Prima paginăNeamt

Campioni la șomaj și la mâncare scumpă

Dimensiune text

Județul Neamț se dovedește a fi județul paradoxurilor. Chiar dacă are o rată a șomajului extrem de ridicată, locuitorii județului au printre cele mai scumpe produse din țară.

 

 

Cel puțin așa reiese din buletinele întocmite de Institutul Național de Statistică (INS). Conform buletinului de prețuri, avem printre cele mai scumpe ouă și miere de albine din țară, dar nici legumele și fructele nu sunt ieftine.

Potrivit datelor INS, în luna martie, prețurile produselor din grupa de mărfuri alimentare au scăzut, față de luna februarie, cu 0,1%. Au scăzut prețurile la ouă (-9,7%), ulei comestibil (-1,2%), zahăr (-0,7%). Creșteri de prețuri s-au înregistrat la băuturi alcoolice (0,8%), legume și conserve de legume (0,6%), unt (0,4%), miere de albine (0,3%), carne, preparate și conserve din carne, fructe și conserve de fructe, alte produse alimentare (0,2%). Prețurile mărfurilor nealimentare au scăzut cu 0,1%.  S-au observat scăderi ale prețurilor la combustibili (-0,8%), energie termică (-0,1%). Au crescut prețurile pentru produse cultural-sportive (0,3%), articole chimice, alte mărfuri nealimentare (0,2%),  articole de igienă, cosmetice și medicale, tutun, țigări, îmbrăcăminte, articole de galanterie, mercerie, încălțăminte, produse de uz casnic, mobilă (0,1%).  Tarifele serviciilor au crescut cu 0,5%. Au crescut tarifele pentru apă, canal, salubritate (1,9%), îngrijire medicală, transport urban (0,8%), alte servicii (0,7%), restaurante, cafenele, cantine, abonamente auto, igienă și cosmetică, transport rutier (0,3%), alte servicii cu caracter industrial, confecționat și reparat îmbrăcăminte și încălțăminte (0,2%), poștă și telecomunicații, cinematografe, teatre, muzee, cheltuieli cu învățământul și turismul (0,1%). Comparativ cu aceeași lună a anului trecut, prețurile mărfurilor alimentare au crescut cu 5,5%, cele ale mărfurilor nealimentare au crescut cu 5,8%, iar tarifele serviciilor s-au majorat cu 3,5%. În luna martie, în piețele din județul Neamț cartofii s-au vândut cu 1,75 de lei kilogramul, în creștere cu 100% față de luna februarie, fasolea uscată s-a vândut cu 9,44 de lei/kg, ceapa uscată-cu 2,5 lei/kg, iar usturoiul s-a vândut cu 12 lei pe kilogram. Un kilogram de morcovi a costat 1,75 de lei, merele s-au vândut cu trei lei kilogramul, laptele dulce s-a vândut cu 3 lei pe litru, iar brânza de oaie a ajuns la 23,25 de lei, față de luna februarie înregistrându-se creșteri de preț cuprinse între 98 și 100%. Un ou s-a vândut cu un leu, iar mierea de albine cu 24 de lei/kg.

În același timp, Neamțul ocupă un loc fruntaș la capitolul șomaj, cu o rată de 5,7%. În luna martie, în județ era înregistrați 11.244 de șomeri, din care 6.898 erau bărbați. Din numărul total de șomeri, doar 4.195 erau indemnizați.

[sam id=”3″ codes=”true”]

COMENTARII

WORDPRESS: 0