HomeSocialEducatie

Elevii vor să deschidă un cinematograf în Roman

Un grup de elevi de la Colegiul Tehnic „Petru Poni” a pus pe hârtie un plan de afaceri pentru redeschiderea cinematografului „Unirea”. Afacerea s-ar amortiza în 2018.

 

Sătui să bată drumul la Iași sau la Bacău de câte ori voiau să vadă un film, câțiva elevi de la Colegiul Tehnic „Petru Poni” s-au unit și au pus la punct un proiect care ar putea fi folosit pentru a deschide și la Roman un cinematograf. Conform planului lor de afaceri, cinematograful „Grand Cinema” ar putea fi redeschis în clădirea fostului cinematograf Unirea cu o investiție de 65.973 de lei, ce ar urma să se amortizeze în 2018. „Ne-am gândit la revitalizarea cinematografului pentru că în Roman avem o problemă cu locurile în care tinerii își pot petrece timpul liber. Sunt foarte puține locurile în care putem ieși cu prietenii, în oraș nu prea avem de ales, în afară de parc și de cluburi nu există alternativă. Un cinematograf ar fi foarte atractiv pentru colegii mei de generație, și nu numai”, a spus Oana Oprea, unul dintre „acționarii” de la „Grand Cinema”. Aceasta a spus că, deocamdată, merge la cinema la Iași sau la Bacău, în medie de 4 sau 5 ori pe an. „Sunt sigură că dacă ar exista un cinematograf la Roman aș merge în fiecare weekend sau măcar de două ori pe lună”, a spus Andreea Cojan, din echipa de proiect.

Elevii participanţi la proiect

Elevii participanţi la proiect

Planul de afaceri al echipei de la „Petru Poni” ia în calcul un împrumut în bancă pentru investiția inițială, urmând ca datoria să fie recuperată atât din banii încasați pe bilete, cât și din publicitățile angajate. Prețul propus pentru bilete este de 10 lei pentru copii și 15 lei pentru adulți. Proiectul „Grand Cinema” a fost premiat în cadrul  concursului de planuri de afaceri organizat în cadrul proiectului „Cel mai bun antreprenor în construcții prin educarea tinerilor în spiritul cunoașterii”, finanțat de Consiliul Județean Neamț. Din echipa de proiect au făcut parte Oana Oprea, Lucia Cojocaru, Ermina Agu, Ionuț Fechetă, Veridiana Medveș, Magda Măgureanu, Rareș Botezatu și Marius Anghel. Echipa a fost coordonată de profesorii Iolanda Deaconu, Mirela Hurjui, Mihaela Ursachi şi Mioara Stoia, directorul Colegiului Tehnic „Petru Poni”.

Închis de mai bine de opt ani, cinematograful „Unirea” riscă să devină o ruină, la fel ca și cinematografele „Flacăra” și „Vasile Alecsandri”. Inițial, fostul cinematograf „Unirea”, aflat sub tutela Centrului Național al Cinematografiei, urma să fie privatizat. Cum nimeni nu a considerat cinematograful din Roman ca fiind o investiție profitabilă, cinematograful a rămas închis și, treptat, a intrat într-o avansată stare de degradare. Administrația locală nu dispune de fonduri necesare pentru reabilitarea clădirii și nici un om de afaceri nu și-a manifestat, până acum, intenția de a investi în acest domeniu, considerând afacerea prea riscantă.

Comentarii

WORDPRESS: 4
 • Mihaela 9 ani ago

  Lăudabilă iniţiativă. Ar fi un loc mai potrivit de petrecere a timpului liber pt. tineri, decât în cluburi. Mai există şi tineri mai puţin dornici de zbucium şi mondenitate. Şi poate nu toţi dispun de fonduri de peste 10-15 lei pe care să-i cheltuie pt. distracţie. Chiar ESTE necesar în Roman un cinematograf. Nu ştiu de ce administraţia locală nu are ca obiectiv şi aşa ceva…

 • Mihaela 9 ani ago

  La cinematograf ar putea merge şi copiii sau persoanele mai în etate, care nu au vârsta necesară petrecerii timpului în cluburi. Iar pentru educaţie, e mai folositor un film decât atmosfera dintr-un club. Nu trebuie să fie văzută doar ca o afacere profitabilă pt. cineva anume, poate fi un profit general ( nu musai material) pt. generaţia tânără. Din păcate astăzi se pune accent mai mult pe partea materială de profit, decât pe cea interioară, sufletească…

 • un cetățean 9 ani ago

  Felicitări pentru inițiativă !

 • Daca suma este reala... 9 ani ago

  Felicitări elevilor şi profesorilor pentru idee şi… atât.
  Din păcate, suma din articol nu acoperă costurile unui proiector modern, decent…. Structura de rezistenţă? Mobilier? Sonorizare? Conformare PSI (blocul de locuinţe e la 4 m)? Alimentaţie publică (acolo sunt banii adevăraţi, din bilete poate…poate vă plătiţi difuzările)? reţelele de apă, canal, electrice, gaz, racordurile la utilităţi?… ca să enumăr doar o mica parte din probleme.

  Domnilor profesori, (ce colectiv acolo băi frate….) fiţi mai realişti, că „ăştia micii” chiar vă cred şi ce îi învăţaţi dvs. acolo sunt BASME.

  PS. Doar să începi treaba acolo e nevoie de cel puţin 1.300.000 lei. Baftă la creditare!