HomeEducatie

Fondurile structurale pot salva infrastructura școlară

Ministrul Educației, Remus Pricopie, are în vedere ca fondurile structurale pentru perioada 2014 – 2020 să susțină și investiții în infrastructura școlară.

 

 

„Este un lucru pe care trebuie să îl avem în vedere, pentru că degeaba vorbim despre manuale digitale și despre formarea cadrelor didactice, dacă școala nu are acoperiș, așa cum, din păcate, uneori, se întâmplă”, a spus ministrul.

 

Mai sigur este bugetul local

 

Construirea de unități școlare moderne a fost unul dintre obiectivele principale după 1990. Școli modulare sau construite din materiale moderne, prin programul de reabilitare a învățămîntului rural, au apărut fie din necesitate, fie ca urmare a retrocedărilor, fie pentru că vechimea clădirilor nu mai permitea reparații de consolidare și reabilitare. Schimbarea acoperișului și montarea geamurilor de termopan, introducerea apei curente și realizarea de grupuri sanitare noi au schimbat condițiile din multe școli rurale. Și, totuși, există încă școli vechi în care nu s-a făcut nicio investiție.

După 1990, în comuna Boghicea a fost construită o școală nouă, în satul Nistria, din fonduri de la Banca Mondială. Celelalte unități școlare din comună au fost întreținute numai din bugetul local. Banii nu au fost mulți, mai ales că Boghicea este o comună nou înființată. Până să acceseze fonduri structurale, primarul Eugen Mihai apelează tot la bugetul local.

Școala din satul Căușeni, o casă veche de aproape un secol, nu a suferit intervenții serioase. Autoritățile locale i-au pus gând „rău”: vor să o repare. „Vrem să facem o reparație capitală la școala din satul Căușeni, care să cuprindă, în principal, lucrări de consolidare. Este o clădire veche, pitorească, cu prispă, așa cum sunt casele tradiționale din zona noastră. Aduce mult cu bojdeuca din Țicău. Toți inspectorii școlari care au trecut prin zonă au admirat-o. Vrem să-i păstrăm aspectul rustic, dar să-i aducem și câteva îmbunătățiri, în sensul introducerii unui grup sanitar și reparării instalației electrice. Toată lucrarea va costa 100.000 lei și o vom face din fonduri proprii”, a precizat profesorul Eugen Mihai, primarul comunei Boghicea.

 

Comasarea școlilor, soluție pentru a face economii

 

Noi unități școlare au „răsărit” și în satul Oniceni, dar și la Solca, Poiana Humei și Gorun. Primarul comunei Oniceni spune că, nici anul acesta, școala din satul Valea Enei nu va suporta reparații: „Școala necesită reparații, dar nu avem bani. Din 1970, de când a fost construită, nu s-a intervenit asupra ei. Școala este situată pe un teren în pantă. Dacă clădirea nu va intra în reparații capitale, obiectivul riscă să se dărâme din cauza vechimii și fenomenului de alunecare de teren”, a primarul Ioan Duminică. Din cauza riscului prăbușirii, autoritățile locale întrevăd o soluție mai puțin costisitoare: mutarea copiilor la școala coordonatoare. Cât privește clădirea, aceasta va fi lăsată pradă timpului și intemperiilor, din lipsă de bani.

[sam id=”3″ codes=”true”]