Prima paginăActualitateRural

Funcţionarii luptă în instanţă pentru sporul de dispozitiv

Dimensiune text

Angajaţii Primăriei Bozieni au câştigat în instanţă dreptul de a primi acest spor. Curtea de Conturi este de altă părere.

Funcţionarii Primăriei Bozieni cer în instanţă dreptul de a avea spor de dispozitiv. Aceştia au câştigat deja un proces, dar Curtea de Conturi a imputat Primăriei Bozieni acordarea acestor sporuri şi, acum, funcţionarii au demarat o nouă acţiune în instanţă pentru a nu da banii înapoi.

La Primăria Bozieni, sporul de dispozitiv a fost încasat de toţi cei 13 funcţionari publici, cu excepţia primarului şi a viceprimarului comunei. Pentru a primi în continuare 25% din salariul de încadrare, funcţionarii publici, prin intermediul Sindicatului Funcţionarilor Publici, au deschis acţiune în instanţă şi au câştigat. Decizia definitivă şi irevocabilă a fost pronunţată în anul 2011, iar Primăria s-a conformat şi a dispus plata sporului de dispozitiv. În 2013, când a venit în control, Curtea de Conturi, a emis dispoziţii de imputare a sumelor date salariaţilor în contul sporului de dispozitiv.

„Am fost întrebat de auditori de ce am dat în continuare acest spor. Am răspuns că la bază este o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă, iar în aceasta nu se specifică ca sporul să fie dat numai pentru o anumită perioadă de timp. Prin urmare, hotărârea judecătorească îşi produce efectul în continuare. Cu toate acestea, s-a emis dispoziţia de imputare”, a afirmat Doinel Grumezescu, primarul comunei Bozieni.

După primirea deciziei de imputare, cei 12 funcţionari ai Primăriei Bozieni (unul dintre funcţionari a ieşit la pensie, între timp) au deschis acţiune în instanţă, pentru a ataca dispoziţia Curţii de Conturi. Procesul se va judeca la Tribunalul Neamţ.

Sporul de dispozitiv este un drept salarial care, până la data intrării în vigoare a Legii-cadru nr.330/2009, era reglementat prin lege numai pentru personalul din instituţiile din sectorul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională. Sporul de dispozitiv înseamnă că funcţionarii publici stau oricând la dispoziţia instituţiei unde lucrează.

COMENTARII

WORDPRESS: 3
  • Liviu 7 ani

    Functionarii astia de la stat, au lucrat macar o zi la patron? Sa vada atunci sporuri de „dispozitiv”. Din pacate, unii sunt mai egali decat altii. Statul roman isi tine in brate angajatii, pe de o parte, iar pe de alta parte da tot felul de legi pentru ca angajatii din mediul privat sa poate fi facuti sclavi. Cine nu ma crede e invitat sa lectureze macar Codul Muncii, modificat astfel incat din protectia salariatilor s-a trecut la protectia patronilor. Multumim guvernelor Boc si Ponta!

  • Marcu Onofrei 7 ani

    Prietene, acum lucrez la privat! Dar incomparabil mai putin decat atunci cand am lucrat la stat si stateam dupa program… asa ca ceva inteligenti poti debita!?

  • sef khestor 7 ani

    VAI ASTA LE MAI LIPSEA CA SI ASA SE RUP IN … DE MUNCA ABIA ASTEAPTA SA TREACA TIMPUL SA MAI BARFEASCA SI APOI SA MAI MEARGA SI ACASA. AU SALARII DUPA CAT MUNCESC, DEJA SUNT PREA MARI .