Prima paginăSocialEducatie

Florin Ghiniţă speră la o bursă pentru Liceul de Arte

Dimensiune text

Florin Ghiniţă

Florin Ghiniţă

Florin Ghiniţă este unul dintre cei mai buni interpreţi la ţambal din ţară. El a urmat cursurile Școlii de Artă „Sergiu Celibidache”.  Florin a ocupat locul I la faza zonală a Olimpiadei naţionale de muzică. Pentru a urma liceul de muzică, Florin are nevoie doar de bani de întreţinere.

Perseverent şi talentat, Florin Ghiniţă poate fructifica şansa de a ajunge mare muzician pe scenele lumii cu ajutorul cititorilor Ziarului de Roman. Micul artist vrea să-şi desăvârşească pregătirea la Liceul de Artă „Victor Brauner” din Piatra Neamţ, unde la specializarea muzică sunt 28 de locuri. Rezultatele şcolare foarte bune an de an au probat că ştie ce vrea de la viaţă, iar talentul i-a fost confirmat de premii şi diplome la concursuri naşionale. Florin Ghiniţă ar avea toate şansele să fie admis la liceul de muzică, problema lui fiind doar de natură financiară, mama lui, îngrijitoare la o şcoală din Roman, neavând cum să-i plătească întreţinerea la liceu. Cititorii Ziarului de Roman pot dovedi, încă o dată, că suntem solidari, preţuim valoarea şi investim în performanţă, motiv pentru care lansăm invitaţia ca un om de bine să-i ofere lui Florin Ghiniţă o bursă lunară care să-i susţină visul de a ajunge mare artist.

Talentul şi seriozitatea i-au adus în casă instrumentul preferat

În ultimii ani, Florin Ghiniţă a fost premiat în cadrul olimpiadelor de muzică, obţinând premiul I la Etapa zonală a Olimpiadei Naţionale de Interpretare Instrumentală, cântând la instrumentul lui preferat, ţambalul. Elev de 9 şi 10 la la Școala „Mihai Eminescu” din Roman, Florin a urmat cursurile de muzică de la Școala de Artă Integrată „Sergiu Celibidache”.

Florin a cucerit inima publicului în repetate rânduri. În anul 2008 a fost invitat, alături de mama lui, într-o ediţie specială a emisiunii „Dansez pentru tine”; a fost, de asemenea, invitat la posturile de televiziune locale. La prima ediţie a Festivalului „Doruri muşatine” – 2011 a obţinut locul II, interpretând vocal două piese autentice din folclorul local. Se pare că Romanul a fost binecuvântat din nou, cu un talent care aşteaptă doar să fie finisat.

„Îmi doresc să ajung departe cu muzica pe care o cânt şi îmi doresc foarte mult un ţambal. Unul la mâna a doua costă 600 de euro, bani pe care nu îi am”, spunea Florin Ghiniţă, cu ceva vreme în urmă.

Deputatul Marius Neculai a sprijinit financiar achiziţionarea unui ţambal pentru Florin

Deputatul Marius Neculai a sprijinit financiar achiziţionarea unui ţambal pentru Florin

Cunoscând povestea acestui copil, deputatul Marius Neculai a sprijinit financiar achiziţionarea instrumentului, condiţie esenţială pentru ca visul lui Florin, de a ajunge pe marile scene ale lumii, să devină realitate.

„Florin îşi dorea, încă din anul 2010, când a devenit bursier în programul Bursa Mariko, să aibă un ţambal al lui, pe care să poată studia acasă. Ambiţia şi perseverenţa băiatului m-au impresionat şi mă bucur că l-am putut ajuta. Cred că fiecare dintre noi avem nevoie în viaţă de sprijin din partea semenilor. Florin a dovedit cu prisosinţă că merită această şansă şi, de câte ori, voi avea ocazia, îl voi promova; este o rămurică a arborelui muşatin şi trebuie să o îngrijim cum se cuvine”, a afirmat deputatul Marius Neculai.

„Îmi doresc să fiu un interpret celebru, să cânt pe marile scene”

Cu Florin Ghiniţă viaţa nu a fost prea darnică. Când avea doar două luni şi jumătate, părinţii s-au despărţit. Florin a crescut cu mama, îngrijitoare la o şcoală din oraş, şi cu bunicii materni, care l-au înconjurat cu dragoste şi atenţie, încercând să suplinească, astfel, lipsurile materiale. Multe sunt cele pe care Florin le-a văzut la colegi şi la prieteni şi le-ar fi dorit şi pentru el. Nu a făcut, însă, un capăt de ţară din faptul că nu le are. Și-a găsit un refugiu în muzică, fiind unul dintre cei mai buni interpreţi la ţambal de la Școala de Artă „Sergiu Celibidache”, fapt susţinut cu diplome obţinute la concursuri, locul I la faza pe Moldova a Olimpiadei naţionale de muzică fiind una din recompense.

ghinita4Pentru că de mic a dovedit o ureche muzicală deosebită, participarea sa fiind remarcată întotdeauna la serbările de grădiniţă, în clasa I mama l-a dus la Școala de Muzică. După ce a dat probele de aptitudini, care au dovedit că are calităţile necesare, a fost invitat să-şi aleagă un instrument. „Am vizitat toate sălile de studiu pentru a-mi alege instrumentul. Îmi plăceau toate, dar, când am dat cu ochii de ţambal, am ştiut că acesta va fi al meu. Pur şi simplu m-a fascinat. Îmi place foarte mult să cânt”, a spus Florin.

Băiatul nu este doar un specialist al ţambalului. A studiat şi pianul , a fost membru în ansamblul de muzică populară „Muguraşii”, făcându-şi debutul ca solist vocal.

Pentru Florin, muzica este şansa de a avea o viaţă mai bună decât mama sa. „Îmi doresc foarte mult să fiu un interpret celebru, să cânt pe marile scene. Știu că pot face asta”, a spus micul artist.

Tenacitatea lui Florin şi dorinţa lui de a-şi atinge visul l-au convins pe Ioan Antoci, directorul Suinprod, că merită susţinut şi i-a oferit, anul trecut, un premiu în valoare de 500 de lei. „Îţi doresc să ai tot timpul încredere în tine şi să fii convins că, dacă tu îţi doreşti cu ardoare un lucru, vei reuşi”, i-a spus Ioan Antoci micului artist. Alţi oameni de suflet pot face gestul nobil de a-i da şansa lui Florin Ghiniţă să-şi desăvârşească talentul.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0