HomeEconomie

Fabrica de biogaz de la Cordun stârneşte îngrijorare în Franţa

O româncă stabilită în Franţa este îngrijorată de intenţia unor investitori germani de a construi o fabrica de biogaz la intrarea în Cordun. Ea a trimis Ziarului de Roman un raport al Ministerului Mediului din Franţa despre pericolele exploatării unei astfel de fabrici în apropierea zonelor locuite. Proiectul de la Cordun va fi supus dezbaterii publice în luna iunie.

 

Foto: Proiect al unei fabrici de biogaz (Sursa: http://biogazromania.ro)

 

Intenţia firmei SC MB Norus Biogaz SRL, prin investitori germani, de a construi o fabrică de biogaz la ieşirea din Roman spre Cordun a stârnit nu numai nemulţumirea locuitorilor din Cordun.
În această săptămână, pe adresa redacţiei „Ziarului de Roman” s-a primit un email de la Maria Guillard, originară din Cordun, stabilită de mai bine de zece ani în Franţa, care îşi manifestă îngrijorarea faţă realizarea unei astfel de invetiţii: „En Allemagne, cette construction ne peut pas être réalisée… Autour de cette future construction il y a des maisons construites pas depuis longtemps. Dans ces constructions, vivent des enfants, des gens. Connaissez vous les nuisances et les dangers qui peuvent être dégagés par l’existence d’une telle station biogaz??

Autour de Roman existe d’autres terrains éloignés des habitations ou l’on peut construire une telle Station. Car, on a besoin des énergies vertes-oui! MAIS PAS A COTE DES HABITATIONS !!!Ou est le respect par rapport à l’environnement et par rapport aux habitants à Roman, à Cordun??”.

Maria Guillard face o analiză pertinentă şi documentată asupra avantajelor şi dezavantajelor unei fabrici de biogaz, dând exemple concrete din Franţa şi Germania, întrebându-se retoric dacă rentabilitatea poate fi pusă înaintea calităţii vieţii locuitorilor riverani. Statistic, în Franţa se produc câteva sute de accidente pe an, cu zeci de victime, ca urmare a exploatării unor fabrici de biogaz: explozii, incendii, intoxicării cu monoxid şi dioxid de carbon, cu hidrogen sulfurat sau amoniac. Cititoarea din Franţa a Ziarului de Romana a mai trimis pe adresa redacţiei Ziarului de Roman şi un raport al Ministerului Mediului şi Dezvoltării Durabile din Franţa, în care sunt semnalate pericolele construirii unor astfel de fabrici în apropierea zonelor locuite. Concis, cu date tehnice şi trimiteri la legislaţia europeană în vigoare, raportul oficial subliniază riscurile şi pericolele la care este expus mediul, nu doar prin condiţiile de exploatare a unei fabrici de biogaz, cât mai ales prin producerea unor substanţe cu grad ridicat de toxicitate şi agresivitate asupra mediului, asupra calităţii vieţii. De asemenea, Maria Guillard a menţionat două proteste care au avut loc în localităţile Herbiers şi Boulay, unde se intenţiona construirea unor staţii de biogaz.

Locuitorii din Cordun care au case în apropierea terenului unde se intenţionează construcţia fabricii de biogaz se opun în continuare proiectului, care va fi supus dezbaterii publice în luna iunie.

„Primăria comunei Cordun susţine locuitorii nemulţumiţi. În apropierea terenului sunt 10-15 case, dar proiectul va afecta mult mai multe persoane. Nu ni se pare normal să se construiască o astfel de fabrică în imediata vecinătate a intravilanului comunei Cordun. Îi vom susţine pe locuitori şi la dezbaterea publică a proiectului, ce va avea loc în luna iunie”, a declarat Adrian Diaconu, primarul comunei Cordun.

În august 2012, SC MB Norus Biogaz, firmă înfiinţată în 2009, a cumpărat de la o persoană fizică un teren de 4,3 hectare, în apropiere de noul cartier din comuna Cordun. Terenul se află pe partea dreaptă a străzii Dumitru Martinaş, vis-a-vis de cartierul de vile „Roxana”. Aici ar urma să se construiască o fabrică de biogaz şi o centrală ce va produce energie electrică şi termică pe bază de biogaz. Investiţia se ridică la 61 de milioane de lei şi a stârnit îngrijorare în rândul locuitorilor din Cordun, care se tem că vor fi expuşi poluării.

