HomeRoman

[FOTO] Mii de pelerini la mormântul strămoşilor

Ca în fiecare an, Cimitirul „Eternitatea” din Roman devine un adevărat furnicar în ziua de Izvorul Tămăduirii. Romaşcanii au venit din cele patru zări la căpătâiul rudelor care îşi dorm aici somnul de veci.

 

 

Vremea bună a fost un adevărat miracol petrecut chiar în ziua cunoscută pentru întâmplările uluitoare făcute de Maica Domnului. „Izvorul Tămăduirii este o sărbătoare închinată Maicii Domnului, care este ocrotitoarea familiei şi cea care revarsă asupra noastră bucurie şi binecuvântare. Este o tradiţie la Roman ca, în această zi, să ne regăsim în rugăciuni de pomenire la mormântul străbunilor”, a spus părintele Florin Aurel Țuscanu, parohul Bisericii „Sfântul Vasile cel Mare” din Roman şi protopop la Protopopiatul Roman.

Ziua de Izvorul Tămăduirii a fost un prilej pentru săracii oraşului de a umple saci cu produse pascale primite de pomană de la pelerini.

 

Mese îmbelşugate pentru înaintaşi

 

cimitir 11052Pentru această zi, romaşcanii din oraş sau cei care s-au stabilit pe alte meleaguri şi-au făcut timp să vină la mormintele rudelor care îşi dorm somnul de veci în Cimitirul „Eternitatea” din Roman. Numărul autoturismelor şi taxiurilor, traficul ţinut cu greu în frâu de poliţişti vorbesc cel mai bine despre însemnătatea zilei de Izvorul Tămăduirii.

Cei sosiţi în cimitir nu au plecat de acasă fără coşul cu bucate pascale, candela şi florile, tămâia şi pomelnicul, vinul şi lumânările. Agitaţia a luat sfârşit abia atunci când preotul a făcut slujba la mormântul răposaţilor.
„Suntem legaţi de trecut. Lumânările şi darurile aduse de romaşcani sunt semne ale dragostei şi recunoştinţei faţă de înaintaşi”, a spus părintele Florin Țuscanu.

După ce preotul a făcut slujba şi s-a împărţit pomana, aşa cum cere tradiţia, creștinii au plecat spre case cu inima împăcată.

Ziua de Izvorul Tămăduirii a fost sărbătorită de ţigani, după tradiţia ultimilor ani, cu mult fast. Sosiţi la cimitir cu taxiurile sau cu autoturismele din dotare, ţiganii au marcat evenimentul cu mâncare şi băutură pe săturate şi cu o agitaţie zgomotoasă pe care proprietarii mormintelor din jur sunt nevoiţi să o suporte de ani de zile. Gunoaiele adunate în jurul meselor au umbrit sărbătoarea, deoarece strângerea lor nu este în obişnuinţa tuturor.

 

 

cimitir 11053  cimitir 11054cimitir 11055

cimitir 11056   cimitir 11057cimitir 11058

[sam id=”3″ codes=”true”]

Comentarii

WORDPRESS: 3
  • florin 11 ani ago

    Pacat ca o asemenea sarbatoare este, mereu, stricata de niste creaturi care n-au nimic de-a face cu credinta, ca sa nu mai spun ca n-au nimic de-a face nici cu vreo urma de educatie, ce sa mai vorbim despre apa si sapun ? Din cite stiu exista „Legea picnicului” ale carei prevederi s-ar putea aplica si in astfel de situatii; una este sa mergi la un mormint si sa oferi, dintr-un cos, ceva unor oameni nevoiasi, intru pomenirea celor disparuti si cu totul alta este sa faci , la marginea mormintelor, adevarate chiolhanuri, saraimanuri tiganesti, nimic altceva decit manifestari stupide ale TRUFIEI, cel mai mare pacat in credinta crestina !!

  • Mitica 11 ani ago

    Rusine sa va fie,domnilor”preoti”! In loc sa slujiti in biserica pentru sfintirea apelor-aghiazma mica-toti erati la „produs”cu buzunarele doldora de bani in cimitir.Cand nu mai aveati loc in buzunare mai aveati „contabilul” bisericii care umplea sacosa, caci dvs.nu mai puteati tine evidenta.Unii abia mergeau printre morminte ,ametiti de aburii lui Bachus,dandu-se la cate o vadana.

  • sofer 11 ani ago

    ”traficul ţinut cu greu în frâu de poliţişti”? Voi ati fost acolo? Stateau la umbra langa parc si dupa ce am tipat la ei sa mearga sa dirijeze au intrat in parc!