Prima paginăEducatie

„Fondul clasei” va deveni legal în școli

Dimensiune text

Ministrul Educației preconizează crearea unui cadru legislativ care să permită părinților să contribuie financiar la susținerea școlilor.

 

 

Părinții vor putea da bani la școală, pentru reparații, mobilier sau pentru a susține anumite activități, absolut legal. Ministrul Educației Remus Pricopie a declarat că sunt deja în lucru reglementări pentru un mecanism prin care banii să ajungă mult mai ușor la școală, iar părinții și alți oameni care vor să susțină financiar instituțiile de învățământ să o poată face direct în conturile școlii. De asemenea, ministrul Pricopie a mai declarat că dorește să extindă și la instituțiile de învățământ din România sistemul de donare a 2% din impozitul pe profit existent pentru organizații neguvernamentale. „Consider că este absolut OK ca un părinte, dacă vrea, să contribuie cu o anumită sumă la școală, să o poată face într-un mod legal și să o facă într-un cont al școlii. În momentul de față, conturile școlii sunt, de fapt, la primărie. Prin urmare, acea contribuție de 2% din impozitul pe venit nu poate fi donată la școală. Am discutat cu Asociația Părinților și cu specialiștii de la Ministerul Finanțelor și încercăm să identificăm un mecanism prin care în fiecare școală să existe un cont special, un cont transparent, prin care părinții, profesorii sau cei care contribuie la acest cont să poată să obțină informații despre bani. Vor fi stabilite reguli foarte clare, acest cont urmează să fie auditat anual, iar părinții și școala vor decide destinația acestor bani. Toate statele pe care noi le dăm ca exemplu că au o educație solidă au o contribuție privată în zona educației, iar privat înseamnă acest fond”, a precizat ministrul Remus Pricopie.

Reglementările legislative prin care părinții vor putea finanța unitățile de învățământ ar urma să devină active începând din 2014. „Este o inițiativă foarte bună, care va permite o totală transparență în ceea ce privește gestionarea acestor fonduri. De asemenea, este o ocazie pentru implicarea activă a părinților în viața școlii. În momentul de față există școli care au Asociații de părinți cu personalitate juridică, acestea sunt reprezentate în Consiliile de Administrație ale unităților de învățământ, dar este, încă, mult formalism în activitatea acestora”, a fost de părere inspectorul școlar general Viorel Stan.

[sam id=”3″ codes=”true”]

Partajează articolul
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

COMENTARII

WORDPRESS: 2
 • tanasa 8 ani

  Dupa asta urmeaza ca si salariile sa fie mai mari la scolile in care parintii mai instariti sustin material scoala,lupta dupa elevi cu parinti bogati,inegalitatea de tratament a elevilor in functie de contributia parintilor e.t.c. Prapastia dintre bogati si saraci va fi oglindita inca de pe bancile scolii si prin acest sistem, care din punct de vedere formal este bine intentionat

 • Micutul 8 ani

  o rugaminte daca se poate : puteti sa mai schimbati poza atunci cand aveti stiri din domeniul educational ? Mi s-a acrit de cand tot vad poza asta la fiecare stire aparuta 🙂