[sam id=”3″ codes=”true”]

Comentarii

WORDPRESS: 15
 • buna tuturor!

  parerea mea:
  salut idea cu fabrica de biogaz de la cordun.
  sa i lasam pe cei din Franta
  ei au in jur de 1000e pe luna
  iar mancarea e ca la noi.
  ideea cu fabrica e stiintifica
  facuta de ingineri si bine gandita.
  daca o luom dupa legea sanitar veterinara
  nu au ce cauta fermele de animale in intravilan
  dar ele exista.
  ca nu degeaba a scris ion Creanga
  povestea cu drobul de sare…!
  (cred ca ne facem griji pentru progresul stiintific
  care ne pot face viata mai usoara).
  o sa fie si probleme desigur
  dar o sa existe cel putin o solutie-intotdeauna!
  sunt convins!

  • apropo,,,,cind ai sta cu groapa de gunoi sub nasul tau,,,cu sobolanii printre picioare,, cu mirosuri de baligar, de putrefactie,,cu zeci de camioane de gunoi, care isi asteapta rindul la descarcare in fata casei tale ,nu ai mai vorbi de progres stiintific ,sa te ierte domnul,,,,,ca nu stii ce spui,,,,

  • Pentru cel care „saluta ideea cu fabrica” : stii bancul cu mai?

   (P.S: mai prost ca tine n-am vazut.)

  • conu 10 ani ago

   sub geamul tau ai vrea sa o ai? eu nu!
   esti de acord cu ea atata timp cat nu te afecteaza pe tine, dar cand o ai sub geam ce zici???

   solutia e simpla….schimbare de amplasament…..nu langa o zona rezidentiala.

 • Aprobati comentariile oameni buni! 10 ani ago

  Specimene ca acestea n-ar trebui sa existe pe fata pamantului.

 • miky 10 ani ago

  Pentru cei care nu stiu in zona fostului complexului de porci Cotu Vames este construita o statie de biogaz de mari dimensiuni si a fost bine gandita si amplasata.Deci dragii mei cam asa ar trebui conceput si gandit un asemenea proiect de mari dimensiuni.Ca eficienta ,trebuie sa intelegem ca este o totusi o sursa care poate asigura necesarul de gaze limitat.Rezulta ca cititoarea din Franta ar avea dreptate,e bine ca se construieste dar nu e bine gandit amplasamentul. Mai cautati.

 • victor 10 ani ago

  Poate ca nu stiti ca biogaz se mai produce si din plante, nu numai din gunoi de grajd. Italia este plina de centrale care produc biogaz, folosind porumb verde. Este posibil ca investitorul sa se fi gandit sa produca biogaz la Cordun , pe baza de porunb verde ce urmeaza sa fie cultivat pe terenul agricol din imprejurimi. Si atunci sa vezi relansarea agriculturii. Toti proprietarii de teren vor dori sa cultive porumb verde pentru al vinde prin contract la fabrica de biogaz. Cred ca ar fi o afacere buna atat pentru proprietarii de teren agricol cat si pentru fabrica. Prin urmare trebuie facuta mai intai o documentare la investitor, pentru a vedea ce tehnologie doreste sa aplice in obtinerea de biogaz, apoi sa putem trage o concluzie in cunostinta de cauza. Asteptam ca Ziarul de Roman sa ne dea aceasta informatie, apoi cititorii se pot pronunta.

 • catre Victor,,,,,,,,la cordun este un proiect de triare al tuturor ordurilor menagere, cu o statie de stocare unde se vor folosi aceste deseuri, borhot, de la fabrica de zahar, care imputeste atmosfera toamna de 40 de ani,,,si care in afara de promisiuni de reglare a accestei din partea mediului,,,,,,,bla bla,,,,,sint alte terenuri izolate,,propice a accestei investitii,,,,,,iarta l doamne,,,,,,investitorul german a promis,,,,,,taclale,,,(ziarulderoman),,,, ca va veni sa vada locuitorii,,,dar a invitat seful,,si afacerea s a reglat,,,,,,DEOCAMDATA,,,,,,,,,,

 • Marika 10 ani ago

  Problema cu o astfel de constructie de BIOGAZ, e câ locuitorii nu-si dau suficient seama de pericolele care decurg pentru sânâtata lor, a copiilor lor pe scurt si lung termen –
  Constatul poate fi amar peste cîtiva ani…
  Trebuie amintit câ în apropiere este Liceul N°4 si un Centru de copii handicapati plus casele construite în ultimii ani – Vîntul dominant este NORD-EST (dacâ nu mâ însel) – deci în cea mai mare parte a anului mirosul unei astfel de centale va afecta Liceul, centrul de copii handicapati, blocurile construite în jurul Fabricii de zahar .. si bineînteles constructiile limitrofe si Cordunul.
  E necesar ca constiintile sâ se trezeascâ la adevârata realitate..
  O astfel de constructie e necesarâ dar în altâ parte, într-o zonâ nelocuitâ.
  Investitorul trebuie sâ se gîndeascâ la acesti parametri, la sânâtatea copiilor nostri pe viitor. Cred câ lucrul âsta e cel mai important.

