Prima paginăSocial

Gală a ONG-urilor pentru încurajarea sponsorizărilor și crearea de noi proiecte de voluntariat

Gală a ONG-urilor pentru încurajarea sponsorizărilor și crearea de noi proiecte de voluntariat

Dimensiune text

 

Miercuri, 22 ianuarie, la Primăria Roman a continuat șirul dezbaterilor pe tema bugetului cu principalele categorii socio-profesionale, la discuții fiind invitați și reprezentanții ONG-urilor, la întâlnire fiind prezente circa 20 de asociații non-profit care se implică în proiecte de voluntariat dintre cele mai diverse. Reprezentanții ONG-urilor au prezentat conducerii Primăriei cele mai stringente probleme și, la final, au stabilit să colaboreze împreună pentru a se ajuta și a crea și alte proiecte în folosul comunității.

„Există o lege prin care aceste ONG-uri pot beneficia de finanțare de la bugetul local și noi alocăm anual sume de bani pentru a sprijini proiectele lor. Anul acesta, orice organizație non-profit poate aplica pentru a face proiecte de până la 10.000 de lei pe toate domeniile de interes – educație, sport, social sau cultură. Încă 50.000 de lei îi vom aloca proiectelor dedicate activităților pentru tineri. Reiterez invitația către toți romașcanii să gândească proiecte și, chiar dacă nu fac parte dintr-un ONG, să vină cu idei și să aplice pentru a obține finanțare prin bugetarea participativă, suma alocată în acest an fiind de 200.000 de lei. Știu că nu e ușor să faci proiecte, dar mă bucur să văd că în ultimii ani există tot mai mulți oameni care chiar fac lucruri frumoase pentru Roman”, a declarat primarul Lucian Micu.

Una dintre propuneri a venit din partea unei asociații care a solicitat sprijin în identificarea unui spațiu care să fie transformat în magazin social și i-a îndemnat pe romașcani să descarce aplicația „Share food” menită să ajute la scăderea risipei alimentare prin crearea unei rețele între donatori și beneficiarii de alimente – persoanele defavorizate.

Reprezentanții Asociației MTB au solicitat realizarea de piste pentru bicicliști, dar au propus și crearea unei platforme de comunicare prin intermediul căruia toate ONG-urile să se ajute reciproc în proiecte.

Asociația Don Orione, care are sediul pe strada Siretului, nr. 2, oferă suport și consiliere persoanelor care au probleme cu consumul de alcool și vor să se trateze.

UN Youth Roman Club desfășoară foarte multe programe, dar nu este o asociație cu personalitate juridică, astfel încât au solicitat sprijin pentru obținerea de finanțarea pentru susținerea proiectelor.

Asociația Iubire, Speranță și Ajutor realizează proiecte pentru copiii din centrele de plasament, iar pentru obținerea unui mijloc de transport pentru copiii din Centrul Romanița va solicita sprijin Consiliului Județean, în subordinea căruia se află centrul.

La eveniment au fost prezenți și reprezentanții Fundației Pacea, unul dintre ONG-urile cu cea mai veche activitate și care este îndreptată în special în a ajuta familiile de rromi din strada Fabricii.

Fundația Episcop Melchisedec a solicitat extinderea utilităților publice pentru a putea ridica un nou imobil pe care să-l transforme într-o școală, cu opt clase.

Reprezentantul Consiliului Județean al Tinerilor a solicitat decontarea integrală a navetei elevilor, un astfel de proiect fiind acum pe masa Guvernului, care va stabili cine va achita aceste sume, în condițiile în care elevii provin și din mediul rural, dar acum costurile sunt suportate doar de primăriile în care învață copiii, fără contribuția administrațiilor de unde provin elevii.

Reprezentantul Rotary Club și al Asociației „Femeia contează” a solicitat sprijin pentru identificarea de noi resurse financiare pentru finanțarea proiectelor.

Asociația „Stropi de miere” se ocupă de consilierea și sprijinirea familiilor care au copii care suferă de diabet și solicită sprijin pentru identificarea unor psihologi care să discute cu toți cei afectați de această boală care se răspândește din ce în ce mai des.

Societatea Culturală „Roman Mușat” va apela la fondurile puse la dispoziție din bugetul local pentru a reedita o monografie actualizată a Romanului.

Tenis Club Municipal Roman va continua și în acest an organizarea de manifestări, în paralel cu pregătirea oricui iubește tenisul, iar de Zilele Orașului va organiza și Orășelul Copiilor.

La finalul întâlnirii, reprezentantul Kult Fest a explicat faptul că festivalul desfășurat anul trecut pe stadionul Moldova și care va avea loc și anul acesta este al comunității și că el nu se rezumă doar la concerte, ci poate fi o platformă în care toți cei care vor se pot implica, fie pentru a cunoaște noi oameni, fie pentru experiență sau doar pentru că vor să ajute. Tot de aici s-a lansat ideea realizării unui eveniment la care să participe toate ONG-urile interesate – pe de o parte – și agenții economici – pe de cealaltă parte –, astfel încât mediul privat să se implice să susțină proiectele pe care le consideră cele mai bune pentru comunitatea în care își desfășoară activitatea.

 

COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • Vasile 8 luni

    Piste pentru biciclete obligatoriu. Nu suntem bagati deloc in seama nici de Primarie nici de Politie. Rusine