HomeSocialEducatie

Face naveta 40 de kilometri și se visează doctoriță

Proiectul burselor Marsat, un parteneriat derulat de SC Marsat împreună cu Ziarul de Roman, porneşte din nou la drum. Societatea Marsat Roman, prin managerul Vasile Balcan, susţine performanţa şcolară şi interesul tinerilor pentru o carieră de succes prin acordarea unor burse şcolare, în valoare de câte 250 de lei pe lună, pentru zece tineri, pe perioada anului şcolar 2013 – 2014. Pentru desemnarea celor zece bursieri va fi deschisă o nouă procedură de selecţie, la care pot participa atât elevii care au mai beneficiat de burse Marsat în anii şcolari trecuţi, cât şi orice alt elev care îndeplineşte condiţiile impuse de organizatori. Vă prezentăm în continuare poveştile tinerilor care intră în acest an în cursa pentru obţinerea unei burse Marsat.

 

Ana Loredana Ciulin ar putea oricând să reprezinte un model de voință. Loredana este din Rotunda, comuna Doljești și elevă în clasa a XII-a la Colegiul Tehnic „Petru Poni”. În toți anii de liceu a făcut naveta, câte 20 de kilometri dus și alți 20 de kilometri întors, i-a rămas timp să învețe foarte bine și s-a descurcat și a împărțit cu mama sa greutățile gospodăriei, după ce tatăl său a murit cu mai mulți ani în urmă. Loredana are toate șansele de a termina liceul ca șefă de promoție și și-a propus și pe mai departe o țintă precisă.

„Vreau să fac facultatea de medicină, mai precis stomatologia. Nici nu voi depune dosarul la mai multe facultăți, pentru că nu vreau să fac o facultate doar de dragul de a o face. Nu-mi pot permite să cheltui bani doar de dragul de a face o facultate. Vreau să fac doar ceea ce îmi place, o facultate la care visez de mult și care să îmi permită să am o meserie, indiferent de realitățile economice”, a spus Loredana. Ca să își poată plăti cheltuielile de început de an școlar, Loredana a muncit toată vara. Cu ajutorul unor cunoștințe a plecat în Spania, unde a fost menajeră toată vara. Nu i-a fost greu, pentru că și acasă muncește. Nu de multe ori a fost nevoită să rămână singură pe perioade mari de timp, așa că știe să facă de toate. Banii i-a strâns pentru drum, pentru că naveta nu se decontează, pentru cărți, atât pentru manuale, care nu sunt gratuite în ultimii doi ani de liceu și pentru culegerile de care are nevoie pentru pregătire.  „Au fost perioade când mama a înlocuit o mătușă în Spania, care lucra ca menajeră. M-am descurcat cu toate, am avut grijă de păsările din curte, mi-am făcut de mâncare, am făcut focul. După ce terminam cu obligațiile gospodărești, începeam să învăț”, spune ea. Deși își dorește să meargă la medicină, Loredana a mers în anii de liceu și la olimpiadele de matematică.

„Îmi place matematica, mă ajută să am o gândire corectă. Oricum dau matematica la examenul de bacalaureat și trebuie să mă pregătesc”, spune Loredana. Cum de pregătire în particular nici nu poate fi vorba, nici pentru bacalaureat nici pentru admitere la facultate, Loredana s-a apucat de învățat chiar din prima zi de școală. „La biologie, disciplină la care voi da examen, am început să învăț de anul trecut. Merg și la orele de pregtire pe care doamna profesoară le organizează la școală. Am în față un an aglomerat, dar  cred că o să mă descurc. Dacă ar fi să mă caracterizez, pot spune despre mine că sunt optimistă și ambițioasă. Nu m-aș putea descurca altfel”, a spus Loredana Ciulin.

Comentarii

WORDPRESS: 0