  • IGPOPA 10 ani ago

   Adevarat Marika.
   Sunt pericole mari care nu se cunosc si nu se previzioneaza corect de catre edilii locali si de catre locuitorii din zona.
   Disconfortul locuitorilor din Cordun si Roman va fi imens, cu sau fara mirosurile neplacute. Acolo ar fi binevenita o investitie in locuinte zone verzi pentru agrement, in nici u caz in transformarea locului vizat in zona industriala.
   Trebuie cinceput un pliant de informare corecta a cetatenilor care sa fie distribit tuturor, apoi fiecare sa trimita autoritatilor votul lor de pro sau contra prin posta cu confirmare de primire. Trebuia sa se faca o consultare populara reala si nu formala ca sa se justifice investitia in locul vizat.
   Numai uniti vom fi mai puternici.
   Mult succes militantilor pentru protectia mediului si a vietii . Sustin infiintarea unei astfel de asociatii daca nu exista.
   IGPOPA
   Piatra-Neamt

 • germanul ia un milion si pleaca,,,,,si prostii mai citesc ziarul( inalta tehnologie cu mirosuri de putrefactie dar cu deodorizant ) danseaza ursul rominesc,,,,,boierii si au umplut buzunarii,,,,,,,si agentia de mediu,,,,in respectul locuitorilor,,,sau in respectul ,,,,intereselor ??????? GHICI C INE NE VA RASPUNDE ?????

 • unde locuiesti? LA CORDUN________ai statia de gunoi pe dreapta ,gunoaie pe sant, lasate de un camion, si peste drum sint locuinte,,, ma gasesti la casa cu fintina la poarta,,,,,sa nu bei,,,caci miroasa a deodorizant de porcine,,,,,COSTICA, nu mai trec, caci soacramea este bolnava,,,,,,!!!!!!!!!!!

 • demersul nostru umanitar dupa revolutie , a fost o idee nobila,,apoi noi am plecat ,,,ce i ce i am cunoscut atunci sint demnitari astazi,,,,,am primit o casa mostenire de la ai nostri parinti,,,,am investit,,,,le ai scris dar ,,,,,,cu titlu,,SACRIFICA TI IN GROAPA DE GUNOI LA CORDUN,,,,,AJUTOR ,,,,raspunsul asteapta inca raspuns,,,,,cita demnitate

 • nici nu ne vine a crede,ca dl profesor ,pe care l am ales, sef, poate admite sa se construiasca o astfel de calomnie printre copii nostri, la fel agentia de mediu sa admita asemenea investitie poluanta la roman cordun,,,,,,,,asigurati ne inainte de vot cu respect in cei ce mai cred in dvs si in aplicarea legilor cu respectul lor

 • cornel maslea 10 ani ago

  Am avut in exploatare o statie mare de biogaz a unei intreprinderi de industrializarea carnii prin 1984.
  Desi utilajele erau asa cum erau , statia a functionat , nu existau nici un fel de emanatii in atmosfera ( a propos , biogazul miroase foarte slab- nefiind marcat cu mercaptan precum gazul din butelie )
  Am facut instructaj in Germania si am exploatat pentru o scurta perioada de timp o instalatie moderna de biogaz ( 600 KVA putere electrica ) tot acolo. Este adevarat ca instalatia era in curtea unei ferme agro-zootehnice , dar ferma era la marginea unei localitati , sa zic asa , suburbane orasului Karlsruhe . Instalatia era complet automatizata , cu exceptia transportului deseurilor de porumb la cuva betonata de depozitare . Dejectiile de la grajdurile de vaci soseau prin conducte subterane si erau introduse impreuna cu deseurile de porumb in mod automat . Continutul de oxizi de azot din gazele de ardere de la grupul diesel este corectat automat de computer prin injectii de neutralizanti. E o curatenie ca intr-un laborator . In exteriorul cabinei grupului diesel nivelul de zgomot este acceptabil.
  Este bine sa stim ca astfel de instalatii au ajuns la un nivel tehnologic extrem de inalt intr-o serie de tari europene , ca sant mai prietenoase cu mediul decat toate tehnologiile cu care ne-am obisnuit noi romanii de 50 ani , ca sant mult mai sigure decat tot ce stim noi despre siguranta comunitatilor urbane , ca pot fi benefice pentru investitor in actuala conjunctura cu cele 4 certificate verzi ce se acorda pentru 1 Mw de energie produsa , ca ne pot rezolva – la nivelul comunitatilor umane- macar partial problema deseurilor ce zac peste tot abandonate , ca ne pot face mai destepti si pe noi , ca ne pot oferi cateva locuri de munca , ca ne pot scoate din conceptia traditionala ce ne domina de sute de ani si care ne imbie sa nu facem nimic , ca in asta ne pricepem cel mai bine , dar sa criticam tot si sa asteptam sa ne dea cineva ceva de pomana.