HomeActualitateNeamt

Fântânile publice din Neamț au apă bună de băut

Analizele efectuate de specialiştii DSP Neamţ arată că apa din fântâni este numai bună de băut.

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Neamţ monitorizează, cel puţin o dată pe an, calitatea apei de folosinţă publică, fântâni şi izvoare, pentru verificarea conformării la parametri: bacterii coliforme, număr de colonii la 22 de grade Celsius şi la 37 de grade Celsius, escherichia coli, streptococi fecali, turbiditate, duritate, oxidabilitate, amoniac, nitraţi, nitriţi, pesticide şi orice alt parametru considerat necesar a fi investigat. Costurile de prelevare şi analiza probelor sunt suportate de către primării.

Anul trecut, primarii din Neamţ nu s-au înghesuit să încheie contracte cu DSP pentru verificarea apei din fântâni, probabil şi din cauza costului ridicat al analizelor. „Analiza unei singure probe a ajuns la 360 de lei. Costul include şi transportul specialistului DSP la faţa locului, pentru prelevarea unei mostre de apă din fântâna respectivă. Preţul este ridicat şi pentru că reactivii necesari testării sunt foarte scumpi. Tarifele sunt stabilite de către Ministerul Sănătăţii, nu le impunem noi”, spune medicul Mirela Grădinaru, şeful Departamentului de Sănătate Publică din cadrul DSP Neamţ.

În 2015, din cele 78 de comune din judeţul Neamţ, doar 55 au încheiat cu DSP Neamţ un contract de monitorizare a apei pentru fântânile. Unele dintre comunele care nu au un astfel de contract şi dispun de instalaţii centralizate mici au fost cuprinse în programul de monitorizare de audit încheiat între producătorii de apă care le-au preluat spre administrare (Apaserv şi Apavital Iaşi).

„Până acum, nu s-au înregistrat disfuncţionalităţi şi nereguli în derularea acestor programe, care să necesite luare de măsuri. La primirea buletinelor de analiză de către reprezentanţii primăriilor, s-au înmânat recomandări în scris privind întreţinerea şi exploatarea corespunzătoare a fântânilor”, a declarat doctorul Elena Şerban, şef Serviciu evaluare factori de risc din mediul de viaţă şi de muncă din cadrul DSP Neamţ.

Comentarii

WORDPRESS: 0