Prima paginăActualitate

Din biserica din Moreni au mai rămas doar doi pereţi

Din biserica din Moreni au mai rămas doar doi pereţi

Dimensiune text

 

incendiu moreni biserica 01Șase autospeciale se află în acest moment în localitatea Moreni – Văleni, unde localnicii au anunţat, în jurul orei 13.38, că biserica din sat a luat foc. Pompierii au intervenit, se află şi în acest moment la faţa locului, însă alimentarea cu apă a utilajelor se face de la aproape zece kilometri distanţă, din Dulceşti. O casă din apropiere se află în pericol, iar forţele sunt concentrate în protejarea ei.

La 15 minute de la anunţul făcut, prin 112, un cititor al Ziarului de Roman ne-a trimis mai multe fotografii în care se vede faptul că incendiul era unul de amploare, cu riscul de a se propaga la o casă din imediata apropiere.

„În acest moment se lucrează pentru lichidarea focului. La momentul primirii apelului, la ora 13.38, ni s-a transmis că arde turla bisericii. Ajunse la faţa locului, echipajele au constatat că ardea inclusiv în interiorul lăcaşului de cult, iar biserica era închisă. Pentru că în imediata apropiere se afla o casă, s-a acţionat pentru protejarea acesteia”, a declarat locotenent Andrei Grancea, purtător de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Neamţ.

Pompierii au avut parte de mai multe ghinioane în cursul intervenţiei. Furtunul de la prima maşină care a ajuns la faţa locului, de la Roman, s-a avariat. În plus, alimentarea celor şase autospeciale prezente în acest moment la faţa locului se face de la aproximativ zece kilometri distanţă. „Când a ajuns maşina de la Roman, în timpul operaţiunii, furtunul a trebuit să fie tras pe lângă o bancă, iar un cui l-a agăţat. În scurt timp, porţiunea afectată a fost înlocuită şi s-a continuat intervenţia. Astfel de lucruri neprevăzute se mai întâmplă, dar suntem pregătiţi pentru remedierea problemelor. Intervenţia este îngreunată de faptul că alimentarea maşinilor cu apă se face din Dulceşti, de la un hidrant din zonă şi dintr-un iaz”, a mai precizat locotenentul Andrei Grancea.

Vom reveni cu detalii pe parcursul acestei zile asupra timpului de lichidare a incendiului, estimarea pagubelor şi primele concluzii referitoare la ce a declanşat producerea dezastrului.

Biserica din lemn, distrusă în proporţie de 85%

La orele 16.30, incendiul era lichidat în proporție de 90%. Din păcate, din biserica din lemn mai rămăseseră doi pereți, fiind distrusă în proporție de 85%. Acțiunea este coordonată de la fața locului de șeful ISU Neamț, colonel Ioan Nițică. Și primarul din Văleni, Dan Relu Grigore, se află acolo și a pus la treabă inclusiv Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență din comună. „Biserica este veche de 160 de ani, era doar reabilitată pe ceea ce înseamnă picturile interioare, iar acum 7-8 ani a fost refăcut acoperișul. Nu știm ce vom face. Au mai rămas doi pereți. Așteptăm să intrăm în biserică să vedem dacă s-a salvat ceva, măcar clopotul și icoana Maicii Domnului. Slavă Domnului fostului primar, Ionel Stoleru – Dumnezeu să-l odihnească! -, ce a construit casa de prăznuire, în care mă gândesc acum să ținem slujba de Înviere”, ne-a declarat primarul Dan Relu Grigore.

Din punct de vedere al alimentării cu apă a autospecialelor, din comună s-a intervenit cu o motopompă și se preiau rezervele dintr-un pârâu aflat în apropiere, la circa 300 de metri de biserică.

 

incendiu moreni biserica 01

incendiu moreni biserica 04

incendiu moreni biserica 03

incendiu moreni biserica 02

 

 

 

COMENTARII

WORDPRESS: 0