Prima paginăRoman

[FOTO] Pompierii au acordat primul-ajutor în centrul orașului

Dimensiune text

Sirene, autospeciale și echipaje de pompieri au putut fi văzute joi, în centrul municipiului Roman. Joi, romașcanii au văzut cum zeci de pompieri interveneau au făcut intervenții spectaculoase într-un exercițiu demonstrativ organizat cu ocazia Zilei Pompierilor din România.

 

Evenimentul a început la ora 15.00, cu prezentarea drapelului și un oficial religios. „În urmă cu 164 de ani, pompierii conduși de căpitanul Pavel Zăgănescu au ținut piept armatei otomane venită să înăbușe Revoluția română pașoptistă. Curajul și spiritul de sacrificiu dovedite de pompieri pe 13 septembrie 1848, în lupta de pe Dealul Spirii, au rămas repere în istoria României. Începînd cu anul 1953, ziua de 13 septembrie a fost declarată oficial Ziua Pompierilor din România. De altfel, «sacrificiul și devotamentul» au constituit tradiții ale armei pompierilor militari, dovedite de-a lungul timpului în nobila misiune de apărare a vieților și bunurilor. Istoria Detașamentului din Roman începe în anul 1857, iar în anul 1861 exista primul grup al pompierilor din Neamț„, a afirmat căpitanul Mihai Constantin Parasca, comandantul Detașamentului de Pompieri Roman.

Cuvintele șefului pompierilor romașcani au fost completate de urările celorlalți invitați. „Sărbătoarea de astăzi ne aduce aminte de eroica înfruntare de pe Dealul Spirii. În timp, pompierii au avut nenumărate intervenții de salvare a oamenilor, a animalelor, a bunurilor. Acum, pompierii sînt prezenți în aproape orice situație de urgență, fiind responsabili cu descarcerarea, asistența medicală, intervenind la cutremure sau alunecări de teren. Pompierii nu doar salvează, ei înțeleg și suferința celui pe care-l ajută. Doresc să transmit sincere urări de sănătate și împlinire pompierilor militari și pompierilor voluntari. Iar pompierilor-boboci, care fac parte din echipaje ale școlilor, vreau să le urez succes în noul an școlar. La mulți ani!„, a fost mesajul colonelui Ioan Nițică, inspectorul șef al Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Neamț.

După ce a luat cuvîntul, primarul municipiului Roman a cerut celor prezenți să țină un moment de reculegere în memoria lui Gheorghe Cojocaru, primar al comunei Doljești, care a decedat în cursul zilei de joi. „Am pierdut un om valoros, dar astăzi este ziua voastră și trebuie să vă sărbătorim. Dragi pompieri, doresc să vă salut și să vă urez «La mulți ani!». Vă mulțumesc pentru acțiunile la care ați răspuns cu atît de mult profesionalism: inundații, incendii și alte situații de urgență. Vă doresc succes la fiecare intervenție și să ieșiți, de fiecare dată, sănătoși„, a spus Laurențiu Leoreanu.

După aceste urări, pompierii au prezentat și un exercițiu demonstrativ spectaculos. După această simulare, copiii au admirat-o pe Kara, cîinele de căutare și salvare a persoanelor prinse sub dărămături. Evenimentul s-a încheiat cu defilarea pompierilor din cadrul Detașamentului de Pompieri Roman.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0