HomeActualitateRoman

Genocidul împotriva armenilor este marcat la Roman

În vederea acestui eveniment, Uniunea Armenilor din România, filiala Roman, va organiza trei zile de activităţi culturale şi evocative. 

În perioada 21 – 24 aprilie, Uniunea Armenilor din România, filiala Roman, marchează trecerea a 100 de ani de la genocidul împotriva poporului armean (1915 – 2015). Marţi, 21 aprilie, la ora 10.00, va avea loc dezvelirea unei plăci comemorative în parcul de lângă Biserica Armenească din Roman. Tot marţi, sediul provizoriu al Bibliotecii Municipale „George Radu Melidon” din Roman va găzduit, începând cu ora 11.00, vernisajul unei expoziţii de fotografie veche având ca temă genocidul armenilor şi un moment literar realizat de membrii Societăţii Culturale „Clepsidra” şi ai trupei de teatru „Gong” din Roman, care vor lectura din autori armeni.

Joi, 23 aprilie, la Biserica Armenească se va săvârşi o slujbă comemorativă pentru cei 1,5 milioane de martiri armeni canonizaţi de Biserica Apostolică Armeană. Vineri, 24 aprilie, Aula Magna a Institutului Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman va găzdui, începând cu ora 15.00, vernisajul expoziţiei de pictură şi grafică „Genocidul în viziunea artiştilor plastici”. Lucrările artiştilor plastici Mircea-Răsvan Ciacâru, Dumitru Bezem, Cristinel-Ionel Prisacaru şi Cornel Paiu vor fi analizate de criticul de artă Lucian Strochi. La ora 16.00 este programată o proiecţie de film tematic, iar la 16.30 un simpozion ştiinţific la care vor conferenţia istorici, profesori de istorie şi teologi.

Următoarele activităţi sunt programate în noul sediu al Uniunii Armenilor din România, filiala Roman, situat pe strada Libertăţii, blocul 10, scara C, apartament 39, în vecinătatea Bisericii Albe din Roman.

Comentarii

WORDPRESS: 0