Municipiul Roman s-a aflat, la finele săptămânii trecute, sub coduri de avertizare de precipitații și vijelii, care au condus la prăbușirea unor arbori, dar și la producerea de inundații pe unele străzi, acolo unde capacitatea sistemului de canalizare nu a făcut față cantităților mari de ploaie. În același timp, pericole au existat și pe cele două râuri, Moldova și Siret, dar care, din fericire, nu au produs pagube însemnate.
Ploaia de joi, 28 iunie, a cauzat cele mai multe pagube. „Într-un timp foarte scurt, a căzut un volum foarte mare de apă și, din fericire, nu am avut probleme decât în curtea unei gospodării din cartierul Petru Rareș și în una din cartierul Nicolae Bălcescu, unde a fost nevoie de intervenția noastră. Am avut și 18 degajări de arbori de pe străzile și aleile din municipiu, două degajări de arbori de pe autoturisme – care au fost avariate – și încă patru degajări de arbori de pe garduri și proprietăți private. Am avut și nouă intervenții pentru îndepărtarea cablurilor care blocau circulația rutieră și pietonală și, de asemenea, două degajări de materiale care blocau scurgerea apelor pluviale. Pentru limitarea și îndepărtarea efectelor fenomenelor meteo periculoase am intervenit cu șapte membri ai Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență, șase motopompe, două buldoexcavatoare, un excavator și un autocamion”, a declarat primarul Lucian Micu.
Pe rețelele de socializare au apărut în aceste zile și imagini cu inundațiile produse pe unele străzi, fapt ce a adus critici administrației locale. Primarul Lucian Micu spune că în oraș sunt câteva zone „sensibile”, în sensul că rețeaua de canalizare nu poate prelua o cantitate mare de apă, dar situația nici nu va fi schimbată pe viitor, singura intervenție fiind aceea de curățare a scurgerilor. „În ceea ce privește canalizarea din zona fostei Băi Comunale, unde se acumulează apă de pe zona de deal dinspre strada Ion Ionescu de la Brad și dinspre strada Aprodu Arbore, aceasta nu face față atunci când există un volum foarte mare de apă într-un termen foarte scurt. Eu am dispus, după acea primă ploaie torențială, curățarea rețelei de canalizare din zonă de către ApaServ, pentru că în continuare eram sub un cod portocaliu de ploi torențiale. Din acest punct de vedere, sunt două-trei zone mai sensibile, dar să știți că în nicio țară, atunci când sunt căderi foarte mari de apă într-un termen foarte scurt, rețeaua de canalizare nu va putea să facă față pentru preluarea acestor cantități de precipitații. Probleme am avut pe strada Vasile Lupu, unde efectiv au fost aruncate capacele de canalizare, în zona fostei Băi Comunale și în Cartierul Lipovenesc. În această ultimă zonă, prin proiectul pe care îl vom finaliza la sfârșitul lunii august și, ulterior, prin asfaltarea acelei zone, vom reduce semnificativ aceste probleme. Probleme au mai fost în zona Mihai Viteazu, spre Mihail Zira, Ion Nanu, dar nu au fost situații deosebite, cum am mai avut în alți ani. În același timp, romașcanii trebuie să conștientizeze și problema legată de modul în care se folosește canalizarea, pentru că în stația de epurare găsim prosoape, cearșafuri, tot felul de alte obiecte care nu ar trebui să fie în canalizare, iar acestea duc uneori la înfundările de canal”, a explicat edilul.
Râurile Moldova și Siret au avut debite în creștere și care au amenințat microhidrocentrala, respectiv cartierele Petru Rareș și Bălcescu, dar oficialitățile spun că nu au fost probleme deosebite: „În cursul nopții de vineri spre sâmbătă, am avut un debit maxim de 1.040 de metri cubi pe secundă pe râul Moldova, debit care, ulterior, a scăzut treptat, astfel încât spre sfârșitul zilei de duminică, Moldova nu mai reprezenta niciun pericol. Însă a intrat în vigoare un cod portocaliu de inundații pe râul Siret, am monitorizat toată noaptea și, din fericire, nu au fost probleme deosebite. Rămânem în continuare în monitorizare, astfel încât până la finalizarea codului portocaliu, luni după-amiază – și ulterior am înțeles că va intra în vigoare o atenționare cod galben – vom ține sub observație debitul pe râul Siret, astfel încât să evităm a avea probleme deosebite”.
Foto: facebook / Radar Roman Oficial
Comentarii