HomeEconomie

Factură la energie de opt milioane de euro pe lună, pentru ArcelorMittal

Proprietarul ArcelorMittal a cerut reducerea costurilor la energie.  El a vehiculat o eventuală retragere din Europa din cauza costurilor mari la acest capitol. Angajaţii de la ArcelorMitta Roman se tem că-şi vor pierde locurile de muncă.

Proprietarul ArcelorMittal, Lakshmi Mittal, s-a întâlnit cu premierul Victor Ponta şi i-a cerut să găsească soluţii pentru costurile ridicate în domeniul energiei. Sindicaliştii de la ArcelorMittal Roman, societate care este membră a grupului deţinut de omul de afaceri indian, sunt îngrijoraţi că, din cauza acestor costuri, produsele nu vor mai fi competitive pe piaţa internaţională, astfel că ei şi-ar pierde locurile de muncă. Acesta a şi fost motivul pentru care ţevarii au protestat, în două rânduri, la Bucureşti.

Guvernul va semna, după aprobarea pactului pentru industria oţelului la nivelul Uniunii Europene, protocoale cu fiecare companie siderurgică, prin care să stabilească ce le poate oferi acestora şi ce pot aceste companii să ofere statului. Documentul prezintă în detaliu solicitările formulate de conducerea ArcelorMittal în negocierile cu autorităţile române şi modul în care Guvernul caută soluţii pentru a satisface aceste cereri. Problemele semnalate de Mittal în afacerile sale din România sunt prezentate ca fiind critice, cu consecinţe asupra rentabilităţii în toate unităţile din ţară, inclusiv la Roman. Preocuparea majoră a investitorului este legată de problema energiei, reprezentanţii ArcelorMittal cerând – după amânarea temporară a numărului de certificate verzi acordate pentru energia regenerabilă în scopul scăderii preţului la electricitate – şi reducerea taxei de cogenerare. În plus, investitorul a arătat că utilizarea reţelei electrice interne, care aparţine societăţii Electrica Muntenia Nord, îi impune costuri lunare de 8 milioane euro şi a solicitat ca această reţea să îi fie acordată în concesiune. Solicitarea a fost respinsă de filiala Electrica Distribuţie Muntenia Nord, cu argumentul că o eventuală preluare de către ArcelorMittal a reţelei ar scădea veniturile filialei, dar Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) a intervenit şi a cerut filialei să analizeze varianta închirierii de către ArcelorMittal a liniilor electrice.

„Reducerea costurilor la energie electrică este o problemă foarte importantă pentru noi. Costurile uriaşe din prezent afectează nu numai unitatea de la Galaţi, ci şi pe noi. Se pune problema că, în aceste condiţii, produsele noastre nu vor mai prezenta interes, astfel că suntem în pericol să ieşim de pe piaţa internaţională, iar combinatele să se închidă”, a apreciat Gheorghe Ciobanu, liderul Sindicatului Liber Petrotub.

Comentarii

WORDPRESS: 0