Dacă urmele violenţei fizice pot dispărea cu timpul, consecinţele violenţei verbale şi psihologice sunt interiorizate şi rămân permanent în mintea şi sufletul victimelor femei.
În acest context, prima săptămână a lunii martie a fost dedicată femeii de către lucrătorii din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenirea Criminalităţii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Neamţ, aceştia organizând şi desfăşurând acţiuni informativ-preventive, în scopul promovării drepturilor femeii şi reducerii riscului de victimizare a acestora. „Se ştie faptul că violenţa în familie este orice act vătămător, fizic sau emoţional care are loc între membrii unei familii. Abuzul în interiorul unei familii poate lua mai multe forme: abuzul verbal, refuzul accesului la resurse financiare, izolarea de prieteni şi familie, ameninţări şi atacuri, acestea din urmă putând duce la moartea unuia dintre parteneri”, spun poliţiştii care promovează această campanie.
În materialele informative ce au fost şi vor fi oferite femeilor, săptămâna aceasta, sunt trecute sfaturi şi recomandări utile privind semne caracteristice agresorilor familiali sau ce trebuie să facă o potenţială victimă a violenţei domestice.
„Dacă eşti abuzată, aminteşte-ţi: nu eşti tu de vină pentru că ai fost bătută sau maltratată! Nu eşti tu de vină pentru comportamentul abuziv al partenerului tău! Meriţi să fii tratată cu respect! Meriţi să trăieşti în siguranţă şi să ai o viaţă fericită!”, scrie într-unul din pliantele campaniei.
Comentarii