Prima paginăEconomie

Firmele din domeniul confecțiilor își bat joc de salariați

Dimensiune text

Un control desfășurat de inspectorii de muncă la 36 de fabrici de confecții din județ a condus la identificarea a zeci de cazuri de nerespectare a legislației muncii. Inspectorii de muncă au identificat și persoane care lucrau „la negru” în astfel de firme.

 

Angajatorii nemțeni continuă să nu respecte legislația muncii, în ciuda sancțiunilor drastice aplicate de inspectorii de muncă de-a lungul timpului. O acțiune de verificare a modului în care sînt respectate prevederile legale de securitate și sănătate în muncă în cadrul societăților care fabrică produse textile, de pielărie și încălțăminte, a condus la identificarea a aproape o sută de deficiențe, precum și a unor persoane care lucrau în cadrul acestor firme fără a avea contract de muncă.

Reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Neamț au verificat, în domeniul relațiilor de muncă, 36 de firme de confecții și puncte de lucru ale acestora. Aceștia au constatat 69 de deficiențe în domeniul relațiilor de muncă și au aplicat două amenzi însumînd 30.000 de lei unor firme la care au fost identificate trei persoane care lucrau fără a avea forme legale de angajare. „Printre deficiențele constatate în domeniul relațiilor de muncă s-au aflat primirea la muncă a unor persoane fără încheierea de contracte individuale de muncă în formă scrisă anterior începerii raporturilor de muncă, netransmiterea modificărilor intervenite în completarea registrului salariaților în formă electronică, nerespectarea dispozițiilor legale referitoare la obligația de a ține o evidență a orelor prestate de fiecare salariat, precum și necompletarea dosarelor de personal„, a precizat inspectorul șef al ITM Neamț, juristul Ioan Popescu.

26 dintre firmele de confecții nemțene și punctele de lucru ale acestora au fost verificate și privind respectarea prevederilor legale din domeniul securității și sănătății în muncă.
În urma controalelor au fost constatate 30 de deficiențe în acest domeniu, iar toți cei 26 de angajatori verificați s-au ales cu 30 de sancțiuni contravenționale, printre care și o amendă de 4.000 de lei.
Angajatorii nu respectă periodicitatea controlului medical pentru toți lucrătorii, nu asigură semnalizarea de securitate și sănătate adecvată pentru locurile de muncă amenajate, nu au dotat cu apărători de protecție elementele în mișcare ale mașinilor de tricotat și nu au desemnat lucrătorii care aplică măsurile de prim ajutor, de stingere a incendiilor și de evacuare a lucrătorilor.
În plus, firmele controlate nu au actualizat programul de revizii și reparații pentru utilajele din sectoarele de producție.

COMENTARII

WORDPRESS: 0