Reprezentanţii ACoR spun că pentru unirea a două sau mai multe unităţi administrativ – teritoriale trebuie consultată populația prin referendum. Primarii nemţeni care fac parte din ACoR sunt de părere că activitatea primăriilor care vor gestiona şi localităţile alipite se va îngreuna foarte mult.
150 de primari din toată ţara s-au întâlnit, în aceste zile, la Neptun, pentru sesiunea extraordinară a Adunării Generale a Asociaţiei Comunelor din România (ACoR). Sunt dezbătute teme care vizează implicarea administraţiilor publice locale în promovarea şi susţinerea implementării la nivelul comunelor a activităţilor privind medierea- ca modalitate de soluţionare a conflictelor pe cale amiabilă, cu ajutorul unei terţe persoane specializate în calitate de mediator-, principalele priorităţi şi direcţii de dezvoltare ale ACoR în perioada 2014 – 2016, ţinând seama de acordul de parteneriat încheiat anul trecut între Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) şi ACoR, salarizarea necorespunzătoare a personalului din administraţia publică locală, situaţia proiectelor cu finanţare din Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (în care ACoR este partener), analiza activităţii de audit public intern desfăşurată la nivelul filialelor judeţene ale ACoR din România.
O altă dezbatere interesantă o reprezintă comasarea comunelor, prevăzută odată cu regionalizarea ţării. Vizavi de acest subiect, ACoR a înaintat o adresă MDRAP prin care exprimă punctul de vedere al Asociaţiei legat de comasarea/desfiinţarea comunelor: „Atunci când avem în vedere comasarea şi implicit desfiinţarea, ţinta nu trebuie să fie comuna, deoarece sunt oraşe mult mai sărace decât multe comune din România, iar ipoteza că unind două sau mai multe unităţi administrativ – teritoriale sărace vei face una mai săracă sau mai bogată este greşită. Este posibil ca unind o unitate administrativ – teritorială lipsită de resurse financiare de una care dispune de resurse să rezulte o alta care va fi tot lipsită de resurse. De aceea, întreaga abordare a unei reorganizări administrativ – teritoriale la nivelul de bază, comune/oraşe, trebuie să plece de la prevederea articolului 5 din Carta europeană a autonomiei locale, adoptată la Strasbourg, la 15 octombrie 1985, ratificată prin Legea nr. 199/1997, care ne obligă la protecţia limitelor teritoriale ale unităţilor administrativ – teritoriale: «Pentru orice modificare a limitelor teritoriale locale, colectivităţile locale în cauză trebuie să fie consultate în prealabil, eventual pe cale de referendum, acolo unde legea permite», şi astfel să fim conştienţi că fără suportul colectivităţilor locale, orice demers nu-şi poate atinge scopul”.
Preşedintele ACoR, filiala Neamţ, consideră că acest proiect va aduce neajunsuri comunităţilor. „Odată cu desfiinţarea unor comune, salariaţii care lucrează în primăriile respective îşi vor pierde locurile de muncă. Având în vedere că într-o comunitate rurală se înfiinţează greu locuri de muncă, desfiinţarea acestora este o mare pierdere. În plus, activitatea primăriilor care vor gestiona şi localităţile alipite se va îngreuna, mai ales că fiecare zonă are specificul şi problematica ei. Cu doi ani în urmă, am fost într-o vizită în Franţa, ţara cu cele mai fragmentate unităţi administrativ – teritoriale, unde localităţi cu 50 de locuitori aveau primărie, înfiinţate pentru bunul mers al localităţii. Nu suntem de acord cu acest demers, pentru că va crea mai multe probleme decât sunt acum”, a explicat Valeria Dascălu (foto), primarul comunei Săbăoani şi preşedintele ACoR, filiala Neamţ.
Proiectul de lege care prevede comasarea comunelor mici sub 5.000 de locuitori şi a oraşelor sub 10.000 de locuitori a fost lansat în dezbatere publică încă din 2010, dar politicienii nu au ajuns la un numitor comun.
Numărul total de primării a crescut în perioada 2001 – 2004, în special pe seama înfiinţării de comune noi. În zona Roman au fost înfiinţate, în 2004, patru comune: Boghicea, Gâdinţi, Pânceşti şi Văleni.
Lucrările Asociaţiei Comunelor din România vor dura până pe 3 august.
Comentarii