Prima paginăSocial

Face naveta 40 de kilometri pe zi și se visează doctoriță

Dimensiune text

Ca să se ducă și să se întoarcă de la școală, Ana Loredana Ciulin face, în fiecare zi, o navetă de 40 de kilometri. Ea vrea să ajungă doctoriță pentru a răsplăti eforturile pe care mama le face ca să o întrețină.

 

 

Societatea Marsat Roman, prin managerul Vasile Balcan, susține performanța școlară și interesul tinerilor pentru o carieră de succes, prin acordarea a șase burse școlare al căror cuantum este de 15.000 de lei pentru fiecare an școlar, începînd cu luna martie 2012. Bursele lunare, pe perioada completării studiilor,  sînt condiționate de menținerea sau depășirea performanțelor  școlare ce-i recomandă pe bursieri ca viitori specialiști ce vor contribui la prosperitatea și renumele comunității.

 

 

Ana Loredana Ciulin este elevă în clasa a X-a la Colegiul Tehnic „Petru Poni”, profilul resurse naturale și protecția mediului. Face în fiecare zi naveta de la Rotunda și își dorește să ajungă doctoriță. Chiar dacă cei mai mulți din jurul ei îi spun că va fi foarte greu să-și împlinească visul, se consideră o persoană destul de motivată pentru a trece peste toate obstacolele. „Mare parte din această motivație i-o datorez mamei mele. Face foarte mari eforturi ca să mă țină la școală și știu că îi datorez bucuria de a ajuge doctoriță„, a spus Ana Loredana Ciulin.

Ana își începe fiecare zi la ora 5 și jumătate, la ora la care mulți dintre colegii ei încă se mai bucură de somn. Autobuzul pleacă din stație la ora 7 fără 10, așa că ajunge la școală printre primii, eventual mai are timp să răsfoiască un caiet sau o carte pînă la prima oră. Se întoarce acasă la ora 15, atunci cînd are doar 7 ore. Cînd are ore mai multe, ajunge acasă pe întuneric. Clasa a IX-a a încheiat-o cu media 9,37, iar primul semestru din clasa a X-a l-a terminat cu media 9,57. A participat anul trecut la olimpiada de matematică pentru elevii din liceele tehnologice, „Adolf Haimovici”, și la concursul interjudețean de matematică pentru elevii din liceele tehnice și tehnologice „Alfa”, unde a obținut o mențiune, iar în acest an a ajuns deja la faza pe județ a olimpiadei de geografie, disciplină care îi place foarte mult, pentru că o ajută să călătorească virtual, deoarece mijloacele materiale reduse ale familiei au împiedicat-o să meargă vreodată la mare sau să petreacă o săptămînă în tabără.

 

 

Ana este cea mai mică dintre cei patru frați și, împreună cu sora sa, studentă în anul I, singurele care urmează acum o formă de învățămînt. Tatăl ei a murit cînd era în clasa a VIII-a și, de atunci, povara creșterii și educării copiilor a rămas doar pe umerii mamei, care este casnică.

Printre activitățile care îi plac Anei foarte mult se numără cele desfășurate în cadrul clubului „Impact” din școală, acolo unde, împreună cu colegii,  participă la acțiuni de voluntariat, care o ajută să se descopere. „Simt că toate activitățile la care am participat și proiectele în care m-am implicat m-au schimbat. M-au ajutat să fiu mai independentă, mai deschisă și mai comunicativă, să văd că mă pot schimba pe mine și lucrurile din jur cu gesturi și fapte ce pot părea unora ca fiind mărunte și nesemnificative„, a spus Ana Loredana Ciulin.

Partajează articolul
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

COMENTARII

WORDPRESS: 0