Prima paginăEconomie

Fermierii pot depune proiecte pe patru măsuri noi de finanțare

Dimensiune text

Agricultorii au la dispoziţie încă 245 de milioane de euro, prin alte patru măsuri din noul PNDR. 

Fermierii vor avea la dispoziţie, începând de miercuri, 8 iulie, 245 de milioane de euro prin alte patru măsuri care se deschid din noul Program Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 – 2020. Cele patru sesiuni de depunere de proiecte din noul PNDR care se deschid în perioada 8 iulie – 30 octombrie 2015 sunt pentru SubMăsura 4.1a – Investiţii în exploataţiile pomicole, SubMăsura 4.2 – Investiţii pentru procesarea/marketingul produselor agricole, SubMăsura 4.2a – Investiţii în procesarea/marketingul produselor din sectorul pomicol şi SubMăsura 6.3 – Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici. Alocarea financiară pentru sesiunea continuă din 2015 pentru SubMăsura privind investiţiile în exploataţiile pomicole este de 70,5 milioane de euro, iar printre investiţiile eligibile se numără reconversia plantaţiilor existente, înfiinţarea de plantaţii pomicole şi pepiniere, înfiinţarea, extinderea şi/sau modernizarea sistemelor de depozitare.

Pentru SubMăsura 4.2 – Sprijin pentru investiţii în procesarea/marketingul produselor agricole a fost prevăzută o alocare financiară de 93,48 milioane de euro, iar finanţările vizează construcţia, extinderea, modernizarea şi dotarea clădirilor unităţilor de procesare sau achiziţionarea de utilaje noi, instalaţii, echipamente şi mijloace de transport specializate în scopul colectării materiei prime şi/sau comercializării produselor agroalimentare în cadrul lanţurilor alimentare integrate. SubMăsura 4.2a – Investiţii în procesarea/marketingul produselor din sectorul pomicol are alocată o sumă de 8,62 milioane de euro pentru anul 2015, iar beneficiarii pot solicita fonduri pentru investiţii în tehnologii de eliminare a deşeurilor în unitatea proprie sau pentru decontarea cheltuielilor cu activităţi de marketing sau generate de investiţiile în active necorporale.

De asemenea, 72,84 milioane de euro sunt orientate spre SubMăsura 6.3 – Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici. Acest sprijin se acordă pentru ferma mică, în vederea asigurării îmbunătăţirii activităţii economice şi de mediu a acesteia, conform activităţilor propuse prin Planul de Afaceri (PA).

„Sunt măsuri importante pentru fermieri şi noi suntem pregătiţi pentru a le oferi tot sprijinul necesar ca aceştia să acceseze fondurile. În plus, până pe data de 15 iulie vor fi deschise şi alte măsuri şi submăsuri, astfel că şi persoanele care vor să desfăşoare activităţi non-agricole vor avea posibilitatea să acceseze fonduri nerambursabile”, a afirmat Viorel Ilisei, directorul Oficiului Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale Neamţ.

Primele două măsuri de finanţare pe noul Program Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) au fost deschise pe 25 martie 2015, respectiv măsura destinată tinerilor fermieri şi investiţiilor în ferme, pe răspunderea României, în condiţiile în care Comisia Europeană a transmis ţării noastre decizia oficială de aprobare a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 în data de 26 mai 2015.

Fondurile totale alocate României prin acest program se ridică la 9,363 miliarde de euro, din care peste opt miliarde de euro reprezintă fondurile europene atribuite ţării, iar 1,347 miliarde de euro reprezintă contribuţia naţională. Noul Program destinat dezvoltării agriculturii cuprinde 15 măsuri de finanţare, iar creşterea productivităţii agroalimentare şi integrarea producţiei naţionale în lanţuri alimentare reprezintă cele două obiective majore urmărite în noul PNDR.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0