una generoasă, dar, în acelaşi timp, necesară.

Horia Mihail„Am cântat de câteva ori pe pianele călătoare, în locurile în care acestea au rămas. În acest an, voi vizita toate cele trei piane călătoare. Muzica pe care o ofer publicului, atât în concertele cu orchestra, cât şi în recitaluri, este de factură romantică şi se adresează celor care vor să fie romantici. M-am întors cu multă bucurie la Roman, unde publicul devine din ce în ce mai cunoscător”, a spus Horia Mihail, solist concertist al orchestrelor şi corurilor Radio România, un romantic al clapelor.

Pianul călător a fost adus la Roman de pianistul Horia Mihail în 2013, fiind dat în custodia Şcolii de Arte „Sergiu Celibidache”, unde tinerii pianişti au avut ocazia să cânte la pianul călător în cadrul unor manifestări culturale organizate de unitatea de învăţământ. Romanul a meritat să aibă un asemenea pian, deoarece în cadrul Şcolii de Artă se pregătesc micii muzicieni, câştigători ai multor premii naţionale şi internaţionale. Reacţiile publicului romaşcan au fost favorabile la acest proiect, romaşcanii participând în număr mare la toate spectacolele muzicale iniţiate şi organizate de Şcoala de Artă din Roman.

Muzicianul Horia Mihail a interpretat, marţi seară, piesele celor mai reprezentativi compozitori ai romantismului – Johannes Brahms, Franz Liszt, Robert Schumann şi Serghei Rachmaninov – care au transpus pe clapele pianului sentimentele lor cele mai profunde, lăsându-ne partituri de mare valoare.

Aplauzele prelungite de la finalul concertului au arătat că romaşcanii îndrăgesc muzica clasică şi că sunt dornici să o asculte la ei acasă.

Scopul acestui turneu de amploare a fost să aducă bucurie publicului din cele mai diferite colţuri ale ţării şi de a dărui unui oraş un pian de concert cu drept de folosinţă pentru următorii ani, din dorinţa de a încuraja alte evenimente muzicale de marcă.

Partajează articolul
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

COMENTARII

WORDPRESS: 0