Prima paginăSocial

Fundaţia “Gigi Becali” a fericit o familie de sărmani din Moreni

Dimensiune text

Ajutorul oferit de fundaţie familiei Grosu, din Moreni, dar mai ales copiilor Amar și Mădălin, nu poate fi echivalat în bani, ci în sentimente. Copiii au intrat în casă nouă cu sprijinul Fundației ”Gigi Becali”.

 

Amar și Mădălin, cei doi copii de rromi din Moreni, comuna Văleni, cărora viața le-a pus piedici, au fost aduși acasă de reprezentanții Fundației Creștine ”Gigi Becali”. Timp de o săptămână, copiii, însoțiți de bunica lor, au avut parte de consultații medicale de specialitate la Spitalul de Copii ”Grigore Alexandrescu” din București. La întoarcere, copiii s-au bucurat de surprize pregătite cu sprijinul Fundației ”Gigi Becali”.

 

Nu au închis un ochi de dorul băieților

Întoarcerea fraților Amar și Mădălin de la București a fost așteptată de toată familia. Niciun membru al familiei nu a închis un ochi în așteptarea copiilor. ”Când i-am văzut la televizor, am plâns cu toții. Nu îmi venea să cred. Am dus dorul băieților. Nu am dormit astă-noapte”, spune mama copiilor.

Amalia are trei ani. Este cel mai mic copil al familiei Grosu. Copila a plâns cel mai mult. ”Nu mai vin frații mei!”, spune, nerăbdător în fața porții, și Adrian, de 6 ani. ”Nu am mers la grădiniță fără Amar”, spune băiatul.

Amar și Adrian mergeau împreună la școala din Munteni, iar Mădălin la școala din Văleni. ”Pentru că Amar nu are un picior, de multe ori îl luam în brațe”, spune Florin, tatăl copiilor.

Până la sosirea copiilor și a binefăcătorilor acestora, primarul comunei Văleni a dat câteva sfaturi familiei Grosu. ”Până vine postul Crăciunului, trebuie să facem sfințirea casei. Este un obicei creștinesc pe care trebuie să-l păstrăm”, a spus Ionel Stoleru, primarul comunei Văleni.

 

moreni 2Amar și Mădălin au fost primiți în casă nouă

Întâlnirea fraților Amar și Mădălin cu familia a fost emoționantă. Îmbrățișări, lacrimi, cuvinte care exprimau, simplu, dar clar, și din suflet, afecțiunea – toate au fost oferite din belșug de ambele părți, părinți și copii. Copiii și familia au avut pentru prima oară acces în noua casă. Dacă reprezentanții administrației publice locale, ai Fundației ”Gigi Becali” și părinții erau ocupați cu punerea la punct a documentelor de vânzare-cumpărare, copiii aveau alte treburi. S-au bucurat de spațiul oferit de curtea interioară și au spus tuturor experiențele trăite în săptămâna cât au fost plecați la București. ”M-au pus la niște aparate și mi-au dat ochelari. Cel mai mult mi-a plăcut în parc. M-am dat în leagăne. A fost foarte frumos. Mi-a fost dor de toți de-acasă”, spune Mădălin, băiatul aproape orb.

Bunica copiilor a spus că pentru Mădălin nu se poate face mare lucru acum: ”Doctorii mi-au spus că Mădălin este prea mic pentru operație. Abia la 13-14 ani se poate vorbi de așa ceva”.

Și Amar mai are de așteptat până va merge cu proteza. ”Proteza lui Amar se face în Germania. Va fi una mobilă și o va putea purta câțiva ani. Peste două săptămâni mergem la București să luăm proteza”, explică bunica Maria.

Noua casă are două camere, hol și bucătărie. Este mobilată și bine întreținută. Casa este despărțită de curtea generoasă prin câțiva pomi fructiferi, iar lângă casă, într-o curte mai mică, își fac veacul câteva înaripate. Casa dispune de 40 de ari de teren arabil, viță de vie și o livadă de pomi fructiferi. Fructele din această toamnă au fost deja depozitate.

Dacă, până acum, capul familiei căra lemnele din pădure cu spatele, în noua gospodărie a familiei Grosu au intrat ieri trei căruțe cu lemne oferite de autoritățile locale.

Fostul proprietar al casei, în vârstă de 75 de ani, nu se aștepta să dea norocul peste el. Acesta a primit pentru casă suma cerută, de 60.000 de lei, pe loc. ”Nu eram pornit să fac pasul ăsta, dar am primit o ofertă bună și am bătut palma. Eu am unde să stau, am apartament în Roman. Doresc familiei să se bucure de tot ce a primit”, a spus Mircea Ivașcu, fostul proprietar.

 

”Nu-mi las bordeiul pentru nimic în lume”

Familia Grosu a primit cu bucurie cadoul din partea Fundației ”Gigi Becali”. Achiziționarea casei nu a fost singura surpriză făcută acasă familiei Grosu. Aparatură electrocasnică, îmbrăcăminte, lenjerie, veselă și alimente, au fost cadourile pe care Fundația ”Gigi Becali” le-a adus de casă nouă.

În timp ce în curte era o adevărată desfășurare de forțe, toate pentru un scop comun, bunica i-a ținut din scurt pe copii: ”Să nu spargeți eternita, așa cum ați făcut la casa veche!”.

Experiența trăită de bunica Maria la București este de neuitat. ”Am stat la hotel. Veneau de ne luau cu mașina și ne duceau la spital. La hotel mâncam. Acolo am aflat că o cerșetoare din București care nu avea un picior a fost luată de fundația lui Gigi Becali și dusă la un cămin. I-au pus proteză la un picior și apoi au dus-o acasă. Țiganii nu s-au bucurat și au sărit să-i bată pe cei care au adus-o pe femeie, pentru că nu se mai putea duce la cerșit”, povestește bunica copiilor.

În casa veche din Moreni, alături de familia Grosu locuiau și bunicii copiilor. Deși condițiile de locuit în noua casă sunt incomparabile, bunica vrea altceva. ”Dumnezeu s-a întors cu fața la noi, dar eu nu las bordeiul meu, strada mea, pentru nimic în lume. Este foarte bine în casa nouă, dar copiii tot la mine vor sta”, a spus bunica.

COMENTARII

WORDPRESS: 0