Prima paginăActualitateRural

Fabrica de biogaz a primit aviz de mediu

Dimensiune text

SC Norus Biogaz a primit aviz de mediu pentru construirea unei fabrici de biogaz în Roman, în apropriere de Cordun. Localnicii din zonă vor să conteste decizia.

SC Norus Biogaz, o firmă cu capital german, a primit avizul de mediu pentru construirea unei centrale termice pe bază de biogaz. Aceasta ar urma să fie amplasată pe strada Dumitru Mărtinaş, în intravilanul Romanului, la graniţa cu intravilanul comunei Cordun. Investiţia, în valoare de 61 de milioane de lei, a stârnit nemulţumirea localnicilor din zonă, care au case în apropiere şi care susţin că amplasamentul nu respectă distanţa impusă de lege faţă de clădirile locuite. Lângă terenul de 4,2 hectare pe care ar urma să funcţioneze centrala sunt peste 100 de loturi de teren pe care Primăria Cordun le-a dat tinerilor din comună pentru a-şi construi case.

„Decizia de emitere a avizului de mediu a fost luată ca urmare a analizării documentelor depuse, a parcurgerii etapelor procedurale prevăzute de Hotărârea de Urgenţă nr. 1076/2004, a informării şi consultării publicului, a examinării punctelor de vedere exprimate de autorităţile membre ale grupului de lucru, a analizării raportului de mediu şi a raportului de mediu refăcut”, se arată în decizia nr. 5540 din 2 august 2013, privind emiterea avizului de mediu pentru „Plan Urbanistic Zonal-Construire centrală termică pe bază de biogaz”, emisă de Agenţia pentru Protecţia Mediului Neamţ.norus2

Potrivit documentului, decizia de emitere a avizului de mediu se bazează pe respectarea cerinţelor legislative privind integrarea în plan a consideraţiilor de mediu, identificarea problemelor de mediu rezultate ca efect a implementării planului, cu luarea în considerare a aspectelor relevante ale stării actuale a mediului, inclusiv în ceea ce priveşte amplasamentul propus şi distanţa faţă de obiectivele situate în apropiere. S-a asigurat informarea şi consultarea publicului, iar pe parcursul procedurii s-au înregistrat observaţii şi contestaţii din partea publicului, de care s-au ţinut cont, solicitându-se refacerea raportului de mediu.

„Bineînţeles că nu suntem mulţumiţi şi vom ataca în justiţie această decizie. Nu este normal că între două localităţi şi în apropiere de locuinţe să se construiască un obiectiv industrial”, a precizat primarul comunei Cordun, Adrian Diaconu.

COMENTARII

WORDPRESS: 23
 • geo 8 ani

  Oameni buni ,nu mai puneti frana la deal,cunoasteti procesul tehnoologic al acestui obiectiv? Toate gunoaiele pe care le aveti prin ograzi , imprejurul blocurilor, prin subsoluri, pe drumuri , prin parcuri, prin grajduri vor produce biogaz, echivalentul gazului metan sau de butelie.Aceasta va ofera un serviciu , locuri de munca si in concluzie un pas spre cercetare.

  • locuitor 8 ani

   Voi inceta sa pun frana la deal atunci cand investitorii vor prezenta locatiile acestor fabrici in Germania si distantele efective fata de locuintele oamenilor.

   • Dumitru 8 ani

    Investitorii asta au facut la dezbaterea publica din 19 iulie…..de ce cautati argumente daca ele au deja rezolvare?

    • locuitor 8 ani

     Ati auzit dvs.? Daca ati auzit, ce au spus in acest sens?

  • David 8 ani

   Sa speram ca ne-a venit mintea la cap o data cu acest aviz!!!!

 • Anonim 8 ani

  SUNTETI BUNI!!!

 • Anonim 8 ani

  Hidrocentrala va conduce la inundarea Cartierului FAVORIT si CARTODROM

  • geo 8 ani

   Anonim, noi discutam aici despre BIOGAZ, nu de energie hidroelectrica.

