Prima paginăActualitateRoman

Funcționarii nu respectă veteranii de război și pe urmașii lor

Dimensiune text

O femeie a aflat că are de plătit impozit la Primăria Roman abia când familia s-a decis să facă documente cadastrale. Proprietara este soţie de veteran şi susţine că până acum i s-a spus că nu are nimic de plătit.

O femeie de 90 de ani, din Roman, îşi caută dreptate la prefectul judeţului, după ce a fost pusă să plătească impozite şi penalităţi aferente impozitelor neplătite, în valoare totală de aproximativ 1.800 de lei. Elena Ivănescu este soţie de veteran de război şi se deplasează, la cei 90 de ani ai săi, într-un scaun cu rotile şi ajutată de unul dintre copii, Gheorghe Ivănescu, acesta fiind cel care o reprezintă în cele mai multe situaţii.

„În 1958, părinţii mei au cumpărat o grădină de 200 de metri pătraţi, lângă casa în locuiam noi. Până în 1990, am plătit impozitele datorate statului. După 1990 s-a dat legea conform căreia prima proprietate, în cazul veteranilor de război şi al soţiilor de veterani, să fie scutită de la plata impozitului. Prin urmare, părinţii au plătit doar impozitul aferent grădinii. După ce plata impozitului aferent proprietăţii a trecut de la Administraţia Financiară la Primăria Roman, ni s-a spus că nu mai este nimic de plată, pentru că mama este scutită prin lege”, povesteşte Gheorghe Ivănescu, fiul Elenei Ivănescu.

Situaţia a rămas neschimbată până în acest an, când familia a vrut să facă documente cadastrale. „Atunci, cei de la Primărie nu au găsit, iniţial, grădina. După care mi-au spus că trebuie să plătim, pe ultimii cinci ani, impozite şi penalizări de 1.800 de lei. I-am întrebat de ce nu am  ştiut până acum că trebuie să plătim impozit, iar răspunsul a fost că, atunci când s-a făcut transferul de documente de la Administraţia Financiară la Primărie, s-ar fi pierdut ceva acte”, a adăugat Gheorghe Ivănescu.

Citește și:   Poliţiștii alături de bicicliști, în cadrul evenimentului „MTB Roman Maraton”

Bărbatul nu vrea să plătească cei 1.800 de lei către Primăria Roman, deoarece consideră că nici el, nici mama lui, nu au greşit cu nimic: „Dacă ni se spune că, începând de azi, trebuie să plătim, nu am nicio problemă. Dar, atâta timp cât nu a fost greşeala mea, ci a altora, nu văd de ce aş plăti. Și eu, şi fraţii mei avem de plătit impozite către Primărie şi o facem, inclusiv cu penalizări, atunci când nu achităm la timp, dar atunci este responsabilitatea noastră”.

Reprezentanţii Primăriei Roman susţin că solicitarea pentru scutirea de la plată a impozitelor a fost făcută pentru proprietăţi aflate la alte adrese. Sesizarea lui Gheorghe Ivănescu se află la Prefectura Neamţ şi va fi soluţionată în termenul prevăzut de lege.

Partajează articolul
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

COMENTARII

WORDPRESS: 0