Prima paginăRural

Familii care trăiesc în întuneric

Dimensiune text

În satele din jurul Romanului există, încă, familii care trăiesc la lumina lumînării. Pentru acestea, lumina este un lux pe care nu și-l pot permite și, atunci, cer ajutor la primărie.

 

 

În cazul gospodăriilor situate în extravilanul localităților este nevoie de o extindere a rețelei electrice, lucrare pe care primăriile nu sînt pregătite financiar să o facă în acest an. În plus, chiar dacă extinderea ar fi făcută, oamenii, prea nevoiași, nu-și permit să suporte cheltuielile de branșare a gopodăriilor.

35 de case din comuna Stănița nu sînt racordate la rețeaua de curent electric. „În fiecare sat sînt case care nu au lumină. Sînt oameni săraci, fără venituri, pentru care 3 – 4.000 lei, cît ar costa racordul la rețea, înseamnă o avere„, spune Laurențiu Bebi Todireanu, primarul comunei Stănița.
Și în satele comunei Ion Creangă sînt gospodării fără curent electric. „Cele mai multe, 4-5 gospodării, sînt în satul Averești. Am făcut dese solicitări către E.ON pentru extinderea rețelei de curent electric, dar nu am primit nici un răspuns„, spune Petru Prichici, primarul comunei Ion Creangă.

În comuna Bozieni, 12 locuințe sînt, încă, luminate la lampă. „Cei care nu au putut să-și tragă lumină în casă sînt oameni nevoiași. Ei au teren pe care îl lucrează, dar nu pot obține venituri din agricultură cît să-și acopere cheltuielile de racordare la rețeaua stradală. Actualele branșamente electrice se fac subteran, iar contorul se pune la poartă. Aceasta implică din partea solicitantului o cheltuială de aproximativ 1.000 de euro, sumă pe care aceste familii nu o au. Dacă stîlpul de joasă tensiune se află la un kilometru față de gospodărie, atunci costul extinderii rețelei electrice ajunge la aproximativ 100.000 lei, o sumă de care administrația nu ar dispune„, a spus Doinel Grumezescu, primarul comunei Bozieni.

Sărăcia oamenilor și lipsa fondurilor la bugetul local, reclamate de primăriile rurale, întorc în evul mediu sute de familii din jurul Romanului.

COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • LAVINIA 9 ani

    Mergeti si la Secuieni sa vedeti cum traiesc oamenii ce drumuri au ce case tot fara lumina numai cu lumina naturala , dar ,,edilul ” comunei nu are timp sa vada ca are treburi ma IMPORTANTE de facut