Prima paginăEconomie

Fermierii din județul Neamț pregătesc campania agricolă de primăvară

Dimensiune text

Marsat SA Roman a organizat o întâlnire cu producătorii agricoli. Reprezentanții a două mari companii internaționale – Bayer și Maïsadour Semences – au prezentat ultimele tehnologii și produse în domeniul protecției culturilor și semințelor.

 

 

Prducători agricoli din județul Neamț au fost prezenți joi, 17 ianuarie, la Hotel Roman, pentru o întâlnire organizată de Marsat SA Roman. La eveniment, devenit tradiție, au participat specialiști din agricultură, reprezentanții a două companii internaționale – Bayer și Maïsadour Semences, cunoscute ca cele mari producătoare de pesticide, respectiv semințe din Europa -, dar și directorul Liceului Tehnologic „Ion Ionescu de la Brad”, profesoara Gabriela Samson.

Am organizat o întâlnire cu toți producătorii agricoli din județul Neamț cu care avem relații contractuale. Este o obișnuință ca, la începutul anului, să organizăm acest tip de întâlniri, prin care să le putem spune producătorilor agricoli ce anume le putem oferi, pentru a ști cum vor acționa, în așa fel încât campania agricolă de primăvară să ne prindă pregătiți. Avem 150 de parteneri de afaceri cu suprafețe de teren cuprinse între 800 și 1.200 de hectare, cărora le putem acorda finanțare pe doi-trei ani pentru înființarea de culturi, asigurându-le de la semințe și pesticide până la motorină și tractoare. În funcție de problemele pe care le-au ridicat producătorii agricoli și discuțiile purtate, am încercat să dăm răspunsuri la întrebările lor„, a declarat inginerul Vasile Balcan (foto), manager al Marsat.

Producătorii agricoli au luat cunoștință, în cadrul întâlnirii, cu noile tehnologii ale celor două companii – Bayer și Maïsadour Semences -, cu o lungă tradiție în cercetare.

 

Bayer și Maïsadour au prezentat noile oferte

 

Bayer este una dintre cele mai mari companii bazate pe cercetare și dezvoltare din domeniile protecției culturilor, semințelor, biotehnologiilor și controlului dăunătorilor non-agricoli. Compania germană oferă o gamă largă de produse pentru o agricultură modernă și eficientă. În domeniul protecției culturilor, Bayer dezvoltă și comercialează produse inovative de înaltă performanță, de la fungicide și erbicide la insecticide și produse pentru tratamentul semințelor. „Ne aflăm la o activitate tradițională organizată de Marsat pentru fermieri, la începutul campaniei agricole. Cu acest prilej, Bayer își prezintă ofertele, tehnologiile și noutățile. În acest an, am adus două produse noi în materie de pesticide. Sper să avem un an bun din punctul de vedere al precipitațiilor și, dacă la reușita producțiilor agricole am avut și noi o contribuție, atunci ne-am atins scopul„, a precizat Marian Voicu, director zonal Bayer România.

Maïsadour Semences (Franța) furnizează semințe de cea mai bună calitate, cu scopul unei mai bune valorificări a producțiile agricole. Compania creează hibrizi de porumb, floarea soarelui și rapiță prin intermediul a cinci centre de selecție, a căror valoare este validată în cadrul unei rețele de 191 loturi experimentale, repartizate în întreaga Europă. „Maïsadour, cu o vechime de 60 de ani pe piața europeană, vinde semințe de porumb, floarea-soarelui și rapiță. Calitatea acestora duce la maximizarea producției. În acest an aducem în atenția producătorilor din județul Neamț doi hibrizi noi de porumb, care vor răspunde climatului arid, cu lipsă de precipitații pe timpul de vegetație„, a precizat Codrin Mălina, director zonal Maïsadour Semences România.

 

Învățământul agricol, salvat de Marsat Roman

 

Lipsa personalului din agricultură a fost pus în discuție și de gazda întâlnirii, directorul Vasile Balcan. „Vrem să facem un parteneriat cu Liceul Tehnologic «Ion Ionescu de la Brad» din comuna Horia, în urma căruia să putem ajuta la formarea de personal care să lucreze ca mecanici sau ca lucrători agricoli. Permanent calificăm oameni la locul de muncă, îi punem să lucreze pe utilaje de zeci de mii de euro și, după câteva zile, strică utilajul și pleacă. Alături de conducerea liceului, vom stabili un program de practică pentru clasa profesională. Existența unui număr mare de societăți agricole în județul Neamț va crea posibilitatea formării de specialiști calificați în agricultură, de care ducem lipsă în acest moment„, a spus inginerul Vasile Balcan.

Parteneriatul dintre societățile agricole și Liceul Tehnologic „Ion Ionescu de la Brad” din comuna Horia a fost salutat de conducerea liceului. „Ne bucurăm să avem sprijinul unor oameni de afaceri care să ne ajute în revigorarea învățământului profesional agricol„, a spus profesoara Gabriela Samson, directorul liceului.

COMENTARII

WORDPRESS: 0