  • Paula 8 ani

   Inundarea?:))))) gata cu poluarea si venim cu inundatiile?:))))

 • Paula 8 ani

  In sfarsit au obtinut avizul de mediu…chiar avem nevoie de locuri de munca!!!!!!

 • cornel maslea 8 ani

  Asa cum am mai scris despre acest lucru , o instalatie industriala de biogaz nu poate pune in pericol semnificativ comunitatea locala , chiar daca este amplasata foarte aproape de zona de locuinte. Din proiectare se iau masuri pentru limitarea la minimum a poluarii de orice gen a mediului inconjurator.
  Prin programul de masuri anexa la Avizul ( Acordul ) de Mediu , investitorul este obligat sa monitorizeze permanent parametrii de poluare a mediului si sa ia masuri operative pentru incadrarea in limitele admise. Acest program de masuri este controlat periodic de catre Agentia Judeteana de Protectia Mediului sub aspectul indeplinirii obligatiilor asumate si a respectarii parametrilor maximali de poluare si se dispun , conform legii masuri si chiar sanctiuni pentru incalcarea obligatiilor asumate . La fel face si Garda De Mediu , cu sanctiuni mult mai mari in caz de abateri.
  Odata cu inceperea exploatarii obiectivului , beneficiarul este obligat sa intocmeasca si sa respecte cu strictete Planul de Management al Mediului , angajandu-si personal calificat special pentru analize chimice de aer / apa / ape uzate/ deseuri / poluare fonica / peisagistica/ biodiversitate , etc
  Nimic nu este lasat la voia intamplarii , totul este atent monitorizat si remediat…
  Dar unii dintre noi , din nestiinta si lene de informare , din rautate , din lehamite si sub efectul de turma , uita sau nici macar nu gandesc la faptul ca pentru a avea un mediu curat , in zilele noastre trebuie sa ai dezvoltare economica a comunitatii respective , ceea ce iti permite sa ai oameni instruiti si educati pentru a controla mediul , a impune masuri de corectie in caz de necesitate , a inventa , a optimiza procese industriale si tehnologii nepericuloase pentru mediu. Dar nu… , mai bine sa ne opunem …..e simplu , la asta ne pricepem cu totii… Ma intreb ce a facut si face primarul pentru a explica fiecarei familii care se impotriveste acestui proiect , ca tehnologia nu este deosebit de poluanta , ca sant metode batatorite de mult pentru a tine in frau toti indicatorii de poluare , ca sant parghii legale de a opri oricand functionarea acestei instalatii daca nu respecta in timp parametrii maximali acceptati de poluare…. Un primar nu este numai purtatorul de opinie al comunitatii celor ce l-au ales , el este si formator de opinie pentru comunitatea sa , presupunandu-se ca nu a fost ales un incult sau incapabil , ci un om cu o oarecare pregatire si nivel intelectual. Asa s-a intamplat in trecut si cu tehnologia eoliana ce speria bietii agricultori romani ca nu le va mai creste porumbul pe sub turbine , asa s-a intamplat acum un an si cu marea opozitie a unor comunitati locale a unor municipii impotriva prospectiunilor pentru gazele de sist , mereu ne este lene sa punem mana pe o carte sau sa ne informam pe net ….. e mai usor sa mergi cu turma ,,,, vocea ta nu poate fi identificata in multime , te simti mai in siguranta si-apoi daca un vecin sau alt cunoscut spune ca asa e bine , de ce sa-ti mai bati capul ? o sti el ce zice ca a vazut mai multe la viata lui…. Cei ce gandesc altfel in aceasta comunitate se vad in postura ingrata de nu zice nimic cu voce tare , pentru a nu risca stigmatizarea de catre cei multi…. Sa speram ca timpul ne va face si pe noi mai intelepti…

  • locuitor 8 ani

   Aici nu vorbim de agricultori, ci de rezidenti. Dumneavoastra ce aveti langa locuinta dvs.? O prospectare de gaze de sist, 3 eoliene si 2 fabrici? Si nervi, timp si bani destui sa faceti ulterior plangeri si reclamatii ca nu se respecta nu stiu ce normative? Ma indoiesc…

   • cornel maslea 8 ani

    Aveti dreptate , nu am langa locuita mea nici unul din obiectivele industriale ce le pomeniti , dar va rog sa ma credeti ca nu m-ar deranja sa am vre-unul dintre ele , evident ca nu mi-ar placea sa le am chiar pe toate trei in imediata vecinatate…. Dar m-as gandi ca fiind atat de aproape de casa mea un obiectiv de asta , as avea mari sanse sa ma angajez acolo si chiar as planifica sa fac o facultate pe un profil corespunzator , sau copiii sa faca macar… De asemenea m-as gandi ( in cazul nostru fiind vorba de un obiectiv ce produce energie electrica din biogaz utilizand un motor cu ardere interna ce produce multa apa calda ) sa incerc sa vad daca nu m-as putea abona la acest obiectiv sa cumpar apa calda pentru a-mi incalzi locuinta iarna si avea apa calda menajera vara… De asemenea m-as gandi sa incerc sa vorbesc cu proprietarul sa vad daca n-ar accepta sa ma racordeze si pe mine la gazul produs , cine stie , poate e de acord si atunci chiar ar fi grozav…. Poate nu ma credeti dar as explora si posibilitatea de a deveni consumatorul sau direct de energie electrica , nu stiu daca ar accepta , dar daca da iar ar fi grozav….
    Ati citit Memoriul Tehnic la Studiul de Impact asupra mediului de la PUZ-ul acestei investitii ? Este afisat pe internet , pe site-ul Agentiei de Protectia Mediului Neamt . Distanta cea mai mica dintre obiectiv si cea mai apropiata locuinta este de 80 m ( daca am retinut bine ) . La limita dintre obiectiv si zona de locuinte se va realiza o bariera de arbori , pe mai multe randuri…. este cat se poate de asigurator din punct de vedere a impactului vizual / fonic / mirosuri neplacute. Relativ la ” timpi si bani destui ” pentru plangeri , sa stiti ca plangerile se pot face si pe internet , nu trebuie sa te duci la APM Neamt sa completezi hartii , iar bani nu cere nimeni pentru o plangere… Oricand primaria poate soma in caz de nerespectare a angajamentelor de mediu asumate , proprietarul si poate cere APM-ului sau Garzii de Mediu inchiderea temporara a activitatii si chiar desfiintarea obiectivului in caz de rea-vointa.
    Este adevarat ca investitorul ar fi putut sa caute o locatie mai departata pentru obiectivul sau , dar , daca a facut totusi acest pas , comunitatea locala ar trebui sa-i permita sa duca la bun sfarsit ceea ce si-a propus dar sa fie vigilenta , intransigenta si sa-l sanctioneze pe caile legale in caz de rea-vointa …. Si comunitatea are toate parghiile legale in mana sa si poate sa le aplice fara restrictii , atunci cand e cazul …. Dar , deocamdata nu e cazul , investitorul n-a produs nici un metru cub de gaz , nu e nici o poluare fonica , nu miroase nimic urat acolo si nici nu stim daca va mirosi vre-o data …. S-ar putea sa ramanem uimiti cata ordine , curateni si grija pentru mediu vom vedea acolo …Si din asta vom invata si noi , vom prinde curaj si vom binemerita….

    • locuitor 8 ani

     Si probabil nu stiti ca taxele de timbru pentru actiunile in instanta s-au marit considerabil.

 • biogaz 8 ani

  De ce trebuie într-o comunitate care este deschis pentru diverse industrii să fie construite înainte de casele tuturor celor care ridicat aceasta sat la acest nivel, o instalație de biogaz, aceasta nu este o investiție, dar o profilare. Cumparat cu o multime de bani.

  Codrun are locuri mai bine.

 • locuitor 8 ani

  Nu am citit memoriul tehnic la care va referiti dar l-am auzit, la dezbaterile publice, pe domnul care are casa langa obiectivul in cauza… spunea ca distanta minima legala nu e respectata! In privinta abonarii, sunt sigur ca nu poate fi vorba de asa ceva, sunteti naiv daca va puteti macar imagina asa ceva. Cat despre plangeri, cele pe internet au soarta internetului: se pierd pe… internet.

  • cornel maslea 8 ani

   Cu tot respectul si fara dori sa polemizez cu tot dinadinsul cu dvs , dar dvs. v-ati format opinia despre aceasta problema pe baza a ceea ce a spus ” domnul care are casa langa obiectivul in cauza ” ?
   ” In privinta abonarii sant sigur ca nu poate fi vorba de asa ceva „…. cum puteti fi sigur de ceva atata timp cat nici nu ati demarat vre-o discutie cu proprietarul despre posibilitatea de a va abona la apa calda/gaz/electricitate ?? Daca il cunoasteti pe ” domnul care are casa langa obiectivul in cauza ” fiti va rog amabil si aratati-i pagina 15/16 din Memoriul Tehnic de PUZ tabelul distantelor limita fata de locuintele din zona si va vedea ca digestorul obiectivului in cauza este situat la 80 m de locuinta sa…
   Dupa ce-am scris a doua mea postare la articolul in cauza , tot rasfoind pe net , am vazut ca in sedinta de analiza a PUZ-ului impreuna cu reprezentantii comunitatii locale ( care , fie vorba intre noi , au fost extrem de putini in sala – asta arata interesul comunitatii pentru construirea unui obiectiv economic serios in comuna ) am vazut scris ca investitorul nu numai ca ar putea sa accepte sa furnizeze energie termica vecinilor dar se angajeaza unilateral sa distribuie energie termica si electrica gratuit vecinilor !! Ce parere aveti de asta ? Tot ceva de genul ” sant sigur ca n-o sa faca precum spune …. ” ?
   Cat despre taxele de timbru pentru judecata , din nou , cu tot respectul m cred ca mergeti prea departe…. Ati ajuns acum sa va ganditi la taxele de timbru pentru judecata ? Pai nu stiti ca nici nu trebuie sa dati in judecata vre-o firma care nu respecta legislatia de mediu ? Este suficienta o plangere semnata de vecini inaintata APM Neamt si in caz ca se confirma si se repeta , APM dispune incetarea activitatii pana la remediere sau , in caz de rea vointa / refuz , dispune inchiderea obiectivului …. Si-atunci sa vedeti daca are curaj vre-un astfel de investitor de a nu respecta dispozitia APM ( care are titlu executor )…. amenzile sant uriase….
   De ce vedeti totul atat de pesimist…. Am mai scris pe-aici , am vazut functionand astfel de instalatii in Germania , e o curatenie ca in farmacie , nu miroase absolut nimic. Obiectivul functionand , s-ar incasa taxe si impozite locale si primaria ar avea o sursa buna de finantare a celorlalte proiecte de interes public local…. Priviti optimist si constructiv problema , bucurati-va ca cineva se incumeta la o astfel de investitie , incurajati-l si ajutati-l , numai asa comunitatea va avea de castigat si se va consolida…
   Studiati pe internet ce probleme de poluare ar putea pune astfel de instalatii , sant foarte multe articole , discutati si cu vecinii care nu au chef de informare , fiti altfel , fiti de partea noului , a tehnologiei , numai asa veti realiza ca se poate si la noi si inca cu rezultate bune ….
   Va doresc succes….

   • locuitor 8 ani

    Ma scuzati, am gresit! Domnul nu are casa langa obiectiv. Domnul are casa gard in gard cu fabrica si el cred ca vede foarte bine, este tanar! De ce sa-i arat pagina nu stiu care din puz? El nu stie unde locuieste? :)) De aceea exista acum o contestatie depusa, pentru ca majoritatea citeste pagini de puz 😉 poate nu ati inteles inca faptul ca eu sunt „locuitor”, nu lobbyist… ” se confirma” plangerea, ziceti… chiar ma faceti sa rad. De parca nu stim toti, inclusiv dvs., care lucrati intr-un domeniu similar, cum stau lucrurile.

    • cornel maslea 8 ani

     Eram hotarat sa ma opresc cu dialogul pe aceasta problema , si-asa in afara de dvs. si mine , nimeni nu este interesat….. , dar totusi n-am putut sa ma opresc. Si iata ce as dori , cu tot respectul , sa va mai spun :
     ” Domnul cu casa gard in gard cu obiectivul ” , am crezut ca macar dvs. care ati avut totusi taria sa va spuneti raspicat opinia , ati inteles ( am crezut eu , dar se pare ca am fost prea optimist ) ca evident ca o fi avand el casa gard in gard cu obiectivul ( de fapt cu gardul obiectivului- ca doar nu era sa lase investitorul terenul proprietate si sa-si retraga gardul de langa vecin ) dar , cel mai apropiat echipament al obiectivului de investitii de casa respectivului vecin si anume un digestor , se afla pozitionat la 80 m de casa respectivului vecin. Intelegeti , banuiesc , ce inseamna 80 metri , nu ? De ce sa nu citeasca nimeni PUZ-ul investitiei ? Pai tocmai asta e rolul unui PUZ , sa arate locuitorilor din zona daca sant sau nu sant pericole pentru comunitate si daca se respecta normele si legislatia de urbanism . Cine vreti sa-l citesca , daca nu dvs si ceilalti vecini din zona ? Cum puteti avea astfel de conceptii ? Credeti ca totul e numai o mascarada , o inselatorie , o aiureala ?
     Ce vreti sa spuneti cu fraza ” parca nu stim toti , inclusiv dvs. care lucrati intr-un domeniu similar cum stau lucrurile …. ” ?
     Ce stim toti ?
     Si mai ales , cum stau lucrurile ?
     Iertati-ma , dar nu sant absolut deloc de acord cu dvs , va respect opinia , e dreptul dvs , dar in tot dialogul pe care l-am purtat amandoi , nu ati adus nici un argument de natura tehnica ori legislativa si desi v-am invitat sa abordam dialogul pe aceasta baza , v-ati eschivat intr-o zona in care ” las’ ca stim noi / ma faceti sa rad/ vecinul e tanar si vede mai bine/ ce nevoie avem sa citim PUZ-ul ” etc, au fost singurele dvs. argumente. Am crezut ca putem purta un dialog rational , iar eu in alta zona decat rationalul , nu ma pricep.
     Oricum , va multumesc pentru dialogul purtat si va doresc numai bine.

 • locuitor 8 ani

  Interesele manifestate subteran in aceasta investitie ( ma tenteaza rau sa pun ghilimele investitiei) nu sunt in zona rationalului, aveti dreptate. Nu insist pe subiect, cine e in tema cunoaste foarte bine la ce ma refer. Ce vreti, sa expun pe sute de pagini sistemul bolnav, mucegait, shpagatoriu, etc., al obtinerii avizelor si autorizatiilor in Romania? In Romania? Si cat priveste gardurile, ajungem la esenta: nu este normala, sanatoasa si lipsita de neajunsuri pozitionarea unui obiectiv industrial LANGA o locuinta, langa zeci de locuinte! Lobbyul dvs. se loveste de oameni, nu de campuri, intelegeti asta?

  • locuitor 8 ani

   Cand imi veti spune cat de minunat ati convietuit dvs. si familia dvs cu o fabrica, timp de 10 ani ( aer curat, locuri de munca la 80 de metri, etc.), in noua dvs. locuinta , facuta din ani grei de munca cinstita, eu semnez unde vreti. Pana atunci, va las cu bine. Bine ca, dupa cum ati spus, cititi puzuri de pe laptopul dvs., langa cafeaua pe csre o savurati avand o priveliste lipsita de… obiective industriale, in casa dvs. aflata la o distanta mare si sigura fata de tehnologia pe care o ridicati in slavi. Ce bine! Bine de tot! Chiar bine.

 • catre dl c MAS…….CUNOSC BINE FUNCTIONAREA UNEI STATII DE BIOGAZ……….prin accelasi mijloc , ca si obtinerea autorizatiei de la mediu ,a ti fost uns,,,pentru a tine comentarii filozofice, intr un interes unic????;;;;;;lipsit de realitatile practice,,,,,saracu influeantat de tine,,,,,d zeu sa te ierte,