[FOTO] Căpşunile minune de la Tămăşeni

HomeSocial

[FOTO] Căpşunile minune de la Tămăşeni

 

capsuni-tamaseni-14Nu ştim alţii cum fac, dar noi am vrut să ne convingem cu propriile simţuri despre căpşunile minune de la Tămăşeni, care rodesc până dă bruma. Iulian Bulai, localnic, un tânăr care promovează numeroase idei şi proiecte despre şi pentru oameni, a lăudat, pe Facebook, căpşunile care cresc în curtea familiilor Dămoc şi Ciobanu, iar noi am făcut o vizită în grădini, pentru a afla povestea fructelor şi a le testa gustul.

Ideea de a cultiva căpşuni i-a venit lui Petru Ciobanu, ginerele domnului Dămoc, cel care ne-a şi primit pentru a ne povesti de ce aceste fructe sunt şi bune şi pot fi şi o afacere bună. În urmă cu un an, familia Ciobanu s-a gândit din ce în ce mai serios să se întoarcă acasă de tot, să lase munca în Italia, printre străini, şi să-şi facă o afacere în satul natal.

„Ginerele meu a urmărit emisiunile de la Viaţa Satului, s-a uitat pe Internet şi s-a tot interesat ce ar putea face. În zona de munte se face turism. La noi ce poate face o tânără familie? Crâşme sunt, magazine sunt… S-a tot interesat, a luat legătura şi cu un distribuitor de seminţe şi a pus primele răsaduri. Anul acesta, a mai luat în arendă câteva grădini. Avem acum în jur de 30-40 de ari. Am învăţat din experienţa şi sfaturile altora cum să le creştem. Am folosit şi nailon de-al nostru şi s-a rupt şi am stricat o porţiune, iar apoi am cumpărat produse speciale. Mai greu a fost la început cu sistemul de irigare, pentru că tufele trebuie udate dimineaţa şi seara. Sunt mai multe tipuri de căpşuni, noi avem căpşuni Albion, sunt cele mai bune, pentru că rodesc din iunie până octombrie, până dă bruma. Căpşunile sunt foarte gustoase pentru că nu sunt tratate, se coc direct cu ajutorul apei din fântână şi al soarelui, ele fac minunea”, povesteşte domnul Dămoc, în timp ce ne arată baloţii de paie care sunt pregătiţi să învelească, peste iarnă, răsadurile, pentru ca pământul să fie păstrat şi numai bun pentru o nouă producţie.

Știe o grămadă de amănunte despre cum să „păcăleşti” tufa pentru a-şi da cât mai multe fructe, iar ele să fie de mărime cât mai mare. Dar, cel mai important secret este munca. Apoi, cum să munceşti şi în afara grădinii pentru a obţine un profit. Omul recunoaşte că afacerea este cu adevărat afacere, mai ales acum, când se pot încheia şi contracte cu supermarketurile, obligate, în fapt, să vândă măcar 50% produse româneşti.

„Dar, pentru a încheia astfel de contracte, trebuie să ai şi cantitate mare, 50-100 de kilograme pe săptămână. Se spune că fiecare tufă ar face cam 400 de grame de fructe şi aici avem în jur de 4.000 de tufe. Am scos şi 40-50 de kilograme în trei zile. La început de sezon, fructele au fost mai apoase şi nu au rezistat, dar le-am transformat în dulceaţă. Este rentabilă. Vrem să facem un solar, ca să dăm drumul la producţie în acelaşi moment în care şi în magazine apar căpşunile, alea aduse din străinătate şi care nu au acelaşi gust. Aici, tuturor celor care au gustat din căpşunile noastre nu le venea să creadă ce gust şi ce miros au! Am vândut şi în piaţă, am fost de câteva ori, şi oamenii au apreciat gustul lor. Am văzut că mai este cineva în Traian care vindea căpşuni făcute la el în gospodărie. La noi vin oameni de peste tot. Copiii au fost cei mai încântaţi, nu doar de gust, ci şi pentru faptul că au putut vedea grădina cu propriii lor ochi, să culeagă ei căpşuna”, povesteşte, cu mândrie, tămăşeanul.

Kilogramul de căpşuni se vinde cu 8 lei, iar oamenii spun că merită fiecare bănuţ, pentru faptul că mănâncă o fructă netratată, ca la ţară, cum erau fructele de pe vremuri. Cei care vor să cumpere, să guste sau doar să vadă cu propriii ochi cum şi noi avem „căpşunarii” noştri, oameni care muncesc pentru români, pot merge în Tămăşeni. La opt kilometri de Roman, pe strada Principală, la numărul 79, acolo se vând căpşunile bio, căpşunile cu gust şi miros, căpşunile minune.

capsuni-tamaseni-09

capsuni-tamaseni-01

capsuni-tamaseni-02

capsuni-tamaseni-03

capsuni-tamaseni-04

capsuni-tamaseni-05

capsuni-tamaseni-06

capsuni-tamaseni-07

capsuni-tamaseni-08

capsuni-tamaseni-11

capsuni-tamaseni-12

capsuni-tamaseni-13

capsuni-tamaseni-14

capsuni-tamaseni-10

capsuni-tamaseni-15

 

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0