Prima paginăEducatie

Evaluare psihosomatică înainte de înscrierea la pregătitoare

Dimensiune text

Copiii care vor împlini vârsta de șase ani după 1 septembrie 2013 nu vor putea fi înscriși la clasa pregătitoare decât cu aviz favorabil obținut în urma examinării dezvoltării psihosomatice.

 

 

Examinarea este făcută de către specialiști din cadrul Centrului Județean pentru Resurse și Asistență Educațională (CJRAE), între 2 și 19 aprilie, la solicitarea părinților, în unul din cele 18 centre de examinare înființate pe teritoriul județului. În zona Romanului, părinții pot apela la centrele ce vor fi înființate la Școala Gimnazială „Vasile Alecsandri”, Școala Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza”, Școala Gimnazială „Mihai Eminescu”, Școala Gimnazială „Calistrat Hogaș”, Școala Gimnazială „Costache Negri” (fosta Școală nr. 2) și Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” din Săbăoani.

„Părinții se pot adresa oricărui centru din județ, indiferent de domiciliu. După înregistrarea cererilor, la fiecare centru programarea se va face în ordine alfabetică. Pentru realizarea evaluării, noi vom mobiliza toți psihologii și logopezii din cadrul centrului, iar dacă numărul de cereri va fi foarte mare, vom apela și la specialiști din cadrul centrelor de educație incluzivă. Ne așteptăm ca numărul copiilor care vor solicita expertiza să fie mai mic decât cel înregistrat anul trecut, având în vedere că în 2012 s-au făcut înscrieri pentru două clase de început, atât pentru clasa pregătitoare, cât și pentru clasa I. Anul trecut au fost evaluați peste 1.000 de copii”, a spus psiholog Melania Pleșa, director al CJRAE Neamț.

Pot solicita evaluarea dezvoltării psihomotorii și copiii care împlinesc șase ani după data de 1 ianuarie 2014. „În aceste situații, părinții vor fi consiliați înainte de evaluare, urmărindu-se, în primul rând, parcursul educațional cel mai potrivit pentru vârsta copilului”, a spus psihologul Melania Pleșa. Evaluarea dezvoltării psihosomatice se face prin aplicarea unei fișe cu 29 de itemi, adaptați nivelului de vârstă și de cunoștințe ale copilului de șase ani. În funcție de punctajul obținut, copilul va fi îndrumat pentru înscrierea în clasa pregătitoare sau la grupa mare la grădiniță. Rezultatul evaluării nu poate fi contestat.

[sam_ad id=”127″ codes=”true”]

Partajează articolul
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

COMENTARII

WORDPRESS: 0