Prima paginăCultural

„Gânduri în culoare” – Elena Antochi

Dimensiune text

Cu o strălucită carieră didactică, dar şi cu o prestigioasă activitate artistică, Elena Antochi are o identitate bine definită în peisajul spiritual romaşcan.

Situată pe linia tradiţiei artei româneşti clasice, de la o etapă la alta, a rămas ea însăşi în tot ceea ce a realizat, cu o viziune realistă, armonioasă şi echilibrată, clară şi expresivă, creaţiile sale fiind rodul unor îndelungi observaţii şi meditaţii.

Expoziţia deschisă la Muzeul de Artă – „Gânduri în culoare”, de excepţională coerenţă stilistică şi forţă vizuală, adevărat spectacol al luminii, sensibilităţii şi sincerităţii, cu o mare putere de atracţie, pune în valoare personalitatea sa artistică.

ganduri 02Într-un dialog permanent şi sensibil cu natura, căreia îi urmăreşte structurile, transformările şi semnificaţiile ei ascunse, artista prezintă emoţionante confesiuni ale stărilor sale de meditaţie, în imagini poetizate, creatoare de atmosferă şi evocatoare ale unor locuri fermecătoare, cu explozia vegetală a verii, simfonia cromatică a toamnei sau puritatea şi liniştea iernii. În unele este splendoare, în altele forţă şi vitalitate, cu o atmosferă senină, odihnitoare, cu o lumină calmă, izvorâtă din căldura ei sufletească, care predispun la visare şi reflecţie.

Impresia unei naturi vii, a unei renaşteri continue se reflectă şi în redarea structurilor florale care dau măsura sensibilităţii şi profunzimii analizei lumii vegetale. De la primele flori, gingaşe şi graţioase, până la cele din toamnele târzii, pline de vitalitate şi somptuos colorate, surprinse în câmpuri sau flori de grădină strânse în buchete, a căror materialitate este subliniată de culori calde, incandescente, toate alcătuiesc o lume mirifică, de vibraţie şi trăire estetică.

Ochiul său atent şi iscoditor a pătruns şi în adâncul naturii umane. Individualizează chipuri de copii văzuţi cu însuşirile specifice vârstei, femei care degajă tinereţe şi nobleţe, ale căror forme, expresii, mişcări şi gesturi sunt accentuate de fermitatea desenului şi de prospeţimea şi strălucirea culorilor.

Frumuseţea şi expresivitatea din tablouri vin din reprezentarea emoţională a acestui univers magic, plin de sensibilitate şi energie, din imprimarea concretului cu nuanţele sufletului, a stărilor sale de spirit.

ganduri 03Fire deschisă, plină de iubire şi dăruire, Elena Antochi transmite privitorului, prin îmbinarea armonioasă a picturalului şi decorativului, prin jocurile de culoare şi vibraţia tuşelor, acea cotă înaltă de trăire a frumosului, a bucuriei, seninătăţii şi încrederii.

O expoziţie amplă, convingătoare, a unui portret artistic – Elena Antochi, a cărei artă este preţuită în ţară şi străinătate, în numeroase expoziţii personale, colective, anuale şi saloane de pictură, grafică şi sculptură.

Având o experienţă de peste 30 ani, aşa după cum o ştim, spirit neobosit, dăruit creaţiei, cu siguranţă, artista ne va încânta sufletul, şi de acum încolo, cu puterea gândurilor frumoase în culoare.

Articol scris de Minodora URSACHI

COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • Demeterca Damian 7 ani

    Am o deosebita bucurie sa o revad pe doamna Antochi intr-o astfel de ipostaza, deoarece intre anii `85 – `89 am avut privilegiul de a-mi fi profesora de desen.