Prima paginăSocialEducatie

Fraudă și tentativă de fraudă la bacalaureat

Dimensiune text

Cinci absolvenți de liceu au fost eliminaţi din examen. Doi elevi au fost eliminaţi de la Centrul de Examen de la Liceul Tehnologic „Vasile Sav” şi unul de la Centrul de Examen de la Colegiul Naţional „Roman-Vodă”. Ei au fost eliminaţi pentru că au folosit  telefoane mobile şi copiuţe.

Absolvenţii de liceu au susţinut luni, 30 iunie, prima proba scrisă a examenului naţional de bacalaureat din sesiunea iunie – iulie, la limba şi literatura română. La această probă, subiectele au fost structurate pe trei mari subiecte, fiecare fiind notat cu 30 de puncte. Candidaţii au mai primit, din oficiu, 10 puncte.

Elevii de la profilul real au avut, la primul subiect, un text la prima vedere – „Omul din vis”, de Cezar Petrescu -, care a avut nouă cerinţe, printre care: să numească sinonime potrivite pentru sensul din text a două cuvinte, să explice rolul cratimei într-o secvenţă dată, să construiască un enunţ în care să folosească o locuţiune/expresie care să conţină un substantiv dat, să precizeze două motive literare din text, să menţioneze tipul de perspectivă literară narativă, să arate rolul verbelor la timpul imperfect, să ilustreze prin exemple două trăsături ale genului epic şi să comenteze o secvenţă dată. Subiectul al doilea a cerut absolvenţilor să scrie un text argumentativ despre rolul campaniilor care promovează un stil de viaţă sănătos. Subiectul al treilea a constat în realizarea unui eseu în care să prezinte tema şi viziunea despre lume reflectate într-un text poetic studiat aparţinând lui Mihai Eminescu.

La profilul uman, primul subiect a conţinut un fragment din „Donna Alba”, de Gib Mihăescu, pe baza căruia absolvenţii de liceu trebuiau să răpundă la nouă cerinţe care vizau cunoştinţe de vocabular, teorie literară, precum şi capacitatea de înţelegere a unui text literar.

Candidaţii au avut ca cerinţe numirea de sinonime neologice pentru două cuvinte, explicarea rolului cratimei într-o expresie, precizarea a două motive literare, prezentarea rolului interogaţiilor retorice din text şi ilustrarea a două trăsături ale genului epic. Cel de-al doilea subiect a vizat redactarea unui text argumentativ despre activitatea de îndrumare a lecturii. La subiectul al treilea, absolvenţii de clasa a XII-a au avut de redactat un eseu despre tema şi viziunea despre lume într-un text poetic studiat din opera lui Ion Barbu, Tudor Arghezi sau Nichita Stănescu.

Citește și:   Liceenii români pot aplica din nou pentru burse de studiu în SUA, prin programul FLEX 2022-2023

Potrivit Ministerului Educaţiei Naţionale, subiectele „au un grad de dificultate mediu, în raport cu programa şi cu competenţele vizate”.

Eliminați din examen pentru fraudă și tentativă de fraudă

Cinci candidați la Bac din Neamţ au fost prinşi copiind. „La proba scrisă de limba şi literatura română au fost înscrişi 4.086 de elevi, din care au fost prezenţi 3.888. Au absentat 193. Cinci elevi au fost eliminaţi din examen. Doi provin de la Centrul de Examen de la Colegiul Tehnic «Ion Creangă» din Tîrgu Neamţ, doi de la Centrul de Examen de la Liceul Tehnologic «Vasile Sav» din Roman şi unul de la Centrul de Examen de la Colegiul Naţional «Roman-Vodă» din Roman. Ei au fost eliminaţi pentru fraudă şi tentativă de fraudă, mai exact folosirea telefoanelor şi a copiuţelor”, a precizat profesor Gabriela Banu, inspector general adjunct al Inspectoratului Școlar Judeţean Neamţ. Potrivit metodologiei de organizare şi desfăşurare a bacalaureatului, elevii eliminaţi au pierdut dreptul de a susţine examenul de maturitate în următoarele două sesiuni.

După o zi de pauză, absolvenţii de liceu nemţeni vor reveni în bănci pe 2 iulie, pentru a susţine proba obligatorie a profilului, iar pe 4 iulie – pentru proba la alegere a profilului şi specializării. Probele scrise ale bacalaureatului sunt singurele care se iau în calcul la stabilirea mediei finale.

Rezultatele examenului naţional de bacalaureat vor fi afişate pe 7 iulie, până la ora 12.00. În aceeaşi zi, absolvenţii nemulţumiţi de notele primite pot depune contestaţii între 12.00 – 16.00. Acestea vor fi soluţionate în perioada 8 – 10 iulie. Pe 11 iulie, absolvenţii claselor a XII-a vor afla dacă au trecut cu bine examenul de maturitate sau se vor înscrie la sesiunea de toamnă.

Partajează articolul
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Articol mai nou

COMENTARII

WORDPRESS: 0