Prima paginăRoman

Hipermarketurile bat legumele lipovenilor

Dimensiune text

Lipovenii se plâng că hipermarketurile și samsarii le fac concurență neloială.

 

 

Oficial, întreaga zonă se numește Cartierul „Petre Rareș”, după numele străzii principale. Neoficial, se numește Cartierul Lipovenilor, chiar dacă – după spusele lui Ștefan Cărpușcă, epitrop al bisericii de rit vechi și om de vază în zonă – lipovenii au început să devină minoritari în cartier. Dintre cei care au mai rămas, cei mai mulți fac și acum ce au învățat de la străbuni: grădinăresc.

În zonă sunt solarii pe aproximativ un hectar, iar producția este cumpărată de romașcani din piață. „Dacă ar cumpăra-o pe toată, ar fi bine. Am ieși cu profit frumos. Dar nu suntem numai noi pe piață. Mai sunt și samsarii, și supermarketurile și concurența nu-i loială„, a spus Petre Sava (foto).
Stăpânește cam 2.000 de metri pătrați de solarii și consideră că se află undeva pe la mijlocul ierarhiei. Nu s-a îmbogățit de pe urma agriculturii, dar produce ceva mai mult decât i-ar fi necesar pentru casă. „În agricultură e ca la loterie, depinzi mult de factori pe care nu-i poți controla. Săptămâna trecută, din cauza zăpezii și a vântului puternic, mi s-a dărâmat un solar. Ca să-l repar, îl trec la cheltuieli neprevăzute. Dacă vremea e potrivită și se face producție mare, se face la toți producătorii, nu doar la mine, așa că ești nevoit să dai marfa pe mai nimic. Ca să faci agricultură performantă trebuie să ai mai mult de un hectar de pământ și să vinzi direct la en-gros, nu să pierzi vremea prin piață. Ce facem noi e agricultură de subzistență. Nu o să moară această activitate, dar o să ne chinuim„, spune Petre Sava.

 

Schimb de experiență la Matca

 

Petre Sava a învățat agricultură acasă. A făcut o școală de electricieni, dar a lăsat serviciul, pentru că nu le putea face bine pe amândouă: „Nu poți să faci agricultură după program, la oră fixă„. Nu a studiat cărți pentru cultura plantelor, doar că, din când în când – și, mai ales, în ultimul timp -, se mai documentează și pe internet. Agricultura este, pentru el, o afacere de familie. El lucrează la solar, are și ajutoare în perioadele când treburile se aglomerează, iar nevasta lui vinde în piață. Taraba 47. Are în spate câteva generații de grădinari. Își dorește, însă, ca șirul să se oprească la el. Pentru fetița lui, care are patru ani, are alte planuri: „Vreau să facă școală și să învețe o meserie bună, nu să rămână la pământ„.

Agricultura pe care o practică Petre Sava se apropie de cea tradițională. Are unelte specializate, dar nu folosește soluții care coc roșiile în două zile și nici nu pune îngrășăminte chimice. Nu pentru că ar fi un ecolog devotat, ci, în primul rând, pentru că nu-și permite financiar.

În solarul călduț în care stăm de vorbă zac saci cu gunoi pe care îl folosește să îngrașe patul pe care urmează să planteze semințele de roșii. Spanacul crescut de câteva degete e mai rezistent. „Nu ne permitem să cumpărăm chimicale. Dacă dai cu îngrășăminte, la doi- trei ani trebuie să schimbi pământul și este costisitor. Am fost și la Matca-Galați, acolo unde sunt cele mai mari suprafețe de teren cu sere și solarii, să văd cum lucrează ei, am prieteni acolo. Se lucrează mult cu chimicale, de asta vin primii pe piață cu roșiile. Numai că nu sunt coapte natural. În piață, roșii coapte în mod normal, nu colorate, nu poți lua înainte de sfârșitul lunii iunie, începutul lunii iulie„, mai spune Petre Sava.

 

COMENTARII

WORDPRESS: 2
  • Mosu Lica 8 ani

    Cosette, fata moshului, tu chiar crezi ca daca pe badea Sava il cheama Petre , atunci si pe ,,Rares” il chema tot asa ?!
    PS Vezi ca regretatul Adrian Paunescu are o ,,poezea” faina: ,,Analfabetii”!!

  • ION 8 ani

    Vai mama lor legume,voi CE CULTIVATI numiti legume?.