Eroii Marii Uniri, omagiați prin decret episcopal

HomeReligie

Eroii Marii Uniri, omagiați prin decret episcopal

 

 

În anul Centenarului Unirii de la 1918, eroii căzuți în Primul război mondial sunt omagiați în bisericile catolice din Dieceza de Iași, în zilele de 10 mai, de sărbătoarea Înălțării Domnului pentru credincioșii romano-catolici, și pe 27 iunie, cu ocazia Zilei diecezei.

„Acum o sută de ani, mii de credincioşi catolici luau parte la războiul pentru reîntregirea neamului, ca jertfă pusă la temelia Marii Uniri. Mulţi dintre oştenii catolici nu s-au mai întors niciodată în mijlocul familiilor şi al comunităţilor parohiale, dormindu-şi somnul de veci în diverse mausolee, cimitire ale eroilor, cimitire parohiale sau chiar în locuri neidentificate. Din dorinţa de a cinsti aşa cum se cuvine amintirea eroilor patriei noastre căzuţi la datorie în anii 1916-1919, decretăm ca în zilele de 10 mai 2018 (Înălţarea Domnului), 27 iunie 2018 («ziua diecezei») şi 1 decembrie 2018 (Centenarul Marii Uniri) în toate bisericile de pe teritoriul Diecezei de Iaşi să fie celebrat un Requiem solemn cu participarea cât mai multor credincioşi, a autorităţilor locale şi îndeosebi a copiilor şi tinerilor ca ei să continue să aducă mereu cinstire înaintaşilor noştri”, menționează decretul emis de PS Petru Gherghel, episcop de Iași.

De asemenea, acesta a recomandat preoților și  credincioșilor ca, în anul Centenarului Marii Uniri, să participe şi la diversele momente comemorative organizate de primării sau şcoli ca un pios omagiu sau prinos de recunoştinţă adus jertfei lor pentru unirea poporului nostru şi pentru armonia şi pacea între popoare.

În această primăvară, Episcopia Romano-Catolică de Iași a demarat un amplu proiect de omagiere a eroilor Primului război mondial. „În Primul Război Mondial au fost chemaţi la arme peste 12.000 de catolici din Dieceza de Iaşi; jumătate dintre ei nu s-au mai întors. Pentru a recupera memoria eroilor din localităţile catolice din Moldova, publicăm lista lor pe parohii după cum am primit-o de la părinţii parohi sau după cum a rezultat din cercetări”, precizează reprezentanții Episcopiei Romano-Catolice de Iași. Periodic, pe site-ul Episcopiei, ercis.ro, sunt prezentate povestea și numele celor căzuți pe front în perioada 1916-1919, din localitățile diecezei. Serialul a ajuns la al 11-lea episod, fiind publicate până acum relatări din localitățile: Butea (Iași), Horgeşti (Bacău), Traian (Bacău), Săbăoani şi Traian (Neamț), Buhonca (Neamț), Bijghir (Bacău), Luncaşi (Iași), Coman (Bacău), Gherăeşti (Neamț), Frumoasa (Bacău), Comăneşti (Bacău) și vor urma şi alte episoade.

Monumentul din Gherăești dedicat eroilor căzuți în Primul război mondial

Monumentul din Gherăești dedicat eroilor căzuți în Primul război mondial

 

 

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0