Prima paginăRural

[FOTO] Moldovenii au sărbătorit ziua comunei

Dimensiune text

Cea de-a IV-a ediție a sărbătorii comunei Moldoveni a reunit miercuri, 15 august, toată suflarea satelor Hociungi și Moldoveni. La eveniment au participat Gabriel Farcaș, vicepreședintele Consiliului Județean Neamț, primarul Marcel Ion Bîrjoveanu (foto) și sute de localnici.

 

Sărbătoarea creștină a Adormirii Maicii Domnului a sporit importanța evenimentului, mai ales că mulți localnici s-au întors acasă din țările unde muncesc pentru a fi alături de familie. Străzile satului Moldoveni erau înțesate de tarabele comercianților veniți din toată Moldova, care au adus la Moldoveni de la jucării și dulciuri pînă la monumente funerare, plecînd de la înțelepciunea populară potrivit căreia ce își face omul cu mîna lui e sigur. Terasele amenajate pe marginea drumului așteptau clienții cu grătarele încinse ca să-și tragă sufletul între două cîntări ale artiștilor și după cîteva hore. Bîlciul tradițional a atras, ca un magnet, copiii care l-au așteptat un an întreg.

La eveniment au participat Gabriel Farcaș, vicepreședintele Consiliului Județean Neamț, Gelu Moldoveanu, comisar șef al Comisariatului pentru Protecția Consumatorului Neamț, și primarul comunei Moldoveni, Marcel Ioan Bîrjoveanu. „În zi de sărbătoare pentru comuna Moldoveni și biserica creștină, felicit primarul Bîrjoveanu pentru lucrurile bune realizate în comunitate. Vom fi alături de domnul primar pentru finalizarea proiectelor care să aducă bunăstare comunei„, a precizat Gabriel Farcaș, vicepreședintele Consiliului Județean Neamț.

Primarul comunei Moldoveni, reales pentru un nou mandat, a promis în fața consătenilor săi că vrea să se întreacă pe sine însuși.
În cei patru ani de mandat am înțeles că am de-a face cu oameni onești, curați la suflet, și am răspuns pozitiv la o nouă provocare. Dacă avem o vechime de peste 564 de ani pe aceste meleaguri, înseamnă că sîntem curajoși, puternici și că putem face multe împreună. Tocmai datorită vechimii acestui sat, nu ne este teamă că tradiția și obiceiurile acestor locuri se vor pierde. Sîntem mîndri că sîntem locuitori ai comunei Moldoveni! În fiecare zi ne bucurăm de reușita proiectelor noastre, care sînt palpabile. Nu le-am făcut dintr-un moft politic, ci pentru copiii noștri. Cu toții avem păcate, dar cel mai mare păcat este lipsa de atitudine. Atunci cînd ne stă în putință să facem ceva pentru semenul nostru, pentru comunitatea noastră, să nu stăm deoparte„, a spus mulțimii Marcel Ioan Bîrjoveanu, primarul comunei Moldoveni.

Preoții comunei Moldoveni au săvîrșit o slujbă de pomenire pentru cei trecuți din lumea celor drepți și un Te Deum de mulțumire pentru toate realizările obținute de comunitate.

Ziua comunei a însemnat și sărbătorirea a nouă cupluri din satele Hociungi și Moldoveni care sărbătoresc, în acest an, 50 de ani de căsătorie. La ceas de sărbătoare, primarul Bîrjoveanu a înmînat diplome de onoare familiilor care au demonstrat fidelitate în cuplu: Mihai și Maria Eșanu, Neculai și Elena Bălăiță, Ghiorghi și Elisabeta Nechita, Costache și Mariea Lupu, Costache și Elena Hîrțan, Vasile și Mariea Tamba, Vasile și Elena Vicol, Vasile și Elena Popa, Vasile și Elena Cepreagă.

După cîteva cîntece populare interpretate de soliști din Moldova, o ploaie torențială a căzut asupra satului. „Ploaia este semn de bogăție, după o secetă care ne-a afectat culturile„, a spus un localnic.

  

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • vasile 9 ani

    Felicitari domnule primar, mai da povete si primarului de la comuna Secuieni poate se trezeste si el la realitate sa faca si el ceva util pentru comuna , am spus util adica ceva pentru oameni , sa mai lase balariile la o parte .