Prima paginăCultural

Herta Müller este invitată de onoare la FILIT

Dimensiune text

Herta Müller, invitat de onoare al Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere (FILIT) Iaşi, va citi un fragment din noul său roman, „Astăzi mai bine nu m-aş fi întâlnit cu mine însămi”, cu ocazia evenimentului organizat vineri, 3 octombrie, ora 20.00, în Sala Mare a Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi.

Herta MullerÎn romanul „Astăzi mai bine nu m-aş fi întâlnit cu mine însămi”, semnat de Herta Müller şi publicat de Editura Humanitas Fiction, în traducerea Corinei Bernic, personajul principal este o tânără care, în nebunia totalitarismului, nu vrea să renunţe la fericire. Un roman de o mare putere de evocare, de o forţă aspră a cuvintelor, ce se transformă în poezie şi frumuseţe, unul dintre cele mai importante ale autoarei germane născută în România. Prin acest roman, Herta Müller ne oferă o explorare magistrală şi emoţionantă a felului în care dictatura ajunge să pună stăpânire pe întreg sufletul omului. O tânără fără nume, într-un oraş din România. O întâlnire obligatorie şi temută cu Securitatea regimului lui Nicolae Ceauşescu. Pe drum, în tramvaiul care o duce la interogatoriu, prin mintea protagonistei se perindă imagini şi figuri din viaţa ei: copilăria într-un oraş de provincie şi dorinţa aproape erotică pe care o manifestă pentru tatăl ei, prima căsătorie, cu un bărbat care „nu mă putea lovi şi se dispreţuia pentru asta”, cumplitele poveşti despre deportare spuse de bunic. Apoi, tânăra prietenă Lilli, ucisă de o santinelă la graniţa cu Ungaria, când încerca să fugă din ţară, şi Paul, zilele şi nopţile lui petrecute mult prea adesea în alcool, dar şi clipele de fericire trăite împreună cu el. Totul ţine de amintire şi se împleteşte cu prezentul, cu interogatoriile şi cu jignirile, cu spaima cotidiană şi cu stratagemele prin care gândirea încearcă statornic să evite prăbuşirea.

„Acest roman impresionant reflectă absurditatea suprarealistă a vieţii sub dictatură: un anchetator care o salută pe protagonistă cu un sărut umed pe mână, un deget tăiat care apare din senin în geanta ei. Nu se ştie clar de câte ori a fost chemată sau dacă ea într-adevăr ajunge la ultimul interogatoriu – o călătorie care înseamnă permanenta evitare a absurdului cotidian, în care singura scăpare este să reuşeşti să nu înnebuneşti”, scrie „The Guardian”.

„Romanul Hertei Müller surprinde viaţa de coşmar într-o lume întoarsă pe dos”, scria, despre romanul Hertei Müller, Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0