Gaură de milioane de lei în Sănătate

Doar 23% din populația județului plătește asigurări de sănătate. Din 560.000 de locuitori, doar 130.000 plătesc contribuții la asigurările de sănătate.

 

 

Că sănătatea este scumpă s-a convins majoritatea celor care au avut probleme de sănătate. Mulți dintre angajați plătesc contribuții la asigurările de sănătate, însă, cînd au nevoie de îngrijiri medicale, trebuie să plătească din propriul buzunar.
În schimb, banii lor se duc pe tratamentul bețivilor, boschetarilor sau victimelor agresiunilor care n-au plătit în viața lor vreo contribuție la Sănătate.
Așa se face că banii pentru medicamente compensate și gratuite se termină în primele zile din fiecare lună, analizele medicale gratuite se fac doar cu programare, iar spitalele sînt subfinanțate.
Din datele furnizate de către Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Neamț, din 560.000 de locuitori ai județul, 82% sînt asigurați, însă doar în acte. Din păcate, numărul celor care plătesc efectiv se ridică doar la 130.000 de locuitori, adică puțin peste 23%. Practic, aceștia țin în spate tot sistemul de sănătate, iar pierderile sînt de ordinul milioanelor de lei.

Casa de Asigurări de Sănătate face apel către toți locuitorii să vină să plătească asigurările de sănătate. Chiar și cei fără venit trebuie să plăteasc 39 de lei pe lună, ceea ce credem noi că e o sumă suportabilă. Dacă toți locuitorii ar plăti, atunci s-ar strînge suficienți bani pentru a nu mai întîmpina problemele cu care ne confruntăm acum. În momentul de față, pierderile din sistem sînt foarte mari, pentru că, în loc să fie tratați cei care plătesc asigurări, sînt tratați bețivi, persoane fără adăpost sau tot felul de persoane care nu au plătit nimic în viața lor. Lumea trebuie să înțeleagă faptul că sănătatea este scumpă, iar pentru asta trebuie să plătească„, a declarat jurist Valerică Frățilă, președintele CAS Neamț.


COMENTARII

WORDPRESS